Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Δορυφορική τηλεόραση

/Images/Articles/Κεραία_δορυφορικής_τηλεόρασης.jpg
/Images/Articles/Κεραία_δορυφορικής_τηλεόρασης_3.jpg
/Images/Articles/Κεραία_δορυφορικής_τηλεόρασης_4.jpg
/Images/Articles/Κεραία_δορυφορικής_τηλεόρασης_5.jpg
/Images/Articles/Κεραία_δορυφορικής_τηλεόρασης_6.jpg

Η δορυφορική τηλεόραση έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια! Δεν χρειάζεται πλέον να στηριζόμαστε στο ανεπαρκές «εύρος ζώνης» της αναλογικής τηλεόρασης, αφού η δορυφορική πολιορκεί πλέον στενά τις οπτικοακουστικές μας αισθήσεις! Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή λήψη, καθώς και η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε συμβατικά δορυφορικά κάτοπτρα κανονικών διαστάσεων από τα τεραστίων διαμέτρων κάτοπτρα, δημιούργησαν τις συνθήκες απόκτησης εξοπλισμού σε προσιτές τιμές, καθώς και πρόσβασης κάθε σπιτιού σε όποιο σημείο του πλανήτη επιθυμεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η δορυφορική τηλεόραση δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των λίγων, αλλά έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου home entertainment.

Ο κόσμος της δορυφορικής τηλεόρασης έχει να μας προσφέρει πολλές δυνατότητες! Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως ένας τόσο "πλούσιος" κόσμος δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά ακριβός. Και όμως τα φαινόμενα απατούν! Με κόστος μικρότερο των 100 ευρώ, μπορούμε όλοι να εισέλθουμε στο δορυφορικό κόσμο. Η πιο οικονομική λύση που έχουν να μας προτείνουν οι αντιπρόσωποι δορυφορικών συστημάτων περιλαμβάνει έναν δορυφορικό δέκτη χωρίς θέση κάρτας για κρυπτογραφημένα κανάλια (Common Interface). Οι συγκεκριμένοι δέκτες, γνωστοί και ως FTA (Free To Air) έχουν τη δυνατότητα λήψης μόνο των ελεύθερων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δορυφορικών καναλιών. Το πιάτο που περιλαμβάνει το εν λόγω πακέτο έχει διάμετρο 80 εκατοστά περίπου. Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει και ένα LNB ( το "ματι" που λεμε στην Ελλαδα), το οποίο είναι το βασικο εργαλείο που βρίσκεται απεναντι απο το κατοπτρο και είναι αυτό που δέχεται το σημα απο τους δορυφόρους. Απο εκεί ξεκινά και το καλώδιο που καταληγει στον δεκτη. Είναι σημαντικό το επίπεδο θορύβου να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Ένα καλό LNB έχει θόρυβο 0,3 dB, πράγμα που σημαίνει και ισχυρότερο σήμα. Αν υπάρχει η δυνατότητα να διαθέσουμε λίγο περισσότερα χρήματα, αλλά ο τελικός προυπολογισμός παραμένει σχετικά χαμηλός, η καλύτερη επιλογή είναι ο ίδιος δέκτης FTA, αλλά κάπως "εμπλουτισμένος". Το κάτοπτρο σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγαλύτερο, καθώς η διαμετρός του φτάνει τα 110 εκατοστά και πάνω. Επίσης, αν θέλουμε να λαμβάνουμε δύο δορυφόρους ταυτόχρονα, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε ακόμη ένα LNB, διπλα στο ήδη υπάρχον!

Όσο πιο σύνθετες λειτουργίες απαιτούμε από ένα δορυφορικό σύστημα τόσο περισσότερο ανέβαίνει και η χρηματική του αξία! Μια μεγάλη ποικιλία δορυφορικών δεκτών, κατόπτρων και LNB μας είναι διάθεσιμα στην τιμή των 250-300 ευρώ! Όπως είναι γνωστό αρκετά δορυφορικά κανάλια είναι κλειδωμένα και χρειάζεται να πληρώσουμε κάποια συνδρομή για να τα ξεκλειδώσουμε. Για όσο χρονικό διαστημα πληρώνουμε τη συνδρομη, λαμβάνουμε και ένα ειδικό κλειδι, δηλαδή μια κάρτα που μας δίνει την δυνατότητα να τα αποκωδικοποιήσουμε. Η αποκωδικοποίηση κωδικοποιημένων καναλιών είναι δυνατή μόνο αν χρησιμοποιήσουμε δορυφορικό δέκτη με θύρα, Common Interface (CI). Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το πλήθος και την προέλευση των κωδικοποιημενων καναλιών απευθυνόμενοι στον τεχνικό σας ή σερφάροντας και αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο! Βέβαια αν δεν ικανοποιείστε εύκολα υπάρχει και επόμενο στάδιο! Η χρήση ενός μοτερ Diseq ή Actuator μας δίνει την δυνατότητα λήψης 25 διαφορετικών δορύφόρων! Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό; 4.500 διαφορετικά κανάλια, όλα διαθέσιμα για να τα απολαύσουμε στην τελευταίας τεχνολογίας LCD οθόνη μας, μέσα στην άνεση του σπιτιού μας!

Όσο ελκυστική μπορεί να ακούγεται η 100% ψηφιακη ποιότητα των δορυφορικών καναλιών, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο μας ενθουσιάζει η ιδέα της υψηλής ευκρίνειας (High Definition)! Η δορυφορική τηλεόραση μας προσφέρει πάνω από 130 HD κανάλια! Έτσι μια απλή συνδρομή μπορεί αυτόματα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε ακόμη και τα τοπικά μας κανάλια! Και όχι μόνο! Ως συνδρομητές της δορυφορικής τηλεόρασης θα μπορείτε να διακρίνετε ακόμη και τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών και να ακούτε τις συμβουλές των προπονητών κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα! Και φυσικά θα μπορείτε να απολαμβάνετε συναρπαστικές οικογενειακές νύχτες με την συντροφία της κρυστάλλινης εικόνας και ήχο κωδικοποιημένο σε Dolby Surround! Χωρίς αμφιβολία η δορυφορική τηλεόραση σε συνδιασμό με την τεχνολογια High Definition , έχει στόχο να μας αναβαθμίσει πνευματικά και να προσφέρει στην οικογενειά μας μία ανώτερη τηλεοπτική εμπειρία!

Είναι γεγονός ότι οι προμηθευτές της δορυφορικής τηλεόρασης προσφέρουν πλέον καλύτερες υπηρεσίες με σαφώς χαμηλότερες τιμές! Η δορυφορική τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για όποιον καταναλωτή αναζητά εξαιρετική εικόνα, υψηλή ποιότητα, τέλεια χαρακτηριστικά και μεγάλη ποικιλία στον προγραμματισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δορυφορική τηλεόραση έχει το προβάδισμα! Αγοράστε τον εξοπλισμό, γίνετε συνδρομητές και δεν θα το μετανιώσετε!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός