Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δάπεδα / ΠΛΑΚΑΚΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το δάπεδο που σας ταιριάζει

/Images/Articles/Δάπεδο_με_πολύχρωμα_πλακάκια.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_με_πολύχρωμα_πλακάκια_2.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_με_πολύχρωμα_πλακάκια_3.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_με_πολύχρωμα_πλακάκια_4.jpg

Η επιλογή υλικού επίστρωσης για τα δάπεδα είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται κάποιος να πάρει, κατά την κατασκευή του σπιτιού του. Το χρώμα, η υφή του υλικού, η θερμοκρασία του, οι ανακλάσεις του φωτός πάνω του, ο ήχος που θα βγάζει καθώς το περπατάτε, είναι στοιχεία που θα καθορίσουν την ποιότητα του χώρου που θα ζήσετε. Η γκάμα των επιλογών είναι σίγουρα ευρεία και ο οικονομικός παράγοντας θα παίξει οπωσδήποτε ρόλο στην επιλογή σας, αλλά εμείς σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητα. Εδώ σας δίνουμε μια ιδέα για το τι κυκλοφορεί στην αγορά.

Το ξύλο

Μασίφ παρκέ, προλουστραρισμένο, laminated, χειροποίητο ή μωσαϊκό παρκέ, σε οποιαδήποτε μορφή του το ξύλο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις μας, καθώς είναι ένα υλικό που αγαπάμε να βλέπουμε και να περπατάμε. Στα ξύλινα πατώματα υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και βαλάντια. Τα ακριβότερα είναι τα χειροποίητα, αφού αποτελούν ειδικές παραγγελίες και φτιάχνονται κομμάτι-κομμάτι ειδικά για εσάς. Στην αγορά μπορείτε ακόμη να βρείτε και παλαιωμένη ξυλεία, προερχόμενη από παλαιότερες κατασκευές, που αποτελεί μια επίσης ιδιαίτερη λύση καθώς το πάτωμά σας θα είναι φυσικά πατιναρισμένο. Το μασίφ παρκέ, που μπαίνει καρφωτά πάνω σε καδρόνια, έπειτα τρίβεται και λουστράρεται, είναι μια κλασσική επιλογή για ένα καλό δάπεδο και με τη σωστή συντήρηση θα αντέξει στο χρόνο. Μια πιο οικονομική εκδοχή του είναι το ημιμασίφ προλουστραρισμένο παρκέτο, που κατασκευάζεται από αντικολλητή ξυλεία (στρώσεις ξύλου πρεσαρισμένες και κολλημένες μεταξύ τους) και φτάνει σε εσάς έτοιμο για τοποθέτηση. Καλή λύση και οικονομικότερη του κλασσικού παρκέ αποτελεί και το μωσαϊκό παρκέ, που συντίθεται από σανιδάκια μικρών διαστάσεων προσυναρμολογημένα σε μορφή πλακιδίων. Την πλέον οικονομική λύση παρέχει το laminated, ένα τεχνητό προϊόν, του οποίου η τελική επιφάνεια είναι ένα φωτογραφικό φιλμ που προσομοιάζει ξύλινες σανίδες. Στην κατηγορία των ξύλινων πατωμάτων ανήκει τέλος και ο φελλός, που προέρχεται από τον κορμό της Φελλοδρυός. Πρόκειται για ένα ελαστικό υλικό, που συνδυάζει τη ζεστασιά του ξύλινου δαπέδου με ιδιαίτερες ηχητικές και θερμομονωτικές ιδιότητες.

Οι πλάκες

Τα πλακάκια είναι ένα παρεξηγημένο υλικό, που επειδή τις προηγούμενες δεκαετίες «φορέθηκε» πολύ, τείνουμε να το θεωρούμε παλαιομοδίτικο. Κι όμως τα πλακάκια είναι πολύ πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες αλλά και στις καταπονήσεις απ’ ότι το ξύλο. Στην κατηγορία αυτή οι μαρμάρινες πλάκες κλέβουν παραδοσιακά την παράσταση, αφού είναι ένα υλικό που προσδίδει κύρος και λάμψη στο χώρο. Γενικά όσο λιγότερα νερά έχουν τόσο πιο καλή είναι και η ποιότητα τους (και τόσο πιο υψηλή η τιμή τους), ενώ η επιλογή ανάμεσα σε είδη και χρώματα μαρμάρων είναι μεγάλη. Εκτός από λεία, η τελική τους επιφάνεια μπορεί να είναι ανεπεξέργαστη, άρα ανάγλυφη ή μπορεί να πελεκηθεί κατόπιν παραγγελίας, ώστε να αποκτήσει αντιολισθητικές ιδιότητες. Παρόμοια αίγλη μπορεί να προσδώσει στο σπίτι σας και ο γρανίτης, ένα υλικό με μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση, ενώ μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και διαστάσεις παρουσιάζουν και τα γρανιτοπλακάκια, που τα συναντά κανείς από ψηφίδες έως μεγάλες πλάκες. Δημοφιλή είναι και αυτά που προσομοιάζουν το ξύλο. Πολύ ωραίες πλάκες από «ζεστό» και φιλικό για το περιβάλλον του σπιτιού υλικό, είναι οι πήλινες, το λεγόμενο cotto. Πρόκειται για πλάκες ψημένου πηλού, αδιαβροχοποιημένες, που με ειδικά λάδια εμποτισμού δεν λερώνουν. Είναι κατάλληλες και για εξωτερικούς χώρους. Ένα επίσης ωραίο στην υφή υλικό, είναι οι μεγάλες τετράγωνες τσιμεντόπλακες, σαν αυτές των πεζοδρομίων. Είναι οικονομικές, μοντέρνες και καλαίσθητες και θα προσδώσουν στο χώρο σας ένα βιομηχανικό ύφος. Ακόμη πολύ όμορφα είναι τα τσιμεντοπλακάκια, που είτε προέρχονται από παλιά λαϊκά ή νεοκλασσικά σπίτια είτε αποτελούν απομιμήσεις αυτών. Θα τα βρείτε σε συγκεκριμένα μαγαζιά και η αλήθεια είναι πως κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά είτε είναι ασπρόμαυρα, είτε χρωματιστά με γεωμετρικά σχέδια, είναι κλασσικά, ρετρό και αξεπέραστης αισθητικής.

Πατητή τσιμεντοκονία και βιομηχανικό δάπεδο

Μιας και ήρθε ο λόγος στο τσιμέντο, έφτασε και η ώρα της πατητής τσιμεντοκονίας ή του βιομηχανικού δαπέδου. Πρόκειται για ένα λιτό δάπεδο που δημιουργεί ένα ενιαίο φόντο για να έπιπλα σας, κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι χυτό, μικρού πάχους και κατασκευάζεται από φυσικές ποζολανικές σκόνες, με την προσθήκη τσιμέντου και ενίοτε ρητινών για έξτρα αντοχές. Συνήθως προτιμάται στα λουτρά για τις υγρομονωτικές του ιδιότητες. Βγαίνει σε πολλά χρώματα και στην αγορά θα βρείτε πολλές παραλλαγές κονιαμάτων, ανάλογα με το είδος του χώρου που θέλετε να την τοποθετήσετε και τις επιθυμητές μηχανικές της ιδιότητες.

Το λινόλεουμ

Ο λινοτάπητας είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, καθώς παράγεται από φυσικά υλικά που είναι ανακυκλώσιμα. Παρασκευάζεται από λινέλαιο, ξυλάλευρα, άλευρα φελλού, ασβεστόλιθο, πάνω σε βάση από λινάτσα. Πρόκειται για ένα ελαστικό και ανθεκτικό δάπεδο με καλή αντοχή στην υγρασία. Υπάρχουν οικονομικά δάπεδα από λινέλαιο αλλά και πιο ακριβά καλύτερης ποιότητας, που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο χρόνο. Το βρίσκετε σε φύλλα ή πλακίδια, τοποθετείται εύκολα και έχει μικρό πάχος.
Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν. Ρωτήστε το μηχανικό σας αν έχουν συμβατή συμπεριφορά, προβλέψτε για τους κατάλληλους αρμούς και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.