Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ψυγείο

/Images/Articles/Ψυγείο.jpg
/Images/Articles/Ψυγείο_2.jpg
/Images/Articles/Ψυγείο_3.jpg

Στη σημερινή αστικοποιημένη κοινωνία με τον τρομερό καταμερισμό εργασίας είναι σχεδόν ανέφικτο ο καθένας να φροντίζει μόνος του για την παραγωγή των περισσοτέρων από τα τρόφιμα που χρειάζεται να καταναλώσει. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων μας, είτε μιλάμε για λαχανικά, είτε για κρεατικά, είτε και για οτιδήποτε άλλο, παράγεται σε ένα μέρος πολύ μακριά από εμάς. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάγκη για διατήρηση των τροφίμων αυτών, τόσο κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς τους, όσο και κατά τη διάρκεια της προσωρινής αποθήκευσης τους στο χώρο μας και μέχρι να τα καταναλώσουμε. Μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε τη μεγάλη συνεισφορά των συστημάτων ψύξης στην δημιουργία του σημερινού τρόπου ζωής.

Έτσι λοιπόν, ο κάθε οικιακός καταναλωτής, αναπόφευκτα θα πρέπει να επιλέξει ένα ψυγείο για το σπίτι του. Η επιλογή αυτή απαιτεί πολύ προσοχή, καθώς το ψυγείο είναι η μοναδική ηλεκτρική συσκευή με εικοσιτετράωρη λειτουργία. Από τη στιγμή που θα αγοράσουμε το ψυγείο μας μέχρι τη στιγμή που θα το πετάξουμε, πρόκειται να δουλεύει σχεδόν συνεχόμενα, με ελάχιστες διακοπές. Για αυτό είναι σκόπιμο να επιλέξουμε ένα ψυγείο χαμηλής κατανάλωσης που θα ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι αυτό του μεγέθους. Υπάρχουν ψυγεία σε πάρα πολλά μεγέθη, από πολύ μικρά που χωράνε ελάχιστα πράγματα, μέχρι πολύ μεγάλα ικανά να καλύψουν ανάγκες πολυπληθών οικογενειών. Η επιλογή ενός ψυγείου που τον περισσότερο καιρό θα είναι σχεδόν άδειο είναι ασύμφορη οικονομικά καθώς θα καταναλώνουμε ενέργεια να ψύχουμε ένα χώρο τον οποίο πραγματικά δε χρειαζόμαστε.

Μια πρακτική απόφαση έχει να κάνει με τη θέση του καταψύκτη, αν θα βρίσκεται δηλαδή επάνω ή κάτω. Εδώ θα πρέπει nα σκεφτούμε ποιο χώρο χρησιμοποιούμε συχνότερα, καθώς είναι πολύ λιγότερο βολικό να σκύβουμε για να πάρουμε ή να βάλουμε κάτι στο ψυγείο μας. Άρα αν χρησιμοποιούμε περισσότερο τη συντήρηση, η κατάψυξη βολεύει να είναι στο κάτω μέρος, και το αντίθετο.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το χώρο της κατάψυξης καθαρό από πάγο. Αυτό συμβαίνει διότι η ύπαρξη πάγου λειτουργεί σαν ένα μονωτικό στρώμα ανάμεσα στο χώρο της κατάψυξης και του κυκλώματος που κυκλοφορεί το ψυκτικό υγρό. Έτσι το ψυκτικό υγρό ψύχει πρώτα τον πάγο, και κατόπιν ο πάγος ψύχει το χώρο μας, με συνέπεια πολύ μεγάλη απώλεια ενέργειας. Για αυτό το λόγο λοιπόν είναι προτιμότερα να αγοράζουμε ψυγεία με αυτόματο σύστημα απόψυξης. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ τακτικοί στις απαραίτητες χειροκίνητες αποψύξεις.

Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και τα ψυγεία, χαρακτηρίζονται από κάποια ενεργειακή κλάση, από το Α μέχρι και το G, με το G να είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές. Καλό είναι λοιπόν να διαλέγουμε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, ακόμα καλύτερα Α+ και Α++. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης C καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α.

Τέλος, θα πρέπει όλοι να αγοράζουμε ψυγεία απαλλαγμένα από υδροφθοράνθρακες (HFCs) τα οποία είναι χημικά που καταστρέφουν το όζον. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ψυγείων σήμερα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά υγρά, καλό είναι όμως να κάνουμε την ερώτηση στον πωλητή για να έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

Μια κλάση πάνω