Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Στα μικροκύματα

/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων.jpg
/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων_2.jpg
/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων_3.jpg
/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων_4.jpg
/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων_5.jpg
/Images/Articles/φούρνος_μικροκυμάτων_6.jpg

Κάθεστε όρθιοι πάνω από το φούρνο ή τις κεραμικές σας εστίες και αναμένετε να ετοιμαστεί το σνακ ή το γάλα σας; Αναρωτιέστε πότε θα ζεσταθεί το φαγητό που περίσσεψε από χθες ή πότε θα ξεπαγώσει το κρέας που μόλις βγάλατε από την κατάψυξή σας; Η ώρα περνάει και τα αποτελέσματα σας προκαλούν άγχος. Κι όμως μια πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη έχει μπει σήμερα σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας και δεν είναι άλλη από το γνωστό σε όλους μας φούρνο μικροκυμάτων.

Η αρχή λειτουργίας της συσκευής είναι απλή καθώς βασίζεται στη διέγερση μορίων νερού και λοιπών πολωμένων μορίων μέσα στα τρόφιμα. Όλα τα φαγητά περιέχουν μόρια νερού διαφόρων συγκεντρώσεων τα οποία αναταράσσονται με τη βοήθεια των μικροκυμάτων με αποτέλεσμα να παράγεται θερμότητα που ψήνει ή ζεσταίνει την τροφή ή το ρόφημα σε όλο του τον όγκο. Η ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας αποτελεί ιδιαιτερότητα που δεν απαντάται σε καμία άλλη μέθοδο προετοιμασίας ή θέρμανσης τροφίμων, αναδεικνύοντας τους φούρνους μικροκυμάτων σε ένα καινοτόμο τεχνολογικό θαύμα.

Τα φαγητά που παρασκευάζονται με αυτή τη διαδικασία είναι βάση ερευνών εξίσου θρεπτικά με εκείνα που ετοιμάζονται με λοιπούς τρόπους. Η διατήρηση των βιταμινών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από τα συμβατικά μαγειρεμένα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φαγητά που ψήνονται με γρήγορη άνοδο θερμοκρασίας δεν προλαβαίνουν να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά σε αντίθεση με εκείνα που σιγομαγειρεύονται για ώρα. Εξίσου σημαντικά οφέλη μας προσφέρουν οι συσκευές αυτού του τύπου στο θέμα της εξοικονόμησης χρόνου και οικονομίας(εξοικονόμηση ενέργειας) καθώς ενεργούν απευθείας στη δομή των τροφών και δεν απαιτούν τη θέρμανση λαδιού, νερού ή αέρα για να ψήσουν ή να ζεστάνουν.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων παράγουν ραδιοκύματα υψηλής ενέργειας μέσω ενός μάγνητρου τα οποία αντανακλώνται στο εσωτερικό της συσκευής. Γι’ αυτό το λόγο τα εσωτερικά τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο όπως και το πορτάκι που αποτελείται από γυαλί με μεταλλικό επίχρισμα. Τα μικροκύματα διαχέονται ομοιόμορφα στο θάλαμο με τη βοήθεια ενός διακυμαντή συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη γρήγορη θέρμανση των τροφίμων. Επειδή όμως τα παραγόμενα μικροκύματα ανήκουν στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συχνά διατυπώθηκαν ερωτήματα και φόβοι σχετικά με την ασφαλή λειτουργία αυτών των συσκευών. Πολλές δημοσιευμένες έρευνες καταλήγουν στο ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι απόλυτα ασφαλείς, καθώς δεν αλλοιώνουν τη χημική σύσταση των φαγητών και δεν μεταβιβάζουν οποιαδήποτε βλαβερή ακτινοβολία στην επιφάνεια ή τη δομή της τροφής. Για το θέμα της διαρροής ακτινοβολίας στο χώρο υπάρχει ο διακόπτης ασφαλείας με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το πορτάκι: Διακόπτει τη λειτουργία του μαγνήτρου όταν η πόρτα δεν είναι ερμητικά κλειστή.

Στο χώρο της αγοράς διατίθενται μοντέλα ελεύθερης ή εντοιχισμένης μορφής σε διάφορα μεγέθη και χωρητικότητες ανάλογες με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού . Υψηλής τεχνολογίας συσκευές είναι εξοπλισμένες με οθόνες αφής για ψηφιακές ενδείξεις και δυνατότητα αυτόματων προεπιλεγμένων προγραμμάτων. Εκδοχές μεγαλύτερων απαιτήσεων προσφέρουν συνδυασμό φούρνου μικροκυμάτων με ατμομάγειρα διαθέτοντας λειτουργίες φούρνου ζεστού αέρα, grill καθώς και λειτουργίες βρασμού με ταχεία απόψυξη.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων αποτελούν σήμερα σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κουζίνας. Εξοικονομούν χρόνο, ενέργεια και σας χαρίζουν γεύματα αναλλοίωτων θρεπτικών και γευστικών αξιών. Εσείς απλά επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νοικοκυριού σας και απολαύστε τα αποτελέσματα που έχει να σας προσφέρει ο θαυμαστός κόσμος της τεχνολογίας των μικροκυμάτων.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Κουζίνες

Πώς να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

Μια κλάση πάνω

Κουζίνα χωρίς μυρωδιές