Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Εξωτερικά κουφώματα

/Images/Articles/Εξωτερικά_κουφώματα_2.jpg
/Images/Articles/Εξωτερικά_κουφώματα_4.jpg
/Images/Articles/Εξωτερικά_κουφώματα_5.jpg

Από τότε που μπήκαμε σ’ αυτό το σπίτι, αλλάξαμε τρεις φορές κουρτίνες, δύο φορές σερβίτσιο, μία φορά το σαλόνι…Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και τα εξωτερικά κουφώματα; Όλες οι αλλαγές μέσα σε ένα σπίτι είναι ωραίες και ανανεωτικές, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, όμως, τι θα μας προσφέρει πέρα από ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα;

Τα εξωτερικά κουφώματα αποτελούν βασικό στοιχείο για την αισθητική της εξωτερικής όψης του κτιρίου καθώς και των αντίστοιχων εσωτερικών χώρων, ταυτόχρονα όμως είναι το στοιχείο της κατοικίας που επιτρέπει την επικοινωνία με το περιβάλλον οπτικά, αλλά και λειτουργικά. Ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, καθώς και η ηχομόνωση του χώρου ελέγχονται κυρίως από αυτά. Μας παρέχουν προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, τη σκόνη ή τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην ασφάλεια του ιδιωτικού μας χώρου. Τα εξωτερικά κουφώματα συντελούν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ενεργειακή κατανάλωση της κατοικίας, καθώς μέσω αυτών μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας: το χειμώνα χάνεται θερμότητα από μέσα προς τα έξω, ενώ το καλοκαίρι εισέρχεται θερμότητα από το ζεστό εξωτερικό περιβάλλον. Κουφώματα με περιορισμένες θερμομονωτικές ιδιότητες, αυξάνουν τα απαιτούμενα έξοδα για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, δεν διασφαλίζουν τις επιθυμητές εσωκλιματικές συνθήκες στο χώρο, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Η επιλογή, λοιπόν, των κατάλληλων εξωτερικών κουφωμάτων, είτε πρόκειται για αντικατάσταση των υπαρχόντων, είτε κατά την κατασκευή μιας νέας κατοικίας, συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερη οικονομία.

Το κόστος των εξωτερικών κουφωμάτων διαφέρει, ανάλογα με τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε και να αξιολογήσουμε τις ανάγκες που εμφανίζονται ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή που βρίσκεται η κατοικία, τον προσανατολισμό της, τη διαμόρφωση των χώρων, το μέγεθος των ανοιγμάτων κλπ. Κατοικίες σε κεντρικούς δρόμους παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες ηχομόνωσης, μια ορεινή περιοχή μπορεί να φτάσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ παραθαλάσσια πρέπει να προβλεφθεί η υγρασία. Ο ήλιος και ο άνεμος, ανάλογα με τον προσανατολισμό, δρα διαφορετικά. Ένας περιορισμένος χώρος ή ένα μεγάλο άνοιγμα πιθανόν να απαιτεί συγκεκριμένο τύπο κουφώματος. Για να είναι σωστή και αποδοτική η τελική μας επιλογή οι προδιαγραφές των εξωτερικών κουφωμάτων πρέπει να ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες ανάγκες.

Για την κατασκευή των εξωτερικών κουφωμάτων, καθώς και των αντίστοιχων εξώφυλλων, χρησιμοποιείται ευρέως το αλουμίνιο, το ξύλο ή συνθετικά υλικά. Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στην καταπόνηση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστο κόστος συντήρησης. Συντήρηση συνήθως απαιτούν τα εξαρτήματά τους και όχι τα ίδια τα πλαίσια. Παρουσιάζουν μεγάλη ευελιξία στις εκάστοτε σχεδιαστικές απαιτήσεις. Η βαφή τους εφαρμόζεται εργοστασιακά σε διάφορα χρώματα, ακόμα και σε απομίμηση ξύλου. Αυτή η επιλογή βέβαια είναι αρκετά ακριβότερη από τη μονόχρωμη, ενώ τα λευκά είναι συνήθως τα πιο οικονομικά. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και οι θερμομονωτικές του ιδιότητες είναι γενικά περιορισμένες. Με το σύστημα της θερμοδιακοπής, όπου ειδικό θερμομονωτικό υλικό περιγράφει το εσωτερικό του κουφώματος, αυξάνονται οι θερμομονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων αλουμινίου.

Το ξύλο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την κατασκευή κουφωμάτων. Φυσικό, παραδοσιακό υλικό, προσφέρει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα σε κάθε τύπο κατοικίας και άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες. Οι εξελίξεις στις μεθόδους κατεργασίας του εξασφαλίζουν εξαιρετικές μηχανικές αντοχές, περιορίζοντας τη συχνότητα συντήρησής του. Ωστόσο τα ξύλινα εξωτερικά κουφώματα επηρεάζονται από τις κλιματολογικές συνθήκες και απαιτούν την αντίστοιχη τακτική συντήρηση. Το κόστος τους γενικά αυξάνεται ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου. Ο συνδυασμός του ξύλου με προφίλ αλουμινίου στην εξωτερική πλευρά, συνδυάζει τη θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου με την ανθεκτικότητα σε διάβρωση του αλουμινίου.

Τα συνθετικά κουφώματα κατασκευάζονται από PVC και έχουν υψηλή αντοχή στη φωτιά. Επειδή είναι πλαστικά μπορεί να παρουσιάσουν αλλοιώσεις, από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Παρέχουν πολύ καλή ηχομονωτική και θερμομονωτική συμπεριφορά, εφάμιλλη αυτής των ξύλινων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δυνατότητα κατασκευής σύνθετων διατομών, ώστε να δημιουργούνται στο εσωτερικό τους θερμομονωτικοί θάλαμοι, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετηθεί και επιπλέον θερμομονωτικό υλικό. Σ’ αυτήν την περίπτωση βέβαια, το κόστος τους αυξάνεται.

Η θερμομονωτική ικανότητα των κουφωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση διπλών ή τριπλών υαλοπινάκων. Στην Ελλάδα, από την ισχύ του Κανονισμού Θερμομόνωσης του 1979 είναι υποχρεωτική η χρήση διπλών υαλοπινάκων σε νέα κτίρια. Για τα παλαιά κτίρια, η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων με διπλούς, με πιθανή αντικατάσταση και των κουφωμάτων, αποτελεί μια σημαντική τεχνική εξοικονόμησης ενέργειας. Χρήση ειδικών ενεργειακών υαλοπινάκων, πλήρωση του κενού μεταξύ των υαλοπινάκων με αέρια χαμηλής αγωγιμότητας, χρήση αποστατικών παρεμβυσμάτων χαμηλής αγωγιμότητας και διάφορες άλλες μέθοδοι αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις θερμομονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων.

Για τη μακροχρόνια ποιοτική συντήρηση και λειτουργικότητα των κουφωμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν τα εξαρτήματα: κλειδαριές, μεντεσέδες, ράουλα, λάστιχα στεγανοποίησης κλπ, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται εφόσον έχουν φθαρεί. Το υλικό και η διατομή των ελαστικών τμημάτων που χρησιμοποιούνται για τη στεγανοποίηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή συμπεριφορά των κουφωμάτων, καθώς συμβάλλουν στην αεροστεγανότητα, στην υδατοστεγανότητα, στην ηχομόνωση και στη μείωση θερμικών απωλειών των κουφωμάτων.


Νομίδου Μαρίνα
Aρχιτέκτονας μηχανικός