Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επιλέγοντας πίνακα

/Images/Articles/Πίνακας_ζωγραφικής.jpg
/Images/Articles/Πίνακας_ζωγραφικής_2.jpg
/Images/Articles/Πίνακας_ζωγραφικής_3.jpg
/Images/Articles/Πίνακας_ζωγραφικής_4.jpg
/Images/Articles/Πίνακας_ζωγραφικής_5.jpg

Οι πίνακες ζωγραφικής θεωρούνται ένα από τα κυριότερα στοιχεία στο χώρο της διακόσμησης καθώς με τις σωστές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν δυνατό πόλο έλξης του αισθητικού μας ενδιαφέροντος μέσα σε έναν λιτά διακοσμημένο χώρο. Δίνουν στυλ και κύρος, εκφράζουν τις εικαστικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του χώρου και αναδεικνύονται καλύτερα πάντα με τη μελέτη και χρήση του σωστού φωτισμού. Η επιλογή των έργων τέχνης που θα χαρακτηρίσουν το χώρο σας θα πρέπει να γίνεται πάντα έπειτα από μια καλή έρευνα αγοράς. Η πρώτη και σημαντική απόφαση σας θα πρέπει να είναι η εξής: θέλετε έναν πίνακα, προϊόν έμπνευσης ενός ζωγράφου με πιστοποίηση γνησιότητας ή μια εξαίρετης ποιότητας αναπαραγωγή ενός γνωστού έργου;

Η ζωγραφική ανήκει στις καλές τέχνες και αποτελεί την αναπαράσταση ή την παραγωγή μιας πραγματικής εικόνας με τη βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών μέσων. Οι πίνακες ζωγραφικής είναι γόνοι αυτής της τέχνης και αποτελούν προϊόντα δημιουργικής έκφρασης, αποτύπωσης εικόνων, βιωμάτων και κουλτούρας αφού έχουν πάνω τους κομμάτια από την προσωπικότητα του ανθρώπου που τους φιλοτέχνησε. Τα θέματά τους αντλούνται από τη φύση, τα αντικείμενα, τα πρόσωπα, τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής και συχνά μπορεί να είναι αφηρημένες εικόνες και σχήματα που σκοπό έχουν να πουν πάντα μια ιστορία στο θεατή. Μια ιστορία από την οποία εμπνεύστηκε ο ζωγράφος ή κρύβει μέσα της προσωπικά βιώματα, ανησυχίες, φοβίες, απόψεις του για κοινωνικά φαινόμενα όπως επίσης και πολιτικές του πεποιθήσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα ανάλογα των τεχνοτροπιών που εφαρμόζονται όπως λάδια, ακρυλικά, τέμπερες, υδροχρώματα, σκόνες, μελάνια, pastel, κάρβουνα, γραφίτες και πολλά άλλα. Μεγάλη διαφοροποίηση παρατηρείται και στο υλικό που θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει πάνω του το έργο με πιο κοινά σε χρήση το χαρτί, τον καμβά, το ύφασμα και το ξύλο.

Σήμερα υπάρχουν στο χώρο της διακόσμησης εταιρίες που κάνουν πιστές αναπαραγωγές σε γνωστά έργα ζωγραφικής με την τεχνική της Ελαιοτυπίας η οποία συνδυάζει την τελευταία τεχνολογία με τα παραδοσιακά υλικά. Το αποτέλεσμα προσεγγίζει το αυθεντικό αντιμετωπίζοντας με απόλυτο σεβασμό την τεχνοτροπία του έργου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι με τη βοήθεια προστατευτικών, διάφανων λαδιών, μεταφέρεται στην επιφάνεια του καμβά ακόμη και η αναγλυφότητα της πινελιάς του ζωγράφου. Οι συλλογές τους διαθέτουν χιλιάδες έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέματα κλασσικά και μοντέρνα. Ακόμη μια τεχνική που χρησιμοποιείται από αυτές τις εταιρίες είναι και το είδος της Μονοτυπίας, η οποία αποτελεί την πιο οικονομική αναπαραγωγή ενός έργου με απλή μεταφορά του σε καμβά χωρίς ανθρώπινη επέμβαση καθώς δεν υπόκειται σε πρόσθετη επεξεργασία. Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα των έργων αυτού του είδους. Οι διαστάσεις του κάθε έργου γίνονται κατά παραγγελία και ανταποκρίνονται στις διακοσμητικές ανάγκες του πελάτη, ο οποίος έχει και την επιλογή του τρόπου σκηνικής παρουσίας του έργου υπό μορφής: box, πολύπτυχα, απλή κορνίζα(με τεράστια ποικιλία σχεδίων), κορνίζα πλάτη όπως και τοιχογραφία. Όμως το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν αποτελούν γνήσια έργα τέχνης καθώς είναι απλά προϊόντα μαζικής βιομηχανικής αναπαραγωγής.

Είναι αληθινά δύσκολο να ξεχωρίσει πλέον ένα πρωτότυπο έργο ζωγραφικής από μια πολύ καλή αναπαραγωγή σε καμβά. Πρέπει πάντα να κάνετε μια σχολαστική έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε ένα έργο τέχνης και να απευθυνόσαστε για την απόκτηση του σε γκαλερί, εργαστήρια καλλιτεχνών και χώρους τέχνης με καλή εμπορική φήμη και ακόμη καλύτερα να έχετε μιλήσει και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη όταν αυτό είναι εφικτό.

Οι τιμές στους αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής καθορίζονται από τις διαστάσεις και τα υλικά του έργου, από τη μακρόχρονη παρουσία του καλλιτέχνη στο χώρο καθώς και από τη ζήτηση του. Έργα νεαρών, σύγχρονων ζωγράφων ή ακόμη και σπουδαστών της σχολής Καλών Τεχνών, εντοπίζονται σε πολύ καλές και λογικές τιμές και είναι ένα είδος επένδυσης καθώς υπάρχουν ταλαντούχοι καλλιτέχνες που έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και μελλοντικής εικαστικής αναγνώρισης. Αν όμως προτιμάτε έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων από παλαιότερες περιόδους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν πολύ υψηλές τιμές και η αγορά τους θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς γίνεται αποκλειστικά από γνωστούς οίκους δημοπρασιών και εμπόρους τέχνης και συνοδεύονται πάντα από πιστοποιητικά αυθεντικότητας.

Το μυστικό για να αγαπήσετε τους πίνακες που θα κοσμούν από αύριο το χώρο σας, είναι να αποτελούν αποκτήματα αποκλειστικά προσωπικής σας επιλογής για να μπορείτε να ταξιδεύετε καθημερινά καθώς το βλέμμα σας θα λατρεύει να χάνεται για ώρες μέσα στις πινελιές τους.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων