Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΑΙΘΡΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επαφή με τη φύση

/Images/Articles/Αίθριο_με_θέα_τη_θάλασσα.jpg
/Images/Articles/Αίθριο_με_θέα_τη_θάλασσα_2.jpg
/Images/Articles/Αίθριο_με_θέα_τη_θάλασσα_3.jpg
/Images/Articles/Αίθριο_με_θέα_τη_θάλασσα_4.jpg

Οι γυάλινες και διαφώτιστες κατασκευές εντός μιας οικίας δίνουν την αίσθηση της επαφής με τη φύση καθώς με τη βοήθεια της διαφάνειας υπάρχει φυσικός φωτισμός και άμεσα οπτική σχέση με το περιβάλλοντα χώρο. Εάν λοιπόν έχετε το προνόμιο να διαθέτετε ένα χώρο ο οποίος λούζεται μέσα στο ημερήσιο ηλιακό φως τότε σίγουρα η κατοικία σας αποκτά μια άλλη διάσταση. Ο χώρος αυτός αποτελεί ιδανικό-αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης των ιδιοκτητών και όχι άδικα επίκεντρο ολόκληρης της οικίας. Οι ηλιακές ακτίνες, η βροχή και το χιόνι δίνουν ζωντάνια στο χώρο που ουτοπικά μοιάζει να αποτελεί μέρος του φυσικού περιβάλλοντος καθώς απολαμβάνει τη χάρη του ουρανού, των καιρικών συνθηκών και του πρασίνου.

Νέο χαρακτηριστικό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής αποτελούν οι εφαρμογές αιθρίων σε οροφές, ταράτσες και βεράντες. Είναι προτάσεις που προσδίδουν νέα αισθητική αναδιαμορφώνοντας συνολικά ένα χώρο. Με τη χρήση γυάλινων κατασκευών επιτυγχάνεται η απόκτηση πρόσθετου εσωτερικού χώρου, ιδανικού για κάλυψη αναγκών χωρητικότητας μα και πρόσφορου εδάφους για νέους διακοσμητικούς πειραματισμούς. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους επηρεάζουν ολόκληρη την εξωτερική μορφολογία του κτιρίου και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η μελέτη των κατάλληλων και νομίμων προδιαγραφών από το στάδιο του σχεδιασμού έως και την υλοποίηση.

Οι τοποθετήσεις υαλοπινάκων στις στέγες βοηθούν στη μεγαλύτερη διέλευση φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού δημιουργώντας ζηλευτούς ηλιακούς χώρους. Με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά οι επεμβάσεις αυτές διακρίνονται σε εκείνες όπου οι γυάλινες επιφάνειες αποτελούν πλήρες και αναπόσπαστο μέρος της στέγης και σε εκείνες όπου έχουμε πρόσθεση γυάλινων όγκων στην κύρια κατασκευή. Οι δύο αυτές επιλογές βρίσκουν εφαρμογή τόσο σε νέα οικήματα όσο και σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές. Οι γυάλινες σκεπές χαρίζουν φως σε σοφίτες και δωμάτια χαμηλού φωτισμού μετατρέποντας τους σε πολύτιμους χώρους ακόμη και σε γραφεία και χώρους εργασίας.

Η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να χαρεί τη φύση και τον υπαίθριο βίο ικανοποιείται έμμεσα με τη χρήση πολλαπλών διαφανειών μεταξύ κελύφους της οικίας και του περιβάλλοντος. Εκπροσώπους διαφάνειας με ραγδαία ανάπτυξη στη σημερινή εποχή αποτελούν οι ηλιακές βεράντες, οι χώροι όπου εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια, ρυθμίζοντας το κλίμα και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός σπιτιού και συμβάλλοντας άμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εγκαταστάσεις που τοποθετούνται όχι μόνο σε ισόγειους αλλά και σε υπέργειους χώρους όπως τα μπαλκόνια, δημιουργώντας φυσικές επεκτάσεις καθιστικών σε χώρους μονοκατοικιών ακόμη και διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.

Στο χώρο της αγοράς εντοπίζουμε τεράστια ποικιλία σε υαλοπίνακες με απλά, διπλά ή ενεργειακά τζάμια τα οποία συνδυάζονται με το κατάλληλο προφίλ αλουμινίου ώστε να έχουν ανάλογη αντίσταση σε θερμότητα και να παρέχουν απόλυτη προστασία στο κέλυφος που δημιουργούν. Εάν επιθυμείτε να υπάρχει ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες τότε ιδανική λύση αποτελούν οι σειρές πτυσσόμενων κουφωμάτων. Βέβαια σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θερμομονωτικές απώλειες είναι αρκετά μεγάλες με αποτέλεσμα τη σπατάλη ωφέλιμης ενέργειας. Σε οποιαδήποτε κατασκευή κι αν επιλέξουμε θα πρέπει να υπάρχει στατική επάρκεια, ώστε να μπορούν οι νέες εγκαταστάσεις να έχουν ιδιαίτερη αντοχή σε φορτία σεισμού, ανέμου, χιονιού, φορτία επίπλωσης και γενικά εξοπλισμού. Απαραίτητες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρεί ένα αίθριο είναι η δημιουργία καλής αισθητικής, ικανοποιητική αποδοχή φυσικού φωτός, μείωση θερμικών απωλειών, παροχή πυρασφάλειας και ηχοπροστασίας.

Στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος αναζητά διεξόδους από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, το άγχος και την κούραση επιζητώντας την επαφή του με τη φύση. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω κατοικιών σε μεγάλα αστικά κέντρα τότε έστω και λίγες γαλάζιες πινελιές ουρανού στη γκρίζα ατμόσφαιρα ενός διαμερίσματος αποτελούν ευχάριστες νότες χαλάρωσης για τους ιδιοκτήτες του. Επιλέξτε να ντύσετε την οικία σας με διαφάνειες, δημιουργώντας πολυπόθητα αίθρια που θα λούσουν με φως το χώρο και θα δημιουργήσουν γωνιές και μέρη στα οποία θα λατρεύετε να περνάτε όλο τον ελεύθερο σας χρόνο.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων