Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ψύξη με κλιματιστικά

/Images/Articles/Ψύξη_με_κλιματιστικό.jpg
/Images/Articles/Ψύξη_με_κλιματιστικό_2.jpg
/Images/Articles/Ψύξη_με_κλιματιστικό_3.jpg

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της θερμοκρασίας που υπάρχει στον πλανήτη μας, έχει φτάσει να θεωρείται αυτονόητο και στη χώρα μας ότι κάθε κατοικία θα έχει εγκατεστημένο ένα σύστημα ψύξης. Και το σύστημα που έχει ευρέως εξαπλωθεί είναι αυτό με τη χρήση των λεγόμενων κλιματιστικών.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κλιματιστικών είναι η ευκολία τους. Η εγκατάσταση τους είναι αρκετά γρήγορη και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κατασκευές ή μερεμέτια μετά για την αποκατάσταση της οικίας. Επίσης παρουσιάζουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Με το που τίθεται σε λειτουργία η συσκευή αντιλαμβανόμαστε την πτώση της θερμοκρασίας στο χώρο.

Ωστόσο εμφανίζεται συχνά το φαινόμενο της λανθασμένης επιλογής κλιματιστικού, με αποτέλεσμα ή να μην παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα ή να είναι πολύ μεγάλο το μηχάνημα σε σχέση με το χώρο με αποτέλεσμα να ρίχνει τη θερμοκρασία του χώρου, αλλά με τελειώς αντιπαραγωγικό και αντιοικονομικό τρόπο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος απλός και καθολικός κανόνας για τον υπολογισμό των ψυκτικών αναγκών ενός χώρου. Για τη σωστή επιλογή πρέπει να υπολογιστούν οι απώλειες του χώρου, στις θερμοκρασίες χώρου και περιβάλλοντος που επιλέγουμε, ενώ πρέπει επίσης να υπολογιστούν τα φορτία που χρειάζεται να αφαιρέσουμε από έναν χώρο προκειμένου να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία στην επιθυμητή. Πάντως ένας γενικός μπούσουλας, σε μια μέση οικία με την από το νόμο απαιτούμενη μόνωση και με φυσιολογικά ανοίγματα, είναι ότι χρησιμοποιούμε 9.000 BTU για ένα χώρο γύρω στα 30m2, 12.000 BTU γύρω στα 50m2 και 18.000 BTU για 80-90m2. Αυτές οι τιμές πάντως έιναι ενδεικτικές και πρέπει να συνυπολογίζουμε τον προσανατολισμό του σπιτιού, την ηλιοφάνεια, τον όροφο κτλ.

Ύστερα, αφού έχουμε καταλήξει στην απόδοση του κλιματιστικού, πρέπει να επιλέξουμε και τον τύπο που μας ενδιαφέρει. Αυτό που πρέπει κυρίως να αποφασίσουμε είναι ποιας ενεργειακής κλάσης κλιματιστικό θα αγοράσουμε. Οι ενεργειακές κλάσεις έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κλίμακα κυμαίνεται από Α μέχρι G. Όσο πιο κοντά στο Α τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία του κλιματιστικού αλλά και τόσο πιο ακριβή είναι η αγορά τους. Η διαφορά τους είναι σημαντική καθώς μία συσκευή κατηγορίας G χρειάζεται σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερη ενέργεια από μία κατηγορίας Α για να παράξει το ίδιο αποτέλεσμα.


Μία άλλη κατηγορία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των κλιματιστικών με τεχνολογία inverter. Τα κλασσικά κλιματιστικά λειτουργούνε συνεχώς στη μέγιστη ισχύ μέχρι να φτάσουν το χώρο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Κατόπιν σταματάνε και ξεκινάνε και πάλι στη μέγιστη ισχύ μόλις η θερμοκρασία ανέβει πάνω από το είπεδο του θερμοστάτη. Τα inverter από την άλλη ξεκινάν στη μέγιστη ισχύ και έχουνε τη δυνατότητα σιγά σιγά να χαμηλώνουν την απόδοση τους. Έτσι όταν φτάνουν το δωμάτιο στην επιθυμητή θερμοκρασία απλά προσθέτουν στο χώρο τις απώλειες του.

Γιατί είναι όμως πιο οικονομική η λειτουργία inverter; Σκεφτείτε ότι θέλετε να μεταφέρετε ένα κιβώτιο από ένα σημείο στο άλλο. Ξεκινάτε να το σπρώχνετε και σας φαίνεται βαρύ, μόλις όμως αρχίσει να κινείται σας φαίνετεαι ελαφρύτερο. Άρα το πιο αποδοτικό είναι να ξεκινήσουμε και να το φτάσουμε κατευθείαν στο άλλο σημείο, χωρίς να σταματήσουμε και να αναγκαστούμε να προσφέρουμε την περίσσεια ενέργειας που χρειάζεται για το ξεκίνημα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα εκκίνησης ενός ηλεκτροκινητήρα είναι σημαντικά αυξημένο από το ρεύμα λειτουργίας. Θεωρητικά μάλιστα τείνει στο άπειρο. ΄Αρα είναι οικονομικότερο να διατηρούμε μία χαμηλή ταχύτητα παρά να σταματάμε και να επανεκκινούμε το σύστημα συνεχώς.

Πάντως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κλιματιστικά δε θεωρούνται το υγιεινότερο σύστημα. Κυρίως γιατί ανακυκλοφορεί τον ίδιο αέρα. Άρα θα πρέπει να φροντίζουμε μόνοι μας για την ανανέωση του αέρα στο χώρο μας. Επίσης θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να μη χτυπάει ο αέρας κατευθείαν πάνω σε σημεία στα οποία βρίσκονται άνθρωποι για πολύ ώρα ακίνητοι, όπως κρεβάτια ή καρέκλες.

Πλέον βέβαια έχουν αρχίσει κάποιες εταιρείες να παράγουν κλιματιστικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα ύγρανσης του αέρα. Μάλιστα κάποια από αυτά δε χρειάζονται ξεχωριστή παροχή νερού, αλλά χρησιμοποιούν την υγρασία του εξωτερικού αέρα την οποία μεταφέρουν στο εσωτερικό. Είναι μια τεχνολογία η οποία λογικά θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν η επιλογή κατάλληλων κλιματιστικών για τη ψύξη του σπιτιού μας μπορεί να αποδειχθεί μία οικονομική και αποτελεσματική λύση, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή, τοποθέτηση και σαφώς ορθολογική χρήση αυτών.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος