Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Μαρκετερί, για τους τελευταίους ρομαντικούς

/Images/Articles/Σχέδιο_μαρκετερί.jpg
/Images/Articles/Μαρκετερί.jpg
/Images/Articles/Μαρκετερί_(2).jpg
/Images/Articles/Μαρκετερί_(3).jpg
/Images/Articles/Μαρκετερί_(4).jpg

 

Η μαρκετερί ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μια εποχή όπου κάθε έπιπλο ήταν φτιαγμένο χειροποίητα ως την τελευταία του λεπτομέρεια και αποτελούσε ένα μικρό έργο τέχνης! Μπουκέτα από τριαντάφυλλα, αναπαραστάσεις πλοίων ή ακόμη και απλά, επαναλαμβανόμενα, γεωμετρικά σχήματα ήταν κάποιες από τις πολλές «διακοσμήσεις» που μπορούσε κανείς να συναντήσει.

Τι είναι όμως η μαρκετερί; Μια αναπαράσταση, ένας μικρός «πίνακας» που φτιάχνεται από ξυλόφυλλα σε διάφορες αποχρώσεις. Τα ξυλόφυλλα είναι οι γνωστοί σε όλους μας καπλαμάδες. Είναι πολύ μικρού πάχους φύλλα που προέρχονται από κορμούς διαφόρων δέντρων. Η παραγωγή τους γίνεται με διάφορους τρόπους όπως π.χ. η εκτύλιξη. H τελική τους εικόνα θυμίζει ένα «ύφασμα» από ξύλο.

Βλέποντας ένα κομμάτι μαρκετερί σε ένα έπιπλο είναι εύκολο να «διαβάσεις» την εμπειρία του τεχνίτη. Δεν μιλάμε για μια απλή υπόθεση, μιας και προϋποθέτει κόπο, χρόνο και πάνω απ’ όλα μεράκι και εξοικείωση με το αντικείμενο. Τα στάδια παραγωγής είναι λίγα αλλά χρονοβόρα. Αρχικά επιλέγω ένα σχέδιο χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Στη συνέχεια αναλύω αυτό το σχέδιο σε κομμάτια (ψηφίδες) και επιλέγω μια διαφορετική απόχρωση για την κάθε μία (οι καπλαμάδες από διαφορετικά ξύλα έχουν διαφορετικά νερά και απόχρωση). Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ξεκινά η κοπή του καπλαμά. Σε ένα μικρό κομμάτι καπλαμά σχεδιάζω, με τη βοήθεια του πατρόν μου, το κομμάτι που θέλω να κόψω και πραγματοποιώ την κοπή με ένα μικρό εργαλείο χειρός που θυμίζει νυστέρι στην όψη και στην ακρίβεια. Στη συνέχεια οι ψηφίδες αυτές συνδέονται σαν πάζλ, με πάχος περίπου ίσο με ένα χιλιοστό, και εφαρμόζονται στη ξύλινη επιφάνεια. Η επεξεργασία είναι τέτοια ώστε να γίνουν ένα με την επιφάνεια αυτή.

Σε ποια έπιπλα όμως ενδείκνυται η χρήση της; Αν βρείτε ένα τεχνίτη που έχει διάθεση και φαντασία θα σας πει ότι μια διακόσμηση μαρκετερί μπορεί να γίνει σε πάρα πολλά έπιπλα. Για παράδειγμα, ενώ κάποιος σκέφτεται ότι μια μαρκετερί αναδεικνύει μόνο την αισθητική άποψη ενός σεκρετέρ ή ενός μικρού τραπεζίου καθιστικού, θα εκπλαγεί με την υπέροχη όψη μια πόρτας διακοσμημένης με τέτοια τεχνική. Ένας μπουφές, ένα ξύλινο μπαούλο και ένα κεφαλάρι κρεβατιού είναι κάποια ακόμη παραδείγματα.

Δεν είναι όμως μόνο τα ξυλόφυλλα που μπορούν να δώσουν αυτό τον τύπο διακόσμησης… Άλλα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το φίλντισι ή τα φύλλα από ασήμι και χαλκό ή το δέρμα. Αλλά και τα ίδια τα ξυλόφυλλα, κάποιες φορές, μπορούν να βαφτούν και με τη βοήθεια τεχνικών ζωγραφικής να έχουν και διάφορες φωτοσκιάσεις.

Η μαρκετερί δε μετρά χρόνια αλλά αιώνες! Όταν έκανε την εμφάνιση της στην Ιταλία, περίπου τον 16ο αιώνα, ξεκινούσε, κάθε άλλο παρά δειλά, η ιστορία μιας τεχνικής που έμεινε, στη βάση της, ανέπαφη μέχρι σήμερα. Οι γάλλοι την απογείωσαν, οι άγγλοι τη λάτρευαν και όλοι βοήθησαν στο να γίνει συνώνυμη με την πολυτέλεια και την τελειότητα.

Ποιο είναι το κόστος σήμερα για μια μαρκετερί; Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε σε συνάρτηση με τρεις παράγοντες: Οι τεχνίτες που πραγματικά δουλεύουν καλά την τεχνική αυτή είναι λίγοι. Ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου επίπλου είναι μεγάλος. Το κόστος μια καλής ποιότητας ξυλοφύλλων, μάλιστα σε πολλές αποχρώσεις, δεν είναι αμελητέο. Μπορεί κανείς να βρει ένα έτοιμο έπιπλο ή να το παραγγείλει, όμως στάνταρ κλίμακα τιμών δεν υπάρχει. Στην περίπτωση του έτοιμου επίπλου, σίγουρα η μαρκετερί ανεβάζει την τιμή σε σχέση ένα χειροποίητο έπιπλο χωρίς διακόσμηση. Στην περίπτωση της παραγγελίας το κόστος είναι υπολογίσιμο αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Επιλέγοντας μαρκετερί, επιλεγείς ένα ποιοτικό έπιπλο με καλλιτεχνική αξία. Δε θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι πρόκειται για μια επένδυση όπως αυτή της αγοράς ενός έργου τέχνης!


Έλσα Κυριακίδου
Designer