Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επιλογή της ιδανικής τηλεόρασης

/Images/Articles/Τηλεόραση_2.jpg
/Images/Articles/Τηλεόραση.jpg

Πραγματικά αξίζει να αναρωτηθεί κανείς το εξής: αφού ο κινηματογράφος απoτελεί μια από τις άκρως ελκυστικές επιλογές μας για βραδυνή έξοδο ακόμη κι όταν τον βιώνουμε σε ώρα που ορίζεται από άλλους, με ταινία που ενδέχεται να είναι και μέτρια ή κακή, μ' ένα σωρό αγνώστους γύρω μας, θα ήταν ποτέ δυνατό να μην τον απολαμβάνουμε στο έπακρο όταν θέτουμε εμείς τους δικούς μας όρους; Επιτέλους μπορούμε να έχουμε τη μαγική κινηματογραφική εμπειρία στο σπίτι όπως τη φανταζόμασταν, όχι με ημίμετρα. Σήμερα όμως, η αγορά μιας τηλεόρασης,είναι πραγματικός λαβύρινθος: χιλιάδες ανταγωνιστικά προϊόντα, τεχνολογίες δυσνόητες, καθώς και μια σειρά από πρακτικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς ώστε να επενδύσει έξυπνα τα χρήματα του σε ένα ελκυστικό μοντέλο, απόλυτα συνυφασμένο με τις τάσεις της εποχής. Εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε, παραθέτοντας τα βασικά σημεία που θα οδηγήσουν βήμα προς βήμα τον καταναλωτή στην επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και σέβεται την τσέπη του.

Ακούμε καθημερινά για τεχνολογίες τηλεοράσεων όπως LCD, Plasma, LED, 3D και αναρωτιόμαστε τι σημαίνουν όλα αυτά τα αρχικά. Ίσως ήρθε πλέον η ώρα να κατανοήσουμε τη σημασία τους και να εξακριβώσουμε τις μεταξύ τους διαφορές. Η τεχνολογία Plasma είναι παλαιότερη από τις LCD, LED και 3D, αλλά νεότερη από τις τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube, CRT) που αποτελούν μέχρι σήμερα τη βάση για τις περισσότερες κατασκευές τηλεοπτικών συσκευών. Οι τηλεοράσεις Plasma, δημιουργούν την εικόνα χρησιμοποιώντας χιλιάδες μικρά κελιά αερίου που παράγουν φως όταν θερμαίνονται ηλεκτρικά . Η αμέσως επόμενη τεχνολογία είναι οι διάσημες LCD (Liquid Crystal Display) οι οποίες χρησιμοποιούν ένα στρώμα χιλιάδων κρυστάλλων, καθένας από τους οποίους εμποδίζει ή επιτρέπει στο φως να περάσει όταν τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο συγκρινόμενες με τις τηλεοράσεις LED (και οι δύο χρησιμοποιούν οθόνες LCD – οι διαφορετικές ονομασίες αναφέρονται στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται το φως για τη δημιουργία της εικόνας) υστερούν στην επιτυχία του απόλυτου μαύρου, δηλαδή της τέλειας αντίθεσης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως δεν σταματά εδώ! Αφού ζήσαμε την εμπειρία των ταινιών 3D στον κινηματογράφο, τώρα η τρισδιάστατη εικόνα έρχεται στο σαλόνι μας με τις νέες 3D τηλεοράσεις. Η ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης φαίνεται ότι έχει προσελκύσει και θα συνεχίσει να προσελκύει το ευρύ κοινό.

Αφού επιλέξουμε τη ιδανική τεχνολογία που πληρεί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει και ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας, το επόμενο βήμα συνιστά η επιλογή του μεγέθους της τηλεόρασης. Για να βρούμε το κατάλληλο μέγεθος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το χώρο στο δωμάτιό μας, τη βέλτιστη απόσταση προβολής με βάση την ποιότητα της εικόνας της τηλεόρασής σας και τις δικές μας προσωπικές προτιμήσεις. Η βέλτιστη αποσταση θέασης θεωρείται οτι είναι δύο φορές περίπου το πλάτος της οθόνης (π.χ. για 1 μέτρο οθόνη η βέλτιστη απόσταση είναι 2 με 2,5 μέτρα). Αρα δεν έχει να κάνει με απόλυτα κριτίρια μεγέθους του χώρου! Κατα συνέπεια, όσο μικρότερο είναι το δωμάτιο, τόσο μικρότερη θα είναι και η οθόνη που θα χρειαστεί! Για τις τηλεοράσεις τύπου 16:9 υψηλής ανάλυσης η ιδανική απόσταση για τον τηλεθεατή ισούται με το τετραπλάσιο (για τις 720 γραμμές) ή το τριπλάσιο (για τις 1080 γραμμές) ύψος όπου βρίσκεται η εικόνα. Το μέγεθος των τεχνολογίων που προαναφέρθηκαν κυμαίνεται μεταξύ 15 και 70 ιντσων.

Έχουμε την επιθυμία κάθε pixel να απεικονίζει πλούσια και ζωντανά χρώματα; Τότε στην επιλογή μας βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η αντίθεση των χρωμάτων (contrast). Όσο καλύτερη αντίθεση και φωτεινότητα έχει μια τηλεόραση, τόσο πιο βαθύ μαύρο χρώμα μπορεί να αποδώσει. Η αντίθεση εκφράζεται με τη μορφή αριθμών όπως 1000:1 ή 5000:1 κ.λπ., ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το πρώτο νούμερο τόσο το καλύτερο. Υψηλή αντίθεση πρέπει να θεωρείται πάνω από 5000:1 και χαμηλή κάτω από 1000:1.

Σίγουρα έχουμε ακούσει τους όρους HD Ready 720p και Full HD 1080p. Άραγε η σημασία τους είναι καταλυτική για την επιλογή μιας τηλεόρασης; Η απάντηση είναι θετική. Αναμφισβήτητα, η υψηλή ευκρίνεια (High Definition) μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την οικιακή ψυχαγωγία με καταπληκτική ποιότητα εικόνας και ήχου. Όλα αυτά χάρη στην υψηλότερη ανάλυση των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες αποδίδουν καθαρή και λεπτομερή εικόνα. Στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας οι οθόνες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, ξεκινώντας από 1280 x 720 pixel φτάνοντας μέχρι και 1920 x 1080 pixel. Οπότε όσο περισσότερα pixel, τόσο καλύτερη είναι η ανάλυση. Αλλά τι άλλο κάνει την υψηλή ευκρίνεια να μας παρέχει τόσο εξαιρετική ποιότητα εικόνας; Είναι η διαφορά μεταξύ του προοδευτικού και του διεμπλεκόμενου σήματος. Με πιο απλά λόγια, ο τρόπος με τον οποίο η εικόνα έχει σχεδιαστεί και προβάλλεται στην οθόνη.

Μεγαλύτερη ευκρίνεια στα ειδικά εφέ και περισσότερη φυσικότητα στην απεικόνιση των κινήσεων σημαίνει μεγαλύτερος ρυθμός ανανέωσης. Ο ρυθμός ανανέωσης αναφέρεται στην συχνότητα με την οποία ανανεώνεται η εικόνα και μονάδα μέτρησης είναι τα Hertz. Ο ρυθμός ανανέωσης 100 Hz βελτιώνει την απόδοση της κίνησης πάνω από το διπλάσιο, εξαφανίζει κάθε θολούρα στις γρήγορα κινούμενες εικόνες, ενώ χαρίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στα ειδικά εφέ και περισσότερη φυσικότητα στην απεικόνιση των κινήσεων. Έτσι οι κινήσεις του αγαπημένου μας ποδοσφαιριστή όπως και αυτές των πρωταγωνιστών σε γρηγορες σκηνές δράσης θα έχουν τέλεια απόδοση!

Η φωτεινότητα είναι ένα ακόμα συγκρίσιμο μέγεθος-χαρακτηριστικό. Για την έκφραση της φωτεινότητας χρησιμοποιούνται κυρίως δύο μονάδες, το ANSI Lumen και το Nit οι οποίες ωστόσο δεν είναι ισοδύναμες. Οι τηλεοράσεις με μεγαλύτερη φωτεινότητα θα εμφανίζουν και περισσότερη λεπτομέρεια στα σκοτεινά πλάνα.

Όσον αφορά τώρα στον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει μια σύγχρονη τηλεόραση, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη ενσωματωμένου ψηφιακού δέκτη MPEG4. Δεν είναι αρκετό η τηλεόραση που θα αγοράσουμε να αναπαράγει ψηφιακό σήμα που το λαμβάνει από μια εξωτερική συσκευή (DVD Player, Blu-Ray Player, USB κλπ). Πρέπει να προσέξουμε να μπορεί να αναπαράγει τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα χωρίς την χρήση επιπλέον εξοπλισμού. Και φυσικά προσοχή στις θύρες εισόδου και εξόδου! Ψηφιακές θύρες HDMI και DVI είναι απαραίτητες για να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να συνδέσουμε ψηφιακές συσκευές όπως Η/Υ, DVD & Blu Ray players, παιχνιδοκονσόλες κ.α. Με την θύρα USB μπορούμε με ευκολία να κάνουμε αναπαραγωγή φωτογραφιών και μουσικής, μέσω USB συσκευής. Η θύρα Ethernet είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού μας επιτρέπει την πολυπόθητη σύνδεση των τηλεοπτικών δεκτών με το Internet ώστε να έχουμε πρόσβαση σε διάφορα είδη ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Τέλος,σαν δύο τελευταία κριτήρια προκειμένου να κάνουμε μια άριστη επιλογή θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το χρονικό διάστημα που διαρκεί η εγγύηση της τηλεορασής μας καθώς και τον τόπο προέλευσης της ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητά της και να μην μετανιώσουμε για την επιλογή μας.

Πραγματικά, λοιπόν, στις μέρες μας η αγορά της ιδανικής τηλεόρασης όχι μόνο δεν συνιστά εύκολη υπόθεση αλλά απαιτεί χρόνο, υπομονή και την κατάλληλη ενημέρωση. Η τεχνολογία εξελίσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς που αδυνατουμε να παρακολουθήσουμε. Η ουσία είναι να μην μένουμε παθητικοί παρατηρητές, αλλα να ενημερωνομαστε για τις εξελίξεις και να συμμετεχουμε ενεργά σε αυτές.


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός