Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τεχνικές υαλοτεχνίας

/Images/Articles/Υαλοτεχνία.jpg
/Images/Articles/Υαλοτεχνία_2.jpg
/Images/Articles/Υαλοτεχνία_3.jpg
/Images/Articles/Υαλοτεχνία_4.jpg

Όταν το γυαλί αποτελεί την πρώτη ύλη για δημιουργία, τότε η υαλοτεχνία μας προσφέρει αντικείμενα και εφαρμογές μοναδικής αισθητικής. Τεχνικές που διακοσμούν γυάλινες επιφάνειες και δίνουν στυλ και προσωπικότητα σε κάθε αδιάφορο εικαστικά χώρο δημιουργώντας ευχάριστα παιχνιδίσματα στο πάντρεμα τους με το φυσικό ή το τεχνητό φως. Μικρά ή μεγάλα αριστουργήματα από γυαλί τοποθετούνται σε επιφάνειες, δομικά στοιχεία, ανοίγματα καθώς και σε δεκάδες διακοσμητικά αντικείμενα με πρωτότυπους σχεδιασμούς και με έντεχνους πολύχρωμους συνδυασμούς.

Διαχρονική αξία στον τομέα της υαλοτεχνίας αποτελεί η γνωστή υαλοσύνθεση Βιτρώ που χρονολογείται ως τέχνη ταυτόχρονη με την ανακάλυψη του γυαλιού. Η διαδικασία κατασκευής του περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση μικρών ή μεγάλων κομματιών γυαλιού με βασικό συνδετικό υλικό το μολύβι ή το καλάι δημιουργώντας επίπεδες ή τρισδιάστατες εφαρμογές. Στη σημερινή εποχή το Βιτρώ διανύει την πιο δυναμική περίοδο του λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας που υπάρχει στο χώρο και της πρωτοτυπίας στο σχεδιασμό, αριθμώντας χιλιάδες ευφάνταστα σχέδια. Είναι δε πιο προσιτό στην τιμή από ποτέ, χαρίζοντας σας τη μοναδική ευκαιρία να την εντάξετε και στο δικό σας χώρο.

Το Fusing αποτελεί χειροποίητη διακόσμηση ψημένου γυαλιού κατά την οποία χρωματίζονται διάφανα γυαλιά με τα κατάλληλα υαλοχρώματα, μεταλλικά οξείδια και άλλα ορυκτά συστατικά. Είναι η διαδικασία με την οποία ενώνονται δυο ή περισσότερα κομμάτια γυαλιών μεταξύ τους με τη βοήθεια της θερμότητας. Τα γυαλιά λιώνουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έως 900 βαθμούς κελσίου) γίνονται μαλακά και αρχίζουν να «τρέχουν». Σε αυτή τους τη μορφή δύο ή περισσότερα κομμάτια γυαλιού κολλούν το ένα στο άλλο δημιουργώντας μετά από ψύξη χειροποίητες ανάγλυφες ημιδιαφανείς χρωματικές επιφάνειες. Με τη χρήση διαφόρων καλουπιών κατασκευάζονται τρισδιάστατες κατασκευές ανάλογες των αναγκών σας. Εκτός από το χρωματισμό διάφανων κρυστάλλων με ειδικά χρώματα κατά τη διαδικασία του Fusing, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και γυαλιά τα οποία είναι ήδη χρωματισμένα από το εργοστάσιο παραγωγής τους. Τύποι γυαλιών όπως: οπαλίνες (αδιαφανή γυαλιά), cathedral glass(διάφανα γυαλιά), ιριδίζοντα(γυαλιά που έχουν μεταλλική επίστρωση) καθώς και τα γνωστά διχροϊκα που είναι γυαλιά επικαλυμμένα με μεταλλικά οξείδια, με λαμπερή όψη και περισσότερα από ένα χρώματα ανάλογα με την οπτική γωνία του παρατηρητή. Φύλλα σε διάφορα πάχη, θραύσματα, σκόνη και sticks γυαλιού αποτελούν μερικές από τις μορφές γυαλιού που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη κατά τη διαδικασία του Fusing. Τα αντικείμενα αυτά θερμαίνονται αργά και σταθερά φθάνοντας συγκεκριμένες θερμοκρασίες και προσδίδοντας ιδιαίτερα effects. Έπειτα ψύχονται σταδιακά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σκλήρυνσης. Είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία και επικράτησε στο χώρο της υαλοτεχνίας λόγω της αξεπέραστης αισθητικής της. Βρίσκει εφαρμογή σε χρηστικά αντικείμενα καθώς και σε παράθυρα, πόρτες, οροφές, φεγγίτες, καθρέπτες, φωτιστικά ακόμη και πλακίδια. Κάθε χειροποίητο γυάλινο προϊόν αυτής της τεχνικής είναι διαφορετικό και μοναδικό και η διαφοροποίηση αυτή σε συνδυασμό με την πιθανή ύπαρξη μικροατελειών αποτελούν μέρος της μυστηριώδους ομορφιάς του Fusing.

Η τεχνική της χύτευσης-γλυπτικής του γυαλιού γνωστή και ως Patte de Verre είναι εκείνη που μας χαρίζει γυάλινα συμπαγή αντικείμενα τα οποία προκύπτουν από απλή χύτευση λιωμένης καυτής υαλόμαζας μέσα ή πάνω από διαφόρων ειδών καλούπια. Εφαρμογές της αγγίζουμε σε σχεδόν όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες μιας οικίας. Από ανοίγματα, δομικά στοιχεία, ντουλάπια, βιτρίνες και καθρέπτες μέχρι πλακάκια, ρολόγια, σουπλά, πιατέλες, τασάκια, βάζα, πίνακες ακόμη και κοσμήματα.

Τεχνικές όχι ιδιαίτερα διαδεδομένες, με υπέροχα αποτελέσματα όμως στο χώρο αποτελούν τα Beeds (γυάλινες χάντρες), όπου έχουμε την τήξη γυαλιού σε φλόγιστρο και τη μορφοποίηση του με τη βοήθεια ράβδων και καλουπιών από τιτάνιο και η τεχνική Inglashien. Διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το χρωματιστό αδιάφανο γυαλί με εξαιρετικές εφαρμογές σε μοναδικές επιφάνειες τραπεζιών και πίνακες από γυαλί.

Συνεργαστείτε με το φως δίνοντας του την κατάλληλη επιφάνεια και επιτρέψτε του να σας μαγέψει με την ανάδειξη επιφανειών και αντικειμένων ειδικά διακοσμημένων για τις ακτίνες του. Επιλέξτε τα χρώματα και τα σχέδια που σας ταιριάζουν και αφήστε τις τεχνικές της υαλοτεχνίας να χαρίσουν προσωπικότητα και στυλ στο χώρο σας.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων