Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Home entertainment

/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_2.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_3.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_4.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_5.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_6.jpg
/Images/Articles/Δωμάτιο_Home_cinema_7.jpg

Είναι πραγματικά υπέροχο το αίσθημα της ανακούφισης και της χαλάρωσης που νιώθουμε όταν φορέσουμε τις παντοφλίτσες μας, καθήσουμε στον καναπέ μας και βάλουμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή την αγαπημένη μας ταινία παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους, αφήνοντας πίσω το άγχος της ημέρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα της ανάγκης για χαλάρωση και διασκέδαση στο χώρο μας, θα γίνει μια προσπάθεια να μάθουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και τι επιλογές μας δίνονται, ώστε η ακρόαση του αγαπημένου μας καλλιτέχνη ή η προβολή της αγαπημένης μας ταινίας, να αποτελεί πραγματική εμπειρία. Θα μιλήσουμε δηλαδή για τη σημασία της ποιότητας της εικόνας και του ήχου στο σπίτι μας.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι. Και μάλλον έχουν δίκιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα, πόσα χρώματα μπορεί να έχει, πόσες αναμνήσεις μπορεί να μας φέρει. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε όσο τίποτα άλλο μία σαββατιάτικη έξοδο στον κινηματογράφο της γειτονιάς μας. Γιατί λοιπόν να μη φέρουμε τον κινηματογράφο σπίτι μας και να απολαμβάνουμε άνετα και σαφώς πιο οικονομικά τις αγαπημένες μας ταινίες; Οι επιλογές που μας δίνονται άφθονες ανάλογα με τις προτιμήσεις και την τσέπη του καθενός μας. Ποιές είναι αυτές; Η πιο απλή των περιπτώσεων μια τηλεόραση και το γνωστό σε όλους μας DVD player. Εδώ για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι μια σύγχρονη LCD ή 3D τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας( ή όπως ίσως ακούγεται οικειότερα high definition), μια συσκευή που θα αναπαράγει το dvd μας και μάλιστα ακόμα καλύτερα μια συσκευή που θα αναπαράγει και Βlu-ray discs και extra ηχεία από αυτά που έχει η τηλεόραση μας, αν θέλουμε να έχουμε ακόμα πιο ρεαλιστικό ήχο. Όλα αυτά με σωστές κινήσεις και έξυπνες επιλογές μπορούν να γίνουν δικά μας σε πολυ οικονομικές τιμές.

Μία άλλη πολύ ρεαλιστική και αποδοτική λύση είναι η εγκατάσταση ενός home cinema. Για το πως χτίζεται ένα home cinema και ποια είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει δεν μας φτάνει ένα ολόκληρο βιβλίο. Στην αγορά μπορούμε να συναντήσουμε άφθονες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Ωστόσο τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα home cinema είναι συγκεκριμένα και αυτά θα αναδείξουμε εδώ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την τηλεόραση όπου μια 32-40 ιντσών LCD είναι μια καλή επιλογή όσον αφορά στην εικόνα. Συνεχίζουμε όπως και παραπάνω με έναν DVD player που να υποστηρίζει και Blu-ray discs και έχουμε καλύψει απόλυτα το κομμάτι της εικόνας. Για να καλύψουμε το ηχητικό κομμάτι του home cinema χρειαζόμαστε ένα σύστημα ηχείων 5.1 και έναν ενισχυτή που να υποστηρίζει Dolby Digital 5.1. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και η επιλογή ενός προενισχυτή του ενισχυτή, όπου τότε πια κανείς είναι υπερπλήρης. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα που διαλέγουμε και φυσικά την εταιρεία κατασκευής. Όταν λέμε 5.1 ηχεία εννoούμε στην ουσία 6 ηχεία. Περιέργο; Καθόλου. Είναι πέντε ηχεία (αριστερό, κεντρικό, δεξί, και δύο πίσω) και ο subwoofer (το .1 στην ονομασία 5.1). Η θέση που θα εγκατασταθεί ο subwoofer δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, διότι το ανθρώπινο αυτί δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την κατεύθυνση των χαμηλών συχνοτήτων. Ωστόσο πολύ σημαντικό στην ποιότητα αλλά και στην απόδοση του ήχου είναι όλα τα ηχεία να είναι του ίδιου κατασκευαστή. Όσον αφορά στον ενισχυτή, κάποιοι νομίζουν ότι όλοι οι ενισχυτές κάνουν την ίδια δουλειά και έτσι αρκετοί καταναλωτές την πατάνε. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και επώνυμοι ενισχυτές που όμως υποστηρίζουν μόνο Dolby Prologic. Οι συγκεκριμένοι δεν κάνουν για ένα home cinema. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε και να ψάξουμε ενισχυτές με Dolby Digital Decoder.

Ένα «δωμάτιο μικρό cinema» είναι μια ακόμη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε εγκαθιστώντας στο σπίτι μας ένα home theater. Στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη μετατροπή ενός χώρου του σπιτιού μας σε cinema. Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται μεγάλος χώρος. ΛΑΘΟΣ! 3.5 μέτρα απόσταση του προβολέα από το πανί είναι ικανά ώστε όταν χαμηλώσουν τα φώτα, να χάσουμε τελείως την αίσθηση του εμβαδού του χώρου που βρισκόμαστε. Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική επιλογή για εκείνους που αγαπούν τον κινηματογράφο, καθώς μπορούν να προσφέρουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες στους ίδιους, αλλά και στους φίλους τους μέσα από το προσωπικό τους χώρο.

Τέλος μια επιλογή που αφορά εικόνα και ήχο μέσα στο σπίτι μας είναι η εγκατάσταση ενός media center. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε μπορούμε να προβάλλουμε στην τηλεόρασή μας προσωπικές μας φωτογραφίες, ταινίες, ή να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική αναπαράγοντας τα όλα αυτά από ένα και μόνο συγκεκριμένο χώρο που θα τα έχουμε αποθηκευμένα. Η πιο απλή υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος είναι η χρήση ενός media player. Πρόκειται στην πράξη για έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που διαθέτει τις κατάλληλες εξόδους και ενσωματωμένο το αντίστοιχο software. Δεν απαιτείται υπολογιστής για τη χρήση του. Αποθηκεύετε εκεί το υλικό σας και είναι έτοιμο. Πλεονέκτημα των συσκευών αυτών είναι η ευκολία εγκατάστασης και χρήσης. Μια δεύτερη υλοποίηση είναι η χρήση ενός media server. Έχει συνήθως μορφή «φέτας» που συνδέεται ασύρματα ή ενσύρματα με τον file server και o χειρισμός του γίνεται με τηλεκοντρόλ. Το ειδικό software προβάλλεται στην τηλεόραση και μέσω αυτού έχετε πρόσβαση σε όλο το αποθηκευμένο υλικό. Οι πιο σύγχρονες συσκευές διαθέτουν και σκληρό δίσκο ή υποδοχή για να τον προσθέσετε.

Ο καθένας από εμάς έχει σίγουρα διαφορετικές προτιμήσεις και απαιτήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μας έχουμε την ανάγκη να «ξεφύγουμε» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κι όταν αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα στον προσωπικό μας χώρο, όπου έχουμε την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και έκφρασης, φαντάζει σαν κάτι μαγικό. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το ποιες δυνατότητες έχουμε, ας τις προσαρμόσουμε απόλυτα στις προσωπικές μας προτιμήσεις και ας κάνουμε στον προσωπικό μας χώρο τη διασκέδαση εμπειρία.


Μιχάλης Σαρρής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός