Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κουζίνα χωρίς μυρωδιές

/Images/Articles/απορροφητήρας_καμινάδα.jpg
/Images/Articles/απορροφητήρας_καμινάδα_2.jpg
/Images/Articles/απορροφητήρας_καμινάδα_3.jpg
/Images/Articles/απορροφητήρας_καμινάδα_4.jpg

Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω των πέντε αισθήσεων, και άρα για να μπορεί να νιώθει άνετα και ευχάριστα πρέπει να μην τον ενοχλεί καμία από τις αισθήσεις αυτές. Η όσφρηση λοιπόν, αν και όχι τόσο ανεπτυγμένη στους ανθρώπους όσο στα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, είναι μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ακόμα και μια ευχάριστη μυρωδιά αν είναι πολύ έντονη και συνεχίζεται για πολύ ώρα μπορεί να γίνει ενοχλητική. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι φροντίζουν να απομακρύνουν τις περισσότερες μυρωδιές από το σπίτι τους, και κυρίως από την κουζίνα τους, όπου είναι και ο χώρος όπου δημιουργούνται οι περισσότερες.


Για να γίνει αυτό χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας ο οποίος φροντίζει να απορρίπτει μέρος του αέρα της κουζίνας μας, και μαζί με αυτόν τις δυσάρεστες οσμές, στο περιβάλλον. Οι λεγόμενοι απορροφητήρες.

Όπως καταλαβαίνουμε το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός απορροφητήρα είναι η ποσότητα του αέρα που είναι ικανός να μεταφέρει στη μονάδα του χρόνου.  Μεγαλύτερες κουζίνες απαιτούν και μεγαλύτερη παροχή, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν και αρκετές σκάλες λειτουργίας. Οι αρκετές σκάλες λειτουργίας χρειάζονται διότι άλλες μυρωδιές παράγουν τα βραστά αυγά, άλλες τα τηγανιτά και άλλες το βραστό κουνουπίδι. Έτσι καλό είναι και να μπορούμε να καλύψουμε απαιτητικές περιπτώσεις αλλά και να μην δουλεύουμε τον απορροφητήρα στο τέρμα για ένα φαγητό το οποίο δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει ιδιαίτερα.

Σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα μετά από ανακαινίσεις, εμφανίζεται το πρόβλημα να μην υπάρχει τοίχος κοντά στην κουζίνα όπου να μπορούμε να τρυπήσουμε για να βγάλουμε τη σωλήνα που θα μεταφέρει τον αέρα στον περιβάλλον. Ή μπορεί κάποιος για αισθητικούς λόγους να μη θέλει τη σωλήνα αυτή. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε έναν απορροφητήρα με φίλτρα ενεργού άνθρακα, όπου στην πραγματικότητα απλά καθαρίζουν τον αέρα από τις οσμές και τον επαναφέρουν στην κουζίνα. Γίνεται δηλαδή ανακύκλωση και καθαρισμός του αέρα. Βέβαια, όσο καλό και να είναι το φίλτρο το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικό όσο με την κλασσική μέθοδο. Επιπλέον θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος από την τακτική αλλαγή των φίλτρων του άνθρακα, περίπου κάθε τέσσερις με έξι μήνες. Σε περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει άλλη επιλογή είναι μια ικανοποιητική λύση.

Όσον αφορά τους κανονικούς απορροφητήρες, και σε αυτούς εφαρμόζονται κάποια φίλτρα έτσι ώστε να συγκρατούνται διάφορες ουσίες, όπως λίπη, και να μην επηρεάζουν τη λειτουργία του ανεμιστήρα, ούτε και να απορρίπτονται στο περιβάλλον. Τα φίλτρα αυτά πρέπει κατά καιρούς να αντικαθίστανται. Υπάρχει όμως η δυνατότητα τοποθέτησης μεταλλικών φίλτρων, τα οποία αφαιρούνται και πλένονται. Έτσι προστατεύουμε και το περιβάλλον, αφού δε δημιουργούμε επιπλέον σκουπίδια πετώντας τα παλιά φίλτρα, αλλά και την τσέπη μας καθώς γλυτώνουμε από ένα περιοδικό έξοδο.

Σημαντικό είναι επίσης να προσέξουμε τη στάθμη θορύβου του απορροφητήρα μας. Στα περισσότερα μοντέλα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60
db. Όσο πιο χαμηλή η στάθμη τόσο λιγότερο ενοχλητικός γίνεται ο απορροφητήρας κατά τη λειτουργία του.

Τέλος, καλό είναι να προσέξουμε ώστε ο φωτισμός του ανεμιστήρα μας να είναι ικανοποιητικός, καθώς πολλές φορές ο φωτισμός του δωματίου δεν μπορεί να φτάσει μέσα στην κατσαρόλα και γίνεται δύσκολο για κάθε επίδοξο μάγειρα να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαγητού του, ιδιαίτερα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

Μια κλάση πάνω

Κουζίνες