Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πλυντήριο ρούχων

/Images/Articles/Πλυντήριο.jpg
/Images/Articles/Πλυντήριο_2.jpg
/Images/Articles/Πλυντήριο_3.jpg

Αν ρωτήσει κανείς τη γιαγιά του σχετικά με το πλύσιμο των ρούχων, η απάντηση που θα πάρει είναι ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία. Πράγματι οι γυναίκες παλαιότερα έπρεπε να κουβαλήσουν το νερό από τις πηγές, να το ζεστάνουν μόνες τους, να χρησιμοποιήσουν δικιάς τους δημιουργίας σαπούνια και να τρίψουν πάρα μα πάρα πολύ τα ρούχα. Ευτυχώς η τεχνολογία με το πέρασμα των ετών φάνηκε να συμμερίζεται τη δυσκολία αυτής της καταστάσεως, οπότε σήμερα το πλύσιμο των ρούχων είναι πιο εύκολο από ποτέ. Και τα πλυντήρια ακόμα συνεχίζουν να εξελίσσονται τεχνολογικά, υποσχόμενα πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο οικονομικό πλύσιμο.

Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες των πλυντηρίων ρούχων. Είναι τα πλυντήρια μπροστινής ή επάνω φόρτωσης. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, στα μεν πρώτα υπάρχει άνοιγμα στο μπροστινό μέρος του πλυντηρίου, από όπου μπαίνουν και βγαίνουν τα ρούχα, στα δε δεύτερα το άνοιγμα αυτό είναι στο επάνω μέρος. Σε γενικές γραμμές τα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης θεωρούνται πι αποδοτικά και αποτελεσματικά, ωστόσο είναι προσωπική επιλογή ποιος τύπος βολεύει περισσότερο τον καθένα. Αν για παράδειγμα το πλυντήριο είναι στο επίπεδο του πατώματος ίσως να είναι πιο βολικό να είναι επάνω φόρτωσης, και το αντίθετο.

Η αμέσως επόμενη επιλογή έχει να κάνει με το μέγεθος, με τα κιλά ρούχων δηλαδή που κάθε πλυντήριο μπορεί να χωρέσει. Εδώ πρέπει να δει ο καθένας τις ανάγκες του και το μέγεθος της οικογένειας του. Σίγουρα είναι καλύτερο ένα μεγαλύτερο πλυντήριο, με μια πλύση πλένεις περισσότερα ρούχα, όμως και η συχνότητα των πλύσεων πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να περιμένει κάποιος δύο εβδομάδες να βάλει πλυντήριο μόνο και μόνο επειδή είναι αρκετά μεγάλο και δε γεμίζει γρήγορα.

Το πλυντήριο ως συσκευή είναι αρκετά ενεργοβόρα, καθώς πρέπει να ζεστάνει μια μεγάλη ποσότητα νερού, και ως γνωστόν το νερό ζεσταίνεται αρκετά δύσκολα. Για το λόγο αυτό πολλές προσπάθειες γίνονται έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πιο οικονομική λειτουργία. Έτσι μπορούμε να συνδέσουμε την παροχή του πλυντηρίου με τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να το τροφοδοτούμε με νερό ήδη ζεστό. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η θερμοκρασία λειτουργίας που εμείς το ρυθμίζουμε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εάν ρυθμιστεί το πλυντήριο σε θερμοκρασία 45Cχρειάζεται σχεδόν τρεις φορές λιγότερη ενέργεια από ότι εάν ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 95C.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων είναι η πληθώρα προγραμμάτων πλύσης που παρέχουν. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε οικονομική λειτουργία για ένα μισογεμάτο πλυντήριο, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα ανάλογα με τον τύπο των ρούχων που θέλουμε να πλύνουμε. Με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, καθώς το πρόγραμμα ‘γνωρίζει’ τις ανάγκες του συγκεκριμένου υφάσματος, και φροντίζει να εφαρμόσει ακριβώς τις συνθήκες που απαιτούνται για τη βέλτιστη διαχείριση τους.

Μια καινούρια τεχνολογία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι τα πλυντήρια ατμού. Αυτά δε χρησιμοποιούν νερό για το πλύσιμο των ρούχων αλλά ατμό, στη βάση της λογικής ότι τα μόρια του ατμού είναι μικρότερα από τα μόρια του νερού και άρα μπορούν να εισέρχονται ευκολότερα στα ρούχα και να τα καθαρίζουν. Έτσι τα ρούχα καθαρίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά, συνδυάζοντας λοιπόν αποτέλεσμα και οικονομία. Επιπλέον ο ατμός σκοτώνει όλους τους μικροοργανισμούς προσφέροντας μας πιο υγιεινά ρούχα.

Τέλος, όπως και με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, καλό είναι να γνωρίζουμε την ενεργειακή κλάση της συσκευής που αγοράζουμε και να προτιμούμε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α ή ακόμα καλύτερα Α+ και Α++. Μπορεί να είναι λιγάκι ακριβότερες αλλά σίγουρα η οικονομικότερη λειτουργία τους θα αποσβέσει τη διαφορά κατά την αγορά τους.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

Μια κλάση πάνω

Πλύνατε τα...πιάτα σας