Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τι προβολέα να αγοράσω;

/Images/Articles/Προβολέας_για_το_σπίτι.jpg
/Images/Articles/Προβολέας_για_το_σπίτι_2.jpg

Άραγε υπάρχει κάποιος που να μην επιθυμεί να βιώσει την απόλυτη εμπειρία του κινηματογράφου στο σαλόνι του σπιτιού του, δίχως να μετακινηθεί ένα βήμα από τον καναπέ του; Μάλλον όχι. Αν επίσης λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι το κόστος ψυχαγωγίας έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και οι ιδιοκτήτες των ελληνικών κινηματογραφικών αιθουσών μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως η προβολή μίας ταινίας αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας το βρίσκουμε ακόμη ελκυστικότερο. Έτσι κάθε συνειδητοποιημένος καταναλωτής αρχίζει να αντιλαμβανεται πως πρεπει να δημιουργήσει το δικό του home cinema. Βιντεοπροβολείς που παρέχουν μεγάλη οθόνη θέασης είτε πρόκειται για κατ' οίκον ψυχαγωγία, ένα αμφιθέατρο ή μια επιχείρηση στην αίθουσα συνεδριάσεων, σχεδιάζονται συνεχώς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του οποιουδήποτε χρήστη. Αναμφισβήτητα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βιτρίνες που έρχονται να ολοκληρώσουν ένα διαδραστικό σύστημα με άκρως ποιοτικό αποτέλεσμα.

Σ’ έναν βιντεοπροβολέα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει κάποιος να προσέξει είναι λίγα αλλά σημαντικά. Το σημαντικότερο εξάρτημα της συσκευής είναι η λάμπα προβολής και υπάρχουν δύο επικρατούσες τεχνολογίες: LΕD (light-emitting diode) & DLP (Digital Light Processing). Μια βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι προβολείς LΕD, όσον αφορά την καθαρότητα, το εύρος, την φωτεινότητα και την αντίθεση των χρωμάτων, διαθέτουν πολύ καλύτερη απόδοση από τους DLP για βιντεο-προβολές, αλλά λιγότερο καλή για στατικές προβολές. Ακόμη και αν στην τεχνολογία LΕD διατίθεται μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων που παρέχει πιο ζωντανά και φυσικά χρώματα, οι προβολείς LΕD παράγουν σκούρα χρώματα μέσω αναλογικών αποχρώσεων του γκρι, ενώ αντίθετα οι DLP μπορούν να παράγουν αποχρώσεις του γκρι μόνο με την χρήση ψηφιακών αποχρώσεων και παρουσιάζουν πολύ καλύτερα “μαύρα”, καθώς το μαύρο που προβάλλουν δεν είναι απλά “έλλειψη” φωτός, αλλά χρωματική αποτύπωσή του. Το άλλο σημείο στο οποίο διαφέρουν οι δύο τεχνολογίες έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα προβολής. Οι προβολείς LΕD έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, μικρότερο θόρυβο λόγω του ανεμιστήρα και μεγάλη διάρκειας ζωή για τις λυχνίες. Βέβαια η έκθεση των LΕD panels σε υπεριώδες φως σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας τους και συνακόλουθα υποβάθμιση της ποιότητας προβολής. Έτσι σχεδόν ποτέ δεν θα συναντήσετε μοντέλα LΕD με πάνω από 10.000 ώρες αντοχής λαμπτήρα, ενώ θα συναντήσετε ορισμένα μοντέλα DLP με 20.000 ώρες. Άρα σημαντικό κριτήριο για να επιλέξουμε τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα, πέρα από την υψηλής ποιότητας ανάλυση. είναι ο χρόνος ζωής του λαμπτήρα.

Άραγε ο ρόλος της Εστιακής Απόστασης και της Διαγωνίου της Οθόνης είναι εξίσου σημαντικός για την επιλογή μας, όσο και αυτός του χρόνου ζωής του λαμπτήρα; Φυσικά και είναι! Πιο συγκεκριμένα, η Εστιακή Απόσταση μας δείχνει πόσο κοντά ή μακριά μπορεί να βρίσκεται ο φακός του μηχανήματος από την επιφάνεια στην οποία γίνεται η προβολή. Αντίθετα, η Διαγώνιος Οθόνης φανερώνει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι προβολή κατ' ελάχιστο ή κατά μέγιστο. Βέβαια, ο λόγος που μετράμε την διαγώνιο, και όχι π.χ. τις διαστάσεις του κάδρου χρήζει ιδιαίτερης σημασίας!, Και αυτό γιατί οι διαστάσεις, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν, με βάση την μορφή της προβαλλόμενης εικόνας (π.χ. 4:3, 16:9, κλπ). Κάθε προσπάθεια λειτουργίας του προβολέα σε μικρότερη ή μεγαλύτερη εστιακή απόσταση από αυτήν που προβλέπει ο κατασκευαστής θα έχει ως αποτέλεσμα εικόνα με θόρυβο.

Επιπλέον, βασική προτεραιότητα μας είναι να πετύχουμε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Χωρίς αμφιβολία, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το να παρακολουθείς την αγαπημένη σου ταινία και συγχρόνως να ακούγεται ο "εκνευριστικός" θόρυβος του ανεμιστήρα! Επίσης, πέρα από την ενόχληση που προκαλεί ο θόρυβος, το μηχάνημα λόγω υψηλής υπερθέρμανσης απαιτεί έντονη απαγωγή θερμότητας για να λειτουργήσει. Υπό αυτές τις συνθήκες απειλείται η υγεία και η μακροζωία της λάμπας. Τέλος, ανάλογα με την χρήση που επιθυμούμε οι βιντεοπροβολείς διακρίνονται σε φορητούς και business. Οι φορητοί προσδίδουν μεγαλύτερη εμφαση στην μείωση του όγκου της συσκευής όπως και στη συνδεσιμότητα, ενώ αντίθετα οι business ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στην βελτιστοποίηση των προβαλλόμενων αντικειμένων.

Όταν κάνετε την τελική σας επιλογή μην λησμονήσετε να ρωτήσετε σε τι ακριβώς συνίσταται η εγγύηση του κατασκευαστή! Αν πάρετε μόνο μια απάντηση, μην βιαστείτε να ολοκληρώσετε την αγορά σας! Και αυτό γιατί θα πρέπει λογικά να πάρετε μία απάντηση που αφορά τη λάμπα και άλλη μία που να αφορά το υπόλοιπο μηχάνημα, δηλαδή την ηλεκτρομηχανική διάταξη. Διαφορετικά, το δύσκολο κομμάτι της επιλογής ολοκληρώθηκε! Τώρα, ήρθε η ώρα να βιώσετε την συγκλονιστική εμπειρία του κινηματογραφου στο σπίτι σας! Χωρίς καμία αμφιβολία, θα νιώσετε περήφανοι για την επιλογή σας!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός