Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΗΧΟΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ηχοδυναμική στο σπίτι

/Images/Articles/Ηχοσύστημα_για_home_cinema.jpg

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ακούς την αγαπημένη σου μουσική ή να βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία στο σπίτι σου, απολαμβάνοντας τον τέλειο ήχο μέσα από τα ηχεία σου. Είναι πραγματικά υπέροχο όταν μπορείς να ακούσεις το τιτίβισμα ενός πουλιού ή το θρόισμα των φύλλων σε ένα δάσος που βλέπεις στην τηλεόραση τόσο δυνατά, που να είναι σα να βρίσκεσαι ο ίδιος εκεί. Καιρός λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, γνωρίζοντας κάποια απλά και βασικά χαρακτηριστικά για τον ήχο. Θα δούμε δηλαδή τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ηχεία, ενιχυτές, subwoofer, ή ακόμα το σύστημα ήχου που θα βάλουμε στο δικό μας home cinema. Πόσα πρέπει να είναι τα ηχεία; Τι ισχύ πρέπει να έχει ο ενισχυτής μας; Πως πρέπει να τοποθετηθούν όλα αυτά ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά που μοιάζουν με πραγματικό λαβύρινθο με την πρώτη ματιά, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε εδώ.

Και ας κάνουμε την αρχή με την επιλογή των ηχείων μας. Τα ηχεία θεωρούνται ως ο τελευταίος κρίκος σε μία αλυσίδα συσκευών και πολύ συχνά αντιμετωπίζονται ακριβώς ως τελευταία. Κι όμως το ηχείο είναι αυτό που πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή μας, γιατί καθορίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την σύνθεση και το στήσιμο του υπόλοιπου συστήματος. Γιατί πρέπει να επιλεχθούν τα ηχεία μας στην αρχή; Το ηχείο είναι ένα κομμάτι του συστήματος ήχου που η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η επιλογή του ηχείου, η διάστασή του, αλλά και ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί είναι μεγέθη αλληλοσυσχετιζόμενα και πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν. Ένας είναι ο πολύ βασικός κανόνας: Το ηχείο πρέπει να «χωράει» στο δωμάτιο. Και λέγοντας χωράει εννοούμε ότι το μέγεθός του πρέπει να επιτρέπει τη σωστή τοποθέτησή του. Οι γενικοί κανόνες λοιπόν επιλογής των ηχείων μας είναι γενικά δύο: Γεωμετρία και Στάθμες. Εκτός δηλαδή από τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων μας, θα πρέπει να αγοράσουμε και ενισχυτές έτσι ώστε να επιτύχουμε τις επιθυμητές στάθμες (περίπου στα 105db), αλλά και να βεβαιωθούμε ότι τα ηχεία μας αντέχουν σε τέτοια μεγέθη ισχύος. Παρακάτω θα αναλύσουμε και ποιό «στήσιμο» συστήματος ήχου θεωρείται σωστό, αφού όμως αναλύσουμε κάποια ακόμη βασικά χαρακτηριστικά. Απλά να σημειώσουμε τώρα κάτι πολύ παραξηγημένο. Το πόσο δυνατά παίζει ένα ηχείο δεν εξαρτάται από την ισχύ του, αλλά από τη δυνατότητά του να δημιουργεί υψηλές στάθμες, με λίγα λόγια δηλαδή από την ευαισθησία του.

Πάμε λοιπόν τώρα να εξηγήσουμε τι σημαίνει ισχύς στα ηχεία και επομένως τι πρέπει να προσέξουμε στον ενισχυτή που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να διευκρινιστεί η ισχύς των ηχείων και των ενισχυτών, με πιο διαδεδομένους τους παρακάτω τρεις: Ισχύς peak power, ισχύς music power, ισχύς RMS. Η πραγματική ισχύς είναι η RMS που έχει καθοριστεί από τον κατασκευαστή, βάση μετρήσεων αντοχής του πηνίου φωνής. Όταν λέμε για παράδειγμα δηλαδή 8Ω 400 Watt RMS, εννοούμε ότι το πηνίο φωνής του μεγαφώνου αντέχει ισχύ RMS 400W και η σύνθετη αντίστασή του είναι 8Ω. Αυτό βλέπει ο ενισχυτής και καθορίζει το φορτίο στην έξοδο. Δηλαδή βλέποντας ο ενισχυτής τη σύνθετη αντίσταση του πηνίου φωνής καθορίζει τα Watt στη εξοδό του. Παραδείγματος χάριν, ένα ηχείο που δίνει χαρακτηριστικά 8Ω 400 Watt RMS θα ήταν κατάλληλο για έναν ενισχυτή που δηλώνει έξοδο ισχύος: 400 Watt στα 8Ω, αλλά πολύ μεγάλο για ενισχυτή που είναι 400 Watt στα 4Ω καθώς, συνήθως, η ισχύς που θα αποδώσει ο ενισχυτής στα 8Ω θα είναι περίπου η μισή δηλαδή 200W. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ενισχυτή. Ο ενισχυτής δεν θα πάθει τίποτα καθώς η σύνθετη αντίσταση λειτουργίας είναι μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του και λειτουργεί σε κανονικές συνθήκες όπως θερμοκρασία, υγρασία κλπ. Η διαφορά θα είναι ότι το ηχείο θα παίξει με 200W αντί 400W που αντέχει. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μάλλον θα μπερδέψουν, απλώς πρέπει να τονίσουμε τι πρέπει να προσέξουμε σχετικά με τον ενισχυτή. Το σημαντικό που πρέπει να προσέχετε είναι πρώτα να ελέγχετε την είσοδο του ενισχυτή εάν υπεροδηγείται. Οι επαγγελματικοί ενισχυτές είτε έχουν ένδειξη της στάθμης εισόδου με vumeter είτε έχουν ενδεικτικό led (κόκκινο: clip - overload - protect ...). Δηλαδή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανάβει μόνιμα αυτή η ένδειξη γιατί είμαστε στα όρια. Πιο συγκεκριμένα δεν κερδίζουμε τίποτα σε ισχύ αλλά παραμόρφωση του ήχου που είναι το χαρακτηριστικό "γδάρσιμο" αλλοίωση του ήχου και στην χειρότερη κάψιμο των πηνίων του ηχείου. Εάν επιθυμούμε περισσότερη ένταση απλά προσθέτουμε επιπλέον ηχεία και ενισχυτές! ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πιθανότητες για να καεί το ηχείο δεν μηδενίζονται στην περίπτωση που βάζουμε μικρότερη ισχύ ενισχυτή σε ένα ηχείο. Ένα ηχείο καίγεται συνήθως από την υπέροδήγηση της εισόδου του ενισχυτή.

Να τονίσουμε ότι η θέση του subwoofer δεν παίζει ρόλο, διότι το ανθρώπινο αυτί δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την κατεύθυνση των χαμηλών συχνοτήτων. Και για να καλύψω όσους δε γνωρίζουν τι κάνει ο subwoofer, είναι η συσκευή που παράγει τις χαμηλές συχνότητες, με απλά λόγια προσθέτει τα μπάσα στον ήχο μας.

Όπως συνηθίζω κάθε φορά να λέω η επιλογή όλων των συσκευών με βάση τις ανάγκες μας και την οικονομική μας δυνατότητα είναι η καλύτερη. Η γνώση όμως κάποιων βασικών χαρακτηριστικών, πριν την αγορά εκτός απο καλύτερη κάνει την επιλογή μας και σοφότερη.


Μιχάλης Σαρρής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ