Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συνθετικά κουφώματα: Υπέρ και κατά

/Images/Articles/PVC_για_συνθετικά_κουφώματα.jpg
/Images/Articles/PVC_για_συνθετικά_κουφώματα_2.jpg
/Images/Articles/PVC_για_συνθετικά_κουφώματα_3.jpg
/Images/Articles/PVC_για_συνθετικά_κουφώματα_4.jpg

Τα κουφώματα, όντας κυριολεκτικά τα «πιο λεπτά σημεία του σπιτιού», είναι η πλέον ενδεδειγμένη επένδυση για κάθε ακίνητο που ανακαινίζεται, αναπαλαιώνεται ή κατασκευάζεται. Στις μέρες μας, η σαφώς εξελιγμένη τεχνολογία της παραγωγής των κουφωμάτων προσφέρει πολλά υλικά για την ποιοτική κατασκευή τους. Το κάθε υλικό που χρησιμοποιείται έχει τις δικές του εφαρμογές και ασφαλώς θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Τα συνθετικά κουφώματα έχουν ως βάση το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή βινύλιο), το οποίο είναι θερμοπλαστικό υλικό και παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο. Στο χώρο της κατασκευής, το PVC χρησιμοποιείται σε υδραυλικές εγκαταστάσεις, δάπεδα καθώς και κουφώματα.

Η αποτελεσματική ηχομόνωση συνιστά ένα από τα κυριότερα κριτήρια επιλογής των συνθετικών κουφωμάτων PVC. Σήμερα, η αποφυγή της ηχορύπανσης είναι αίτημα και όχι απλώς ζήτημα άνεσης, γεγονός που καθιστά ιδανική την επιλογή των άνωθεν κουφωμάτων. Ειδικότερα, βάσει μετρήσεων, η ηχητική απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον αγγίζει μέχρι και το 70%.

Ένα επιπλέον προτέρημα των συνθετικών κουφωμάτων είναι o εξαιρετικά υψηλόs συντελεστής θερμομόνωσης, ο οποίος εξασφαλίζει αξιόλογη προστασία από τη θερμότητα και το ψύχος. Ο επαρκής δείκτης αντίστασης, τόσο στη βροχή όσο και τον άνεμο, επιτυγχάνεται μέσω της στεγανότητας των αρμών και φυσικά της ορθής επιλογής κρυστάλλων. Τα συγκεκριμένα κουφώματα ανθίστανται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών καθότι δε σαπίζουν, δε στρεβλώνουν και δε σκουριάζουν. Παράλληλα, μειώνεται αισθητά η μηνιαία κατανάλωση ενέργειας (θέρμανση - ψύξη), ενώ μετριάζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος. Από οικολογικής πλευράς, αξίζει να αναφερθεί ότι το PVC είναι ένα υλικό απαλλαγμένο από κάθε είδους προσμίξεις, επομένως ανακυκλώνεται εξ' ολοκλήρου, γεγονός που το κάνει να πρωτοστατεί σε σχέση με τα άλλα υλικά.

Με σημείο αναφοράς την υποδειγματική κατασκευή τους, η ασφάλεια που προσφέρουν τα προφίλ PVC είναι ένας ακόμη λόγος που ωθεί τον καταναλωτή στην αγορά τους. Από τα ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες μέχρι τα συρόμενα βαρέως τύπου και τα αίθρια, τα κουφώματα προσφέρουν αντι-διαρρηκτική προστασία. Ο σχεδιασμός συγκεκριμένων σειρών κουφωμάτων αποτελεί πρότυπη λύση για αυξημένη ασφάλεια, με την τοποθέτηση περιμετρικών μηχανισμών με πολλαπλά κλειδώματα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι, λόγω της σύνθεσής του, το PVC καίγεται πολύ δύσκολα και άρα δε συγκαταλέγεται στην κατηγορία των εύφλεκτων υλικών.

Συνήθως, η τιμή αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιλογής του τύπου κουφωμάτων. Αναμφίβολα, τα συνθετικά κουφώματα είναι πιο οικονομικά συγκριτικά με τα ξύλινα και τα αλουμινένια. Το κόστος συντήρησης κρίνεται σχεδόν μηδενικό, ενώ η αντοχή του προϊόντος στο χρόνο θεωρείται "ιδανική". Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι συνδυάζει οικονομικά, οικολογικά και τεχνολογικά θετικά χαρακτηριστικά, το συνθετικό κούφωμα παραμένει ένα προϊόν της δεκαετίας του '90. Για πολλούς επιστήμονες, αλλά και για το καταναλωτικό κοινό, το PVC είναι ένα "καχύποπτο" υλικό που δεν έχει αποδείξει με διαφάνεια τη μακροζωία του.

Εν γένει, τα προφίλ PVC που κυκλοφορούν είναι πιστοποιημένα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά καλό είναι ο καταναλωτής να ερευνά την αγορά, προς αποφυγή προϊόντων κακής ποιότητας. Το βασικότερο όμως μειονέκτημα τους είναι η σχετικά περιορισμένη γκάμα διατομών και χρωμάτων, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι πιθανές απαιτήσεις των εκάστοτε πελατών. Παράλληλα, λόγω της τυποποίησης των προφίλ, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγάλα ανοίγματα που ενίοτε επιβάλλουν οι αρχιτεκτονικές λύσεις.

Μπορεί λοιπόν, τα συνθετικά κουφώματα να μην προσφέρουν τη ζεστασιά που δίνει για παράδειγμα το ξύλο, ως οργανικό υλικό, αλλά μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα στάνταρ ώστε να σφραγίσουν μια καλή κατασκευή. Το υλικό αυτό ανταποκρίνεται και στις πιο υψηλές απαιτήσεις και αποτελεί ιδανική επιλογή σε ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικών εφαρμογών. Αν και το PVC χρησιμοποιείται κατά κόρον και αρκετός κόσμος αντιδράει στη στάση αυτή, δεν παύει να αποτελεί ένα τεχνολογικό επίτευγμα το οποίο, προς το παρόν δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο υλικό.


MCUΒE
Αρχιτεκτονικό γραφείο