Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Καναπές: Πρωταγωνιστής στο σαλόνι

/Images/Articles/καναπες.jpg
/Images/Articles/καναπες_2.jpg
/Images/Articles/καναπες_3.jpg
/Images/Articles/καναπες_4.jpg
/Images/Articles/καναπες_5.jpg

Κακά τα ψέματα, ο άρχοντας στο σαλόνι μας είναι ο καναπές! Είναι ένα απο τα έπιπλα που θα «ψάξουμε» περισσότερο όταν θα ξεκινήσουμε την επίπλωση του σπιτιού μας και ένα απο αυτά που θα «τιμήσουμε» περισσότερο, τόσο με φίλους ή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, όσο και μόνοι μας, χαλαρώνοντας μετά απο μια κουραστική μέρα! Οι επιλογές είναι πολλές... Ο ιδανικός καναπές για σας όμως... Ένας! Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε κάποια γενικά πράγματα γύρω απο αυτό το σημαντικό έπιπλο.

Ξεκινάμε πάντα από τη διαρρύθμιση. Πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο βασικές κατηγορίες: Γωνιακό καναπέ ή ανεξάρτητους καναπέδες. Η περίπτωση του γωνιακού καναπέ είναι κατάλληλη για σπίτια με μοντέρνα γραμμή και αυτό που πρέπει, όπωσδήποτε, να προσέξετε είναι να μην «κλείνουν» το χώρο του καθιστικού λόγω του ενιαίου όγκου τους. Παρόλα αυτά, λόγω της πληθώρας των επιλογών στη διάσταση, μπορείτε να βρείτε εύκολα έναν που θα σας ταιριάξει. Σχετικά με τους ανεξάρτητους καναπέδες τώρα, να θυμάστε οτι ένα πλήρες σετ σαλονιού πρέπει να περιλαμβάνει ένα διθέσιο, έναν τριθέσιο και μια πολυθρόνα. Όμως οι κανόνες δεν έχουν πάντα εφαρμογή, ειδικά στα σύγχρονα διαμερίσματα που είναι περιορισμένα σε μέγεθος. Για τον παραπάνω λόγο, όλα κανονίζονται με βάση τα τετραγωνικά σας.

Πριν μαγευτείτε απο τις ωραίες εικόνες των εκθέσεων επίπλων, καλό είναι να μάθετε και κάποια πράγματα για τον «εσωτερικό κόσμο» του καναπέ σας! Μια πολύ καλή επιλογή είναι ένας σκελετός απο μασίφ ξύλο. Συγκεκριμένα η ξυλεία οξυάς διακρίνεται για τη αντοχή της στο χρόνο και τις καταπονήσεις. Στο θέμα σούστες και ιμάντες οι επιλογές είναι πολύ συγεκριμένες και περισσότερο τεχνικές, οπότε και θα σας δωθούν απο τον πολιτή-επιπλοποιό. Καλό είναι όμως να ασχοληθείτε σε βάθος με την επένδυση όλων των παραπάνω. Τα τρία πιο διαδεδομένα υλικά για το γέμισα, όπως λέγεται, του καναπε, είναι οι διογκωμένοι αφροί, τα πούπουλα και ένα νέο υλικό που ονομάζεται comforell και είναι στην ουσιά ίνες απο σιλικόνη με εξαιρετική συμπεριφορά στην επαναφορά του μαξιλαριού μετά το κάθισμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε τα υλικά αυτά, γιατί εδώ το καλύτερο είναι σίγουρα υποκειμενικό. Π.χ. καποιος Θέλει να βουλιάζει στον καναπέ, ενώ κάποιος άλλος θέλει ένα πιο σκληρό καναπέ για καλύτερη στάση τους σώματος.

Αυτό όμως που απασχολεί τους πάντες είναι η τελική εικόνα! Εδώ δεν μιλάμε μόνο για το υλικό της ταπετσαρίας (τελική επένδυση), αλλά και για τον τρόπο εφαρμογής του. Ο καναπές πρέπει να έχει φινιρισμένες διακριτικές ραφές φτιαγμένες με μεράκι. Η ταπετσαρία, δέρμα, ύφασμα ή σουετ, είναι μια καθαρά υποκειμενική επιλογή. Οι προτάσεις της αγοράς είναι άπειρες! Πολλές και διαφορετικές ποιότητες και φυσικά αμέτρητα σχέδια καθώς και αλέκιαστα, ώς ένα βαθμό, υλικά. Μην ξεχνάτε όμως, πως ένας μονόχρωμός καναπές είναι πάντα εύκολα προσαρμόσιμος σε πιθανές αλλαγές της διακόσμισης του σπιτιού και πως ένας λιτός καναπές δεν θα σας κουράσει, σαν εικόνα, με την πάροδο του χρόνου.

Ένας καναπές δεν είναι κάτι που θα κρατήσετε εφ’όρου ζωής! Με τα σύγχρονα όμως υλικά, μια δεκαετία χωρίς καμία σοβαρή φθορά είναι εφικτή. Δεδομένου οτι η πρώτη φθορά θα φανεί στην ταπετσαρία, καλό είναι να προφυλάσσετε τον καναπέ με κάποιο καλόγουστο ριχτάρι. Σίγουρα όλοι θέλουν να βλέπουν τον καναπέ τους όπως τον επέλεξαν και όχι σκεπασμένο, αλλά ειδικά σε κοινωνικές συναντήσεις η κάλυψη επιβάλλεται. Πιθανόν σε κάποιο άρθρο που θα ακολουθήσει να ασχοληθούμε εκτεταμένα με το πως ένα ριχτάρι, με τη σωστή επιλογή του και τοποθέτηση, θα αναδεικνύει την αισθητική του καναπέ.

Να θυμάστε πως και η καθημερινή τριβή απο εμάς τους ίδιους θα φέρει φθορές: Το κλασικό «κάθομαι μόνο σε αυτό το σημείο του καναπέ, αυτή είναι η θέση μου!» έχει πολλές φορές σαν αποτέλεμα, όσο και αν ακούγετε αστείο, τη φθορά του καναπέ σε συγκεκριμένα σημεία και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα... Εδώ η ερώτηση είναι μια... Καναπέ μπορείτε να αλλάξετε, συνήθειες όμως;


Έλσα Κυριακίδου
Designer