Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τα πάντα για το μπάνιο

/Images/Articles/Μοντέρνο_μπάνιο.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_μπάνιο_2.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_μπάνιο_3.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_μπάνιο_4.jpg

Το ύφος ενός σπιτιού αντικατοπτρίζεται σίγουρα στο μπάνιο του. Καθώς είναι μικρός χώρος, συμπυκνώνει πολλά στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην προσωπικότητα και το γούστο του ιδιοκτήτη. Το χιούμορ ή η αυστηρότητα, η απλότητα ή η αγάπη για τη βαριά διακόσμηση, είναι χαρακτηριστικά που θα μας «μιλήσουν» άμεσα στον χώρο του λουτρού. Οι επιλογές σε υλικά και στυλ είναι πολλές, εδώ προσπαθήσαμε να τα συγκεντρώσουμε για τα βασικά είδη υγιεινής ώστε να πάρετε μια ιδέα.

Νιπτήρας

Οι πιο δημοφιλείς και οικονομικά προσεγγίσιμοι είναι οι νιπτήρες από πορσελάνη. Φυσικά πορσελάνη από πορσελάνη διαφέρει, ενώ μπορεί να αναμιγνύεται και με άλλα υλικά, όπως κρύσταλλο, για να αποκτήσει καλύτερες μηχανικές ιδιότητες. Συνήθως προτιμούνται οι λευκοί, αλλά αν έχετε ιδιαίτερα γούστα, θα βρείτε και σειρές με λευκή βάση και ανάγλυφα σχέδια ή χρωματιστά μοτίβα, ή μαύρους και λοιπούς έγχρωμους ανάλογα πάντα με την εταιρία. Τον πορσελάνινο νιπτήρα θα τον βρείτε με ενσωματωμένη μπαταρία ή χωριστά με μπαταρία ελεύθερης τοποθέτησης. Μπορεί να είναι νιπτήρας με επιδαπέδια κολώνα, όπως ήταν οι παλιοί, κρεμαστός από τον τοίχο ή κρεμαστός με μισή κολώνα, επιδαπέδιος ελεύθερης τοποθέτησης (ένα συμπαγές στερεό που ακουμπάει στο δάπεδο δηλαδή), επικαθήμενος (ακουμπιστός) ή ένθετος σε έπιπλο ή πάγκο. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα έχετε στην αγορά πλήθος επιλογών ανάμεσα σε έπιπλα με αποθηκευτικά ντουλάπια και ράφια που πάνε μαζί με τον νιπτήρα τους, καθώς είναι πολύ της μόδας. Ακόμη υπάρχουν και οι νιπτήρες από corian. Είναι ακριβότεροι αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι διαμορφώνει επιφάνειες οποιοδήποτε σχήματος και δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο πάγκος και η γούρνα του νιπτήρα ολόσωμοι από το ίδιο υλικό. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τους γυάλινους νιπτήρες. Οι γυάλινοι νιπτήρες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και διατίθενται σε πολλά χρώματα, ενώ οι διαφανείς ταιριάζουν με όλα τα χρώματα και τα στυλ. Έχουν και αυτοί το πλεονέκτημα ότι έρχονται μονοκόμματοι με τον πάγκο τους. Όμως όσο εύκολα καθαρίζονται, άλλο τόσο εύκολα βρωμίζουν ακόμη και από το σαπούνι και τα άλατα του νερού. Οι σκαλιστοί νιπτήρες είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Είτε είναι μαρμάρινοι είτε πέτρινοι, έχουν εξαιρετικές αντοχές, είναι ξεχωριστής αισθητικής και φυσικά η τιμή τους ανεβαίνει κατακόρυφα. Στην αγορά θα βρείτε μαρμάρινους, από διάφορα είδη, απλούς ή με διακοσμητικά μοτίβα, με ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Οι πέτρινοι είναι είτε λαξευτοί από ένα κομμάτι πέτρας πχ. βασάλτη ή travertine είτε είναι φτιαγμένοι από αναδομημένη πέτρα (ρινίσματα πέτρας συνενωμένα με τη βοήθεια συγκολλητικής ουσίας). Αρκετά καλαίσθητοι είναι οι νιπτήρες από τσιμέντο, άλλωστε και αυτό τεχνητή πέτρα είναι. Τους καλουπώνετε στο χώρο σας, στο σχήμα που θέλετε, και στο χρώμα που επιθυμείτε. Οι πιο απαιτητικοί μπορούν να βρουν και μεταλλικούς νιπτήρες. Φτιάχνονται από χαλκό, μπρούτζο ή κασσίτερο.

Λεκάνη και μπιντέ

Ο νιπτήρας η λεκάνη και το μπιντέ (για όσους το θεωρούν απαραίτητο) είναι προτιμότερο να επιλέγονται από την ίδια σειρά, η οποία θα καθορίσει το χρώμα και το design. Όσον αφορά τη λεκάνη, θα πρέπει καταρχάς να αποφασίσετε αν θέλετε το καζανάκι εντοιχισμένο ή όχι. Το κλασσικό καζανάκι, που έρχεται σε ένα έπιπλο μαζί με την λεκάνη, είναι ίσως για κάποιους η πιο ασφαλής λύση. Το εντοιχισμένο πάντως σας γλιτώνει χώρο, ενώ επισκευάζεται εύκολα αφαιρώντας την πλακέτα που ενεργοποιεί την εκκένωση του νερού. Στην περίπτωση που το προτιμήσετε, θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε κρεμαστά ή επιδαπέδια είδη υγιεινής. Οι σύγχρονες τάσεις τα θέλουν σίγουρα όλα κρεμαστά. Αντέχουν έως 400 κιλά και το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι ότι ο χώρος κάτω από το έπιπλο είναι ελεύθερος, οπότε μπορεί να καθαριστεί.

Μπανιέρα

Τα ίδια υλικά που συναντούμε στους νιπτήρες υπάρχουν και για τις μπανιέρες. Οι πορσελάνινες είναι οι πιο δημοφιλής, με τις ακρυλικές και τις corian να ακολουθούν με πιο υψηλές τιμές (ειδικά οι corian). Μπανιέρες θα βρείτε ορθογώνιες, ελλειψοειδής ή γωνιακές, τετράγωνες είτε τεταρτοκυκλικές. Με πλαϊνά συστήματα υδρομασάζ ή με ενσωματωμένη γυάλινη καμπίνα για ντους. Οι σύγχρονες τάσεις προτείνουν μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης με επιδαπέδιες μπαταρίες. Φυσικά είναι για αυτούς που πέρα από το πρακτικό πρόβλημα του «μπανιαρίσματος» ζητούν και μια λύση αισθητικής. Οι πιο εντυπωσιακές κατασκευάζονται από αναδομημένη πέτρα και θυμίζουν μεγάλο νιπτήρα, ενώ πιο εξεζητημένες θεωρούνται οι μεταλλικές. Εμείς πάντως θα σας συμβουλεύαμε να τις προτιμήσετε μόνο εάν έχετε την πολυτέλεια του χώρου, καθώς αυτές οι μπανιέρες για να αναδειχτούν θα πρέπει να είναι περίοπτες. Εν γένει η μπανιέρα αποτελεί μια οικονομική λύση, καθώς η τιμή για μια ντουσιέρα είναι περίπου η διπλάσια.

Ντουσιέρα

Οι ντουσιέρες πάντως είναι πρακτικές και εξοικονομούν χώρο. Τα μεγέθη τους ποικίλουν ξεκινώντας από λιγότερο από 1 τμ φτάνοντας μέχρι και τα 3τμ. Εδώ, αν δεν την κάνετε χτιστή, καλείστε να επιλέξετε καμπίνα και επιδαπέδιο δίσκο, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε. Προτιμείστε σίγουρα έναν δίσκο με αντιολισθητική επιφάνεια, ενώ στην αγορά θα βρείτε ξύλινους δίσκους και δίσκους με μαλακή επιφάνεια (και πιο τσουχτερή τιμή). Για τη ντουσιέρα σας μπορείτε να διαλέξετε μπαταρίες-στήλες με μεγάλες κεφαλές και πλαϊνούς εκτοξευτήρες με ρυθμίσεις για υδρομασάζ, ρυθμίσεις για χρωματοθεραπεία κτλ, που μετατρέπουν το μπάνιο σας σε απόλαυση αλλά ανεβάζουν περισσότερο την τιμή του.

Είτε ακολουθήσετε τις σύγχρονες τάσεις, είτε προτιμήσετε κάτι πιο διαχρονικό, διαλέξτε για το μπάνιο σας τα έπιπλα θα καλύψουν τις ανάγκες σας και θα ανταποκριθούν στο στυλ σας, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο προσωπικής χαλάρωσης και ευεξίας.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.