Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κουφώματα αλουμινίου

/Images/Articles/Εξωτερικά_κουφώματα_5.jpg
/Images/Articles/Κουφώματα_αλουμινίου.jpg
/Images/Articles/Παράθυρο_αλουμινίου.jpg

Μια από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες κουφωμάτων είναι τα κουφώματα αλουμινίου, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του ΄70. Τα πλεονεκτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τους και το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη βιομηχανοποιημένη μαζική παραγωγή τους και την διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας τους, συνετέλεσαν στην ταχεία εξάπλωσή τους παγκοσμίως.

Το αλουμίνιο είναι υλικό ανθεκτικό, ελαφρύ, ευκατέργαστο και δίνει τη δυνατότητα κατασκευής σύνθετων διατομών σε ποικίλες χρωματικές επιλογές, εξασφαλίζοντας ευέλικτες και λειτουργικές λύσεις, υψηλής αισθητικής για όλους τους τύπους ανοιγμάτων. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις, στις κλιματολογικές συνθήκες και στη διάβρωση, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα λειτουργίας κατά τη διάρκεια ζωής των κουφωμάτων, ενώ έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Επιπλέον είναι υλικό ανακυκλώσιμο και φιλικό για το περιβάλλον.

Η κατασκευή των κουφωμάτων αλουμινίου συμπληρώνεται και με άλλα υλικά και εξαρτήματα όπως τα τζάμια, οι μεντεσέδες, λάστιχα, βουρτσάκια, ράουλα, κλπ, και έτσι προκύπτουν τα γνωστά σε όλους συστήματα αλουμινίου. Το τελικό επίπεδο της ποιότητας των συστημάτων αλουμινίου και το αντίστοιχο κόστος, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το κράμα αλουμινίου που έχει χρησιμοποιηθεί, η μορφή των διατομών, το προστατευτικό επίστρωμα του προφίλ, το επίπεδο αεροστεγανότητας, υδατοστεγανότητας και ηχομόνωσης, η ποιότητα των εξαρτημάτων που γίνονται οι συνδέσεις, ο τρόπος τοποθέτησης και ο τύπος των τζαμιών με τα ανάλογα παρεμβύσματα, ο τρόπος σύνδεσης και ανάρτησης του κουφώματος κλπ.

Η επιφάνεια του αλουμινίου προστατεύεται από την ατμοσφαιρική διάβρωση με τη μέθοδο της ανοδίωσης ή με την ηλεκτροστατική βαφή. Με την ηλεκτρολυτική ανοδίωση παράγεται στην επιφάνεια του αλουμινίου ένα προστατευτικό στρώμα οξειδίων, το οποίο του προσδίδει μεγάλη αντιδιαβρωτική συμπεριφορά. Με την ηλεκτροστατική βαφή η επιφάνεια του αλουμινίου επικαλύπτεται, υπό κατάλληλες συνθήκες, με ένα στρώμα ανεξίτηλης πολυεστερικής βαφής, η οποία προσφέρει στο αλουμίνιο υψηλή αντιδιαβρωτική προστασία και μεγάλη ποικιλία χρωματικών επιλογών. Μια σύγχρονη τεχνοτροπία βαφής είναι η απομίμηση ξύλου, η οποία αποδίδει στα κουφώματα αλουμινίου μια πολύ καλή προσέγγιση ξύλινης όψης, αλλά είναι γενικά αρκετά ακριβή επιλογή. Η τελική επιφάνεια βαφής δίνει τη δυνατότητα επιλογής ματ ή γυαλιστερής υφής.

Η θερμομονωτική ικανότητα των κουφωμάτων αλουμινίου, βελτιώνεται με την κατασκευή θαλάμων στη διατομή τους, καθώς και με την αύξηση του συνολικού πλάτους του κουφώματος. Υψηλή θερμομονωτική απόδοση εξασφαλίζει το σύστημα της θερμοδιακοπής, το οποίο περιορίζει και τον κίνδυνο συμπύκνωσης υδρατμών στο κούφωμα. Η θερμοδιακοπή επιτυγχάνεται με την παρεμβολή συνθετικού ή σκληρού αφρώδους υλικού (πχ πολυαμίδιο) στο προφίλ του αλουμινίου, η οποία πρέπει να είναι συνεχής σε όλη την περίμετρο του κουφώματος. Τα θερμομονωτικά συστήματα συντελούν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας των κουφωμάτων και κατ’ επέκταση τα έξοδα θέρμανσης.

Η αεροστεγανότητα και η υδατοστεγανότητα των κουφωμάτων αλουμινίου βασίζεται στην ποιοτική και επιμελημένη στεγανοποίηση τους. Βασικό σημείο στεγάνωσης είναι η κατάλληλη σφράγιση των αρμών που δημιουργούνται μεταξύ του κουφώματος αλουμινίου και της τοιχοποιίας, καθώς τα οικοδομικά υλικά δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με αυτό διότι μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση. Οι αρμοί θα πρέπει να στοκαριστούν με ακρυλικό στόκο, ο οποίος βάφεται και είναι αρκετά ελαστικός ώστε να ακολουθεί τις συστολές και διαστολές του κουφώματος χωρίς να δημιουργούνται ρωγμές. Επίσης, οι αρμοί μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του κουφώματος πρέπει να στεγανοποιηθούν με ανθεκτικά υλικά που θα περιβάλλουν το κούφωμα χωρίς διακοπές και θα αντικαθίστανται εύκολα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα λάστιχα στεγάνωσης στα ανοιγόμενα συστήματα και τα βουρτσάκια (τσιμούχες) στα συρόμενα, τα οποία τελευταία αντικαθίστανται από ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα που εξασφαλίζουν καλύτερη αεροστεγανότητα στο σύστημα χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των φύλλων. Σκευάσματα όπως η σιλικόνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις καιρικές καταπονήσεις, παρά μόνο σε εσωτερικά σημεία του κουφώματος. Οι οπές απορροής ύδατος στα φύλλα αλλά και στις κάσες των κουφωμάτων είναι επίσης απαραίτητο στοιχείο για την υδατοστεγανότητα του συστήματος. Για την αποτροπή της εισόδου του νερού της βροχής από τις οπές απορροής προβλέπεται η χρήση ειδικά σχεδιασμένων συνθετικών προφίλ που τις προστατεύουν (τάπες).

Ο τρόπος ανοίγματος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα των κουφωμάτων. Στις κατοικίες προτιμούνται κυρίως τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα συστήματα αλουμινίου. Ανοιγόμενα συστήματα αλουμινίου διατίθενται σε πολλούς τύπους. Τα φύλλα στερεώνονται στις πλαϊνές επιφάνειες της κάσας του κουφώματος και περιστρέφονται γύρω από σταθερό άξονα. Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης μηχανισμού ανάκλισης (ανακλινόμενα συστήματα) για τον καλύτερο αερισμό του χώρου. Τα ανοιγόμενα συστήματα είναι γενικά ακριβότερα από τα συρόμενα, διαθέτουν όμως καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες. Τα συρόμενα κουφώματα, τα οποία αποτελούνται από ένα, δύο ή περισσότερα φύλλα τοποθετημένα σε διάφορες διατάξεις, εξοικονομούν χώρο και ενδείκνυνται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων. Η θερμοδιακοπή στα συρόμενα συστήματα κατασκευάζεται στην κάσα και στα φύλλα, βελτιώνει τη θερμομονωτική ικανότητά τους, αλλά δεν ξεπερνά τις θερμομονωτικές επιδόσεις ενός ανοιγόμενου συστήματος.

Για την επιλογή του κατάλληλου τύπου κουφωμάτων αλουμινίου, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα τεχνικά, λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά της κατοικίας, καθώς και οι ιδιαιτερότητες και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Τα πιστοποιητικά κατασκευής, απόδοσης και λειτουργίας των κουφωμάτων υποδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βοηθούν στην προσέγγιση της καταλληλότερης επιλογής. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης τα φύλλα πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια στα πλαίσια και να ανοιγοκλείνουν εύκολα χωρίς να τρίζουν. Οι επιφάνειες πρέπει να είναι λείες και καθαρές, χωρίς γρατσουνιές και υπολείμματα κόλλας ή άλλων υλικών. Γενικά ενδείκνυται να ελέγχονται όλοι οι μηχανισμοί των κουφωμάτων και των φύλλων καθώς και τα εξαρτήματά τους όπως οι κλειδαριές, τα βουρτσάκια, τα ράουλα, τα χερούλια κλπ.


Νομίδου Μαρίνα
Aρχιτέκτονας μηχανικός