Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΗ-ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ηλεκτρολογικός σχεδιασμός και υλοποίηση

/Images/Articles/ηλεκτρολογικος_σχεδιασμος.jpg

Στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι για το ρεύμα. Μέσα από καλώδια, πυλώνες, υποσταθμούς και μετασχηματιστές η ηλεκτρική ενέργεια καταλήγει στον ηλεκτρικό πίνακα της οικείας μας με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας, σύμφωνα με τη δομή της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης. Οι απαιτήσεις μας και οι δυνατότητές του χώρου μας, θα μελετηθούν από κάποιον ειδικό, θα μεταφραστούν σε σύμβολα και γραμμές και θα απεικονιστούν στο ηλεκτρολογικό σχέδιο. Οι εφαρμογές που θα επιλέξουμε για κάθε χώρο, θα δώσουν την τελική μορφή στις γραμμές από τις οποίες απαρτίζεται η ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Εγκέφαλος της εγκατάστασης θα γίνει ο ηλεκτρικός πίνακας ο οποίος αποτελείται από μια σειρά διατάξεων, επιλεγμένων από ένα τυποποιημένο σύστημα βάση των απαιτήσεων της εγκατάστασης. Ο πίνακας είναι αυτός που ρυθμίζει τη λειτουργία των γραμμών και «φροντίζει» για την προστασία μας από το ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα για κάθε γραμμή της εγκατάστασής μας αντιστοιχεί σε μια διάταξη προστασίας στον πίνακα, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να κόβει την παροχή της γραμμής όταν υπάρχει κίνδυνος. Ό,τι τεχνολογία επιλέγουμε για κάθε χώρο, αποτελεί και ένα επιπλέον εξάρτημα στον ηλεκτρικό πίνακα.

Η επιλογή του διακοπτικού υλικού είναι το επόμενο βήμα σε μια εγκατάσταση. Οι διακόπτες και οι πρίζες είναι συσκευές με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. Η εκλογή των κατάλληλων γίνεται σε πρώτη φάση βάση των απαιτήσεών μας. Απλοί διακόπτες, διπλοί διακόπτες, διακόπτες με ρυθμιστή έντασης, απλές πρίζες, πρίζες με εσωτερική προστασία, πρίζες με προστατευτικό καπάκι, πρίζες με σύστημα εύκολης εξαγωγής του φις και γενικότερα υλικό το οποίο εμπνεύστηκαν κάποιοι άνθρωποι με σκοπό να έχουμε τον έλεγχο της εγκατάστασης μας στην άκρη των δακτύλων μας. Εκτός όμως από μέσο εντολοδότησης, το διακοπτικό υλικό αποτελεί και μέρος της συνολικής διακόσμησης του χώρου μας. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και υλικών τα κατάλληλα προϊόντα για το σπίτι μας.

Μια άλλη βασική ηλεκτρολογική εφαρμογή που «ανακατεύεται» στη διακόσμηση του σπιτιού μας είναι ο φωτισμός. Τόσο τα φωτιστικά που θα διαλέξουμε όσο και οι λαμπτήρες, καθένας από τους οποίους μπορεί να δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα, συμβάλουν στη διακόσμηση κάθε χώρου. Κάθε χώρος έχει το φωτισμό που εμείς θα επιλέξουμε ώστε να δώσει σε κάθε δωμάτιο την ατμόσφαιρα που εμείς επιθυμούμε και έτσι να αξιοποιείται κατάλληλα η οικεία μας οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Αυτή η δυνατότητα σήμερα ακούγεται αυτονόητη, κάποτε όμως ήταν πολυτέλεια. Έχει επίσης παρατηρηθεί πως η εύστοχη ή άστοχη επιλογή φωτισμού επηρεάζει αντίστοιχα θετικά ή αρνητικά την διάθεση του ανθρώπου κατοικεί ή επισκέπτεται ένα σπίτι.

Εάν πάλι κάποιος δεν έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του φωτισμού στον προσωπικό του χώρο, τότε σίγουρα έχει παρατηρήσει πόσο σημαντικό είναι το ρεύμα για να δουλεύει το ψυγείο, το πλυντήριο, η ηλεκτρική κουζίνα, τα κλιματιστικά και γενικότερα όλες εκείνες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα σπίτι. Η ανάγκη λοιπόν για ασταμάτητη τροφοδότηση της εγκατάστασής μας είναι μεγάλη. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από μια διακοπή ρεύματος που μας στερεί όλες τις παραπάνω δυνατότητες. Όπως κάθε πρόβλημα όμως έχει τη λύση του, το πρόβλημα τροφοδότησης έχει τις εφεδρικές γεννήτριες που μας επιτρέπουν να παράγουμε δικό μας ρεύμα ώστε να αντικαθιστούμε, έστω και για κάποιες ώρες, το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η εφεδρική ενέργεια, είναι μια σπουδαία εφαρμογή για το σπίτι του 21ου αιώνα.

Γενικότερα η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στην οποία εντάσσονται όλα τα ηλεκτρολογικά ενός σπιτιού, είναι μια σειρά τυποποιημένων εφαρμογών. Η δομή της όμως καθώς και οι τεχνολογίες που θα την απαρτίζουν εξαρτώνται από εμάς και τις ανάγκες μας. Γι' αυτό είναι καλό να είμαστε ενημερωμένοι για τις δυνατές επιλογές που έχουμε ώστε να διαλέγουμε σωστά κατά το σχεδιασμό, αλλά και να τροποποιούμε κατάλληλα με το πέρασμα του χρόνου.


Γιάννης Βιδάλης
Ηλεκτρολόγος