Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ξύλινη περίφραξη

/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_6.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_5.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_4.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_3.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_2.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_11.jpg
/Images/Articles/Ξύλινη_περίφραξη_12.jpg

Εάν θέλετε να ορίσετε τους χώρους ενός αγροκτήματός, ενός οικοπέδου ή να καταστήσετε το σπίτι σας ασφαλέστερο και ελκυστικότερο τότε η περίφραξη αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της αυλής σας. Εξάλλου η πρώτη εικόνα που έχουμε για μια οικία είναι απλά η περίφραξή της. Μην φοβάστε ότι θα χαλάσει η εικόνα του κήπου σας, που τόσο κοπιαστικά πασχίσατε να ολοκληρώσετε γιατί οι περισσότεροι φράκτες προσθέτουν διακοσμητικό ύφος στην ατμόσφαιρα ενός εξωτερικού χώρου.

Η ύπαρξη ενός φράκτη είναι απαραίτητη τόσο για λόγους ασφάλειας, οριοθέτησης όσο και για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το ιδανικότερο αισθητικό αποτέλεσμα προσφέρεται με την επιλογή του ξύλου. Είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσετε λοιπόν αρμονικά το είδος της ξύλινης περίφραξης σας μορφολογικά και κατασκευαστικά με τη βασική όψη και το ύφος της οικίας σας. Σε μια εξοχική κατοικία παραδείγματος χάριν αρμόζει μια χαμηλή περίφραξη με σκαλιστούς πασσάλους απ’ ότι σε ένα μοντέρνο οίκημα που αναζητά την ανάδειξή του μέσω ομοιόμορφων γεωμετρικών κατασκευών. Ένα στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα είναι και ο βαθμός ιδιωτικότητας που θέλετε να αποκτήσει ο χώρος σας. Σημαντικό δεδομένο, βάση του οποίου θα γίνει η επιλογή της μορφολογίας του φράχτη και των διάκενων που θα σχηματίζονται, είναι το ύψος των πασσάλων και τη σύνθεση-σχηματισμό τους.

Οι ξύλινοι φράχτες είναι η ιδανικότερη περίφραξη για όσους προέχουν οι αισθητικές λεπτομέρειες της οικίας τους. Φρεσκοβαμμένοι με οριζόντιους ή κάθετους πασσάλους, με ή χωρίς βαθμίδες είναι καλή επιλογή σε περιοχές όπου υπάρχει ασφάλεια και ησυχία. Για απόλυτη μυστικότητα θα πρέπει να επιλέγονται πιο πρακτικές λύσεις με λιγότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως φράκτες από πλατιές σανίδες κολλημένες η μια πάνω στην άλλη ή με συμπαγή χωρίσματα. Οι λευκοβαμμένοι ξύλινοι στύλοι αν είναι σωστά διατηρημένοι είναι αισθητικά αποδεκτοι δίνοντας στη οικία και τον κήπο έντονα στοιχεία country look. Εάν όμως αναζητάτε περισσότερη ησυχία και ασφάλεια δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη σας επιλογή. Μια ακόμη ελκυστική εκδοχή είναι η περίφραξη με πασσάλους σε σχήμα ραγών η οποία δίνει ύφος εξοχής, συμβάλλοντας έτσι στη γενική εμφάνιση του σπιτιού και στη διακριτή οριοθέτηση των γραμμών μιας ιδιοκτησίας. Φράκτες από μισόξυλα, καρφωτοί ή απλοί με αυλακωτές ή λείες τάβλες είναι ακόμη μερικές μορφολογικές επιλογές που ίσως δέσουν αρμονικά με τη φιλοσοφία και το στυλ του δικού σας χώρου.

Κατά κανόνα οι ξύλινοι φράκτες είναι κατασκευασμένοι από ξυλεία εμποτισμένη υπό πίεση συνεπώς η συντήρηση τους είναι γενικά εύκολη. Με την επεξεργασία αυτή τα ξύλα αποκτούν εξαιρετική αντοχή σε καιρικές συνθήκες καθώς και στα σημεία επαφής τους με το έδαφος επιδεικνύοντας μοναδικές ιδιότητες στη βροχή και την υγρασία όπου η σήψη αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με την τεχνική του εμποτισμού το ξύλο θωρακίζεται επίσης ενάντια στην προσβολή του από διάφορα έντομα. Ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή των τελευταίων χρόνων αποτελεί ο οικολογικός εμποτισμός κατά τον οποίο το μείγμα συντηρητικών ουσιών θα προσδώσει προϊόντα ασφαλή προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα. Προϊόντα απαλλαγμένα πλήρως από αρσενικό και χρώμιο που έχουν χαρακτηρισθεί ως τοξικά ή βαρέα μέταλλα. Σε περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση μη εμποτισμένης ξυλείας ο φράκτης απαιτεί τακτική συντήρηση, καθώς θα πρέπει να βάφεται συχνά και χρήζει μελέτης για τακτή και άμεση αντικατάσταση των σάπιων ή σπασμένων ξύλων.

Εάν ένας κήπος υψηλής αισθητικής, προϊόν τεράστιου προσωπικού σας κόπου, κοσμεί τον περίβολο της οικίας σας τότε η απόλυτη ανάδειξη του θα επιτευχθεί μόνο με την προστασία του με το πιο ζεστό υλικό περίφραξης, το ξύλο. Υλικό με προσωπικότητα και στυλ που προσθέτει θετικά στοιχεία στο σκηνικό χωρίς να κλέβει τίποτα από την αίγλη του υπάρχοντα χώρου.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων