Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Media center vs. media player

/Images/Articles/media_center.jpg
/Images/Articles/media_center_3.jpg
/Images/Articles/media_center_4.jpg

Aν έχετε κάποιο παλιό υπολογιστή και θέλετε να τον αξιοποιήσετε, θα μπορούσατε να τον χρησιμοποιήσετε ως media center ή media server. Έτσι όλη η συλλογή σας από μουσική, ταινίες, σειρές, προσωπικά βίντεο κ.λπ. θα ήταν συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, ώστε να μπορείτε να τα παρακολουθήσετε άμεσα στην τηλεόρασή σας ή ακόμη να έχετε πρόσβαση σ’αυτά από οποιοδήποτε άλλον υπολογιστή του σπιτιού σας μέσω δικτύου.

Σήμερα ο σχεδιασμός και η κατασκευή των Media Centers είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας (υψηλής ευκρίνειας, φυσικά), αφού είναι τα συστήματα που υπόσχονται να μας προσφέρουν αμέτρητες ώρες ποιοτικής διασκέδασης. Στις προδιαγραφές τους έχει πλέον προστεθεί και η δυνατότητα ενσωμάτωσης τους σε εγκαταστάσεις home cinema! Η αγορά τους λοιπόν απαιτεί σωστή έρευνα και σε καμία περίπτωση δεν είναι χάσιμο χρόνου! Η "καρδιά" ενός σωστά οργανωμένου έξυπνου σπιτιού (smart home) είναι ένα Media Center PC. Μια τόσο σημαντική αποθήκη αρχείων multimedia θα πρέπει να διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τόσο σε επίπεδο hardware, όσο και software. Ενδεχομένως το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα Media Center PC, είναι αυτό της αποθηκευτικής ικανότητας. H προφανής λύση θα ήταν ένας πολύ μεγάλος σκληρός δίσκος (π.χ.1ΤΒ). Δυστυχώς, όμως, αυτή η λύση υστερεί σε θέματα ασφαλείας των δεδομένων μας. Οπότε, θα ήταν προτιμότερο και ασφαλέστερο να τον εξοπλίζαμε με δύο δίσκους της ίδιας χωρητικότητας. Έτσι, ενώ εσείς θα βάζετε νέα δεδομένα στον έναν δίσκο, ο δεύτερος θα αποτελεί "καθρέπτη" του πρώτου διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των δεδομένων σας. Μπορείτε βέβαια, να κρατήστε αντίγραφα και σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή σε DVD και Blu Ray discs.

Ο κεντρικός αυτός υπολογιστής του ψηφιακού σας σπιτιού αναμφισβήτητα χρειάζεται ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε ισχύ του επεξεργαστή. Κάποιες φορές θα χρησιμεύει για την αναπαραγωγή των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη μνήμη του και κάποιες άλλες θα τα διοχετεύει στους υπόλοιπους υπολογιστές του σπιτιού, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει ταυτόχρονα και τα δύο! Ένας δυνατός επεξεργαστής είναι ότι χρειάζεται! Άλλη σημαντική παράμετρος είναι η σωστή διαχείριση των βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Μια καλή κάρτα γραφικών θα μας δώσει τη λύση τόσο στις ταινίες high definition, όσο και σε θέματα επεξεργασίας video και φυσικά στα παιχνίδια! Έτσι θα αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς με την επιλογή σας!

Επιπλέον ένα ιδανικό Media Center PC εκτός από μια μεγάλη μνήμη (κάπου στα 4 GB), πρέπει να διαθέτει και κάποια επιπλέον περιφερειακά (εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης, Blu-Ray drive (ή recorder), χειριστήρια για παιχνίδια). Και φυσικά η ασφάλεια είναι η μισή αρχοντιά! Τροφοδοτικό υψηλής ισχύος και ποιότητας, όπως και ups για προστασία από τα σκαμπανεβάσματα της τάσης είναι απαραίτητα! Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ! Σε σύγκριση με ένα gaming pc, είναι αισθητά πιο αθόρυβο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και φυσικά πιο οικονομικό αφού καταναλώνει λιγότερη ενέργεια! Πέρασε πλέον η εποχή που η τιμή τους ήταν απαγορευμένη! Τώρα πλέον μπορούν να απολαμβάνουν όλοι την υπεροχή ενός Media Center PC !

Βέβαια, αν κάποιος επιθυμεί ατέλειωτες ώρες ποιοτικής διασκέδασης αλλά δεν διαθέτει το ανάλογο οικονομικό υπόβαθρο, δεν χρειάζεται να ανησυχεί! Υπάρχουν και οικονομικότερες λύσεις! Και φυσικά αναφερόμαστε στα media players! Eίναι μικρές, σχετικά απλές στις λειτουργίες και το χειρισμό τους συσκευές που αναλαμβάνουν να προβάλλουν σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας κινούμενη εικόνα από μία γκάμα διαφορετικών πηγών. Είναι άκρως δημοφιλή λόγω της δυνατότητας τους να αντλήσουν βίντεο, μουσική και φωτογραφίες από οπουδήποτε!

Από πλευράς εξοπλισμού, παρούσες είναι όλες οι τυπικές είσοδοι/έξοδοι και θύρες διασύνδεσης (θύρες USB και Ethernet), με επικρατέστερη βέβαια προς χρήση την HDMI. Επίσης, υποστηρίζει πάρα πολλούς τύπους αρχείων (AVI, Xvid, AVC, MPEG 1/2/4, JPEG, GIF, TIF/TIFF, BMP, PNG κ.λπ.) και δύσκολα θα βρείτε κάποιο αρχείο που να μη μπορεί να αναπαραχθεί. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά παρουσιάζουν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά και οι τιμές τους κυμαίνονται από 55-200 €.

Ανάλογα λοιπόν με τα χρήματα που διαθέτουμε, θα επιλέξουμε ποιο από τα δύο είναι καταλληλότερο για την περιπτωσή μας! Βέβαια, οποιδήποτε συσκευή προορίζεται για αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής πρέπει να διαθέτει τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν! Η σωστή τηρησή τους, καθώς και μια διεξοδική μελέτη και έρευνα αγοράς, θα οδηγήσουν τον καταναλωτή στην ορθή επιλογή, ακόμη κι αν οι οικονομικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός