Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τεχνολογίες τηλεοράσεων

/Images/Articles/Τηλεόραση_και_γυαλιά_3D.jpg
/Images/Articles/Τηλεόραση_και_γυαλιά_3D_2.jpg

Πέρασε πλέον η εποχή που οι τηλεοράσεις αποτελούσαν προνόμιο των λίγων. Σήμερα η απόκτηση μιας ευμεγέθους, φωτεινής, μα ταυτόχρονα κομψής τηλεόρασης δεν συνιστά πια απραγματοποίητο όνειρο αλλά ζωντανη πραγματικότητα. Παρακάτω ακολουθεί μια γενική περιγραφή των διαφόρων ειδών που κυκλοφορούν στην αγορά, των τεχνολογικών χαρακτηριστικών τους καθώς και άλλων βασικών πληροφοριών που θα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να κάνετε μια αγορά που δεν θα μετανιώσετε.

Μια ματιά στις βιτρίνες των καταστήματων είναι αρκετή ώστε να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής όχι μόνο πόσα διαφορετικά μεγέθη τηλεοράσεων υπάρχουν, αλλά και πόσα διαφορετικά είδη. Κάνοντας μια επισκόπηση μπορούμε να τα διακρίνουμε μεταξύ τους χωρίς να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στα πολύπλοκα τεχνολογικά τους χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των τεχνολογιών που επικρατούν στο χώρο των οθονών, η ευρύτερα διαδεδομένη είναι αυτή του καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube, CRT) που αποτελεί μέχρι σήμερα τη βάση για τις περισσότερες κατασκευές τηλεοπτικών συσκευών. Οι οθόνες CRT χρησιμοποιήθηκαν και στο χώρο των μόνιτορ για υπολογιστές, αφού το χαμηλό τους κόστος ωθούσε πολλούς χρήστες υπολογιστών να τις προτιμούν. Σε εφαρμογές όμως που απαιτούν μικρό όγκο, δεν αποδεικνύονται και τόσο εύχρηστες. Σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερα ξεπερασμένες και η κυκλοφορία τους στο εμπόριο φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς.Εδώ και χρόνια έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε άλλες νεότερες τεχνολογίες, που προσφέρουν μικρό όγκο, περιορισμένο βάθος, υψηλή ανάλυση και απόλυτα φυσικές κινήσεις.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας της τηλεόρασης θα μπορούσε να θεωρηθεί η τεχνολογία πλάσματος (Plasma). Πιο συγκεκριμένα, οι οθόνες πλάσμα είναι μια σειρά κυττάρων, γνωστή ως εικονοκύτταρα (pixels), τα οποία αποτελούνται από 3 υπο-εικονοκύτταρα (subpixels), που αντιστοιχούν στα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε. Ένα αέριο χρησιμοποιείται για να αντιδράσει με τα ιόντα φωσφόρου σε κάθε υπο-εικονοκύτταρο και να παρουσιασει τα χρώματα (κόκκινο, πράσινο ή μπλε). Κάθε υπο-εινοκύτταρο έλεγχεται μεμονωμένα από προηγμένες ηλεκτρονικές μεθόδους ώστε να παράγει πάνω από 16 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα. Αυτό αναμφισβήτητα σημαίνει ότι ο θεατής παίρνει τέλεια εικόνα ανεξάρτητα από το πολύ μικρό πάχος της οθόνης. Σήμέρα οι Plasma κερδίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής και της μεγαλύτερης οθόνης. Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι αυτές οι οθόνες καταναλώνουν ως και 4 φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια.

Η τεχνολογία LCD (Liquid Crystal Display) εξελίσσεται αδιάκοπα καθώς δίκαια θεωρείται το μελλον των τηλεοράσεων. Οφείλει το ονομά της στην χρήση υγρών κρυστάλλων για την πόλωση του φωτός. Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω τηλεόραση κάτω από το "τζάμι" που βλέπουμε, είναι μία σειρά από πάρα πολλούς μικροσκοπικούς υγρούς κρυστάλλους, που "ανοιγοκλείνουν". Από πίσω τους, υπάρχουν δεσμίδες φωτός. Έτσι, ανάλογα με το άνοιγμα-κλείσιμο των υγρών αυτών κρυστάλλων, περνάει ή όχι φως και σχηματίζεται η εικόνα κάθε φορά. Αυτό γίνεται με τεράστια ταχύτητα, οπότε και οι εικόνες, σχηματίζονται ταχύτατα και εναλλάσσονται πάρα πολύ γρήγορα μεταξύ τους, οπότε βλέπουμε φυσική κίνηση-βίντεο. Οι επίπεδες οθόνες LCD έχουν κατά κανόνα υψηλότερη μέγιστη ανάλυση και αποτελούν ιδανικές λύσεις για τους οπαδούς του High Definition περιεχομένου που δεν αναζητούν μια τηλεόραση που θα καταλαμβάνει όλον τον τοίχο του σαλονιού. Μεγάλο πλεονέκτημα των LCD είναι ο αμελητέος θόρυβος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη.

Το LED (δίοδος που εκπέμπει φως ή Light-Emitting Diode) είναι στην ουσία ένας ημιαγωγός που φωτοβολεί όταν διαρρέεται από ρεύμα. Το υλικό που χρησιμοποιούμε καθορίζει και τον τρόπο που εκπέμπουν φως αυτοί οι ημιαγωγοί. Ετσι υπάρχουν LEDs που εκπέμπουν όχι μόνο εντος του ορατού φάσματος αλλά και σε άλλα μήκη κύματος (υπέρυθρο και υπεριώδες). Αυτό το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για φωτισμό, αλλά και για την προβολή εικόνων, άρα και (εκπληκτικών) τηλεοράσεων! Μια τηλεόραση LED θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι panels καλυμμένα με μικροσκοπικές διόδους που αντί να αντανακλούν το φως, το εκπέμπουν και φωτοβολούν ακαριαία μόνο όταν διαρέονται από ρεύμα. Συγκεντρώνουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα όπως ευρεία γωνία θέασης (εξαιρετική εικόνα από οποιοδήποτε σημείο του δωματίου), μεγάλη αντίθεση που δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να βλέπει το καλύτερο μαύρο και φυσικά πολύ ζωντανά χρώματα. Επίσης διακρίνονται από υψηλή φωτεινότητα και αρκετά χαμήλη κατανάλωση σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες τεχνολογίες.

Αφού ζήσαμε την εμπειρία των ταινιών 3D στον κινηματογράφο, τώρα η τρισδιάστατη εικόνα έρχεται στο σαλόνι μας με τις νέες 3D τηλεοράσεις. Οι θεατές μέσα από μια τεχνολογία απεικόνισης έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες και video-games με ο,τι αναφέρεται ως στερεοσκοπική επίδραση. Στην ουσία, σε μια πραγματικά δισδιάστατη εικόνα προστίθεται η ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης. Αυτή η ψευδαίσθηση δημιουργείται με την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο πλήρους μεγέθους, αλλά ελαφρώς διαφορετικών εικόνων της ίδιας σκηνής - μίας για το αριστερό μάτι και άλλη μίας για το δεξί. Οι διαφορές στις δύο εικόνες προορίζονται στο να δημιουργηθεί μία απομίμηση του τρόπου, με τον οποίο το σύστημα της ανθρώπινης όρασης βλέπει ένα αντικείμενο. Ο εγκέφαλος κάνει επεξεργασία αυτων των διαφορών ως πληροφορίες για τις 3 διαστάσεις του αντικειμένου που κοιτάμε και δημιουργεί την αντίληψη του βάθους. Κατά τ' άλλα οι 3D τηλεοράσεις μπορεί να διατίθενται πλέον στο εμπόριο ευρέως, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να καταφέρουν να αποτελέσουν mainstream στην οικιακή ψυχαγωγία.

Βιώνοντας την εποχή της Υψηλής Ευκρίνειας (High και full High definition), των blu-ray players και του Home Cinema, είναι δύσκολο για κάποιον να μην υποκύψει στη θέα μιας "υπερμεγέθους" τηλεόρασης, ειδικά όταν αυτή συγκεντρώνει τόσο μα τόσο ελκυστικά χαρακτηριστικά! Η διασκέδαση στο σπίτι έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός