Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αριστουργήματα από μάρμαρο

/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση.jpg
/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση_2.jpg
/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση_3.jpg
/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση_4.jpg
/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση_5.jpg
/Images/Articles/Τζάκι_με_μαρμάρινη_διακόσμηση_6.jpg

Αν επιθυμείτε να δώσετε ένα καλλιτεχνικό ύφος στο σπίτι σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνημάτων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης από μάρμαρο, δίνοντας στο χώρο σας ιδιαίτερο στυλ χρησιμοποιώντας μικρές πινελιές κομψότητας. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από μικρά και μεγάλα αριστουργήματα, που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη, αποτελούν τζάκια, τραπέζια, καθρέφτες, κρήνες, ανάγλυφες παραστάσεις, φεγγίτες, αγάλματα και σιντριβάνια – χειροποίητα έργα από μάρμαρο που είναι μοναδικά στο είδος τους. Όλα αυτά τα αντικείμενα είναι προϊόντα μιας εξαίρετης τέχνης που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και ονομάζεται μαρμαρογλυπτική. Τέχνη που εκφράζεται με τη δημιουργία ανάγλυφων ή ολόγλυφων μορφών σε μάρμαρο και χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μνημείων ,αγαλμάτων όπως επίσης και σε πολλά στοιχεία στο χώρο της διακόσμησης. Από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία και πολύ μεγάλη, η εξώρυξη, η μεταφορά, η κοπή, η λείανση και γενικά η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται στις μέρες μας με πιο σωστό και υπεύθυνο τρόπο. Με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με σύγχρονη θεματολογία φιλοτεχνούνται διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα κατάλληλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι μια πολύ όμορφη ιεροτελεστία και ξεκινάει αρχικά με το σχεδιασμό του αντικειμένου. Μετά το πρώτο σκίτσο γίνεται το τελικό σχέδιο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η παραγγελία των αντίστοιχων κομματιών μαρμάρου. Με τη διαδικασία της λειότριψης οι ορυκτοί όγκοι παίρνουν το ακριβές σχήμα(κορνιζώματα, βάσεις, αγάλματα, κολώνες κ.λ.π ). Τα διακοσμητικά στοιχεία αποτυπώνονται στην επιφάνεια με τη χρήση καρμπόν που αποτελεί παλιά μέθοδο ή με πιο σύγχρονες μεθόδους όπως η εκτύπωση του σχεδίου σε ειδικά χαραγμένη αυτοκόλλητη φόρμα και η αποτύπωση του στο μάρμαρο με χρωματιστό spray. Όταν πρόκειται για επιφανειακό λοξότμητο και όχι διάτρητο σκάλισμα(βιομηχανοποιημένη και πιο οικονομική μέθοδος), το σχέδιο τυπώνεται σε ειδική λαστιχένια επιφάνεια, τοποθετείται κόλλα στο μάρμαρο και αφαιρούνται τα κομμάτια που πρέπει να σκαλιστούν. Με τη χρήση καλεμιών, μαντρακάδων, τρυπανιών, αεροεργαλείων και κρουστικών σκαλίζονται οι όγκοι και γίνεται η επεξεργασία των κομματιών του μαρμάρου προκειμένου να αποδοθεί η τελική μορφή του. Στη συνέχεια γίνεται η βιομηχανοποιημένη επεξεργασία της αμμοβολής για τη διαμόρφωση των νεύρων του διακοσμητικού, με τελικά στάδια το ρετουσάρισμα και το φινίρισμα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας λοιπόν οι μαρμαρογλύπτες μπορούν να υλοποιήσουν κάθε δική σας επιθυμία δημιουργώντας μοναδικά έργα ώστε να καλυφθούν οι ατομικές σας χρηστικές ανάγκες ή οι καλλιτεχνικές σας αναζητήσεις. Ένα όμορφα φιλοτεχνημένο τζάκι στο χώρο σας, ένας μεγαλοπρεπής καθρέφτης πάνω από μια λιτή κονσόλα σε συνδυασμό με μαρμάρινες λεπτομέρειες ή πάγκους, είναι στοιχεία που τονίζουν μια καλόγουστη διάθεση στο χώρο σας δίνοντας του αριστοκρατική χάρη.

Βέβαια πολλά είναι τα αριστουργήματα που κατασκευάζονται σήμερα και για τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου. Η αρχιτεκτονική τοπίου και κήπου επιτάσσει και εντάσσει στο χώρο τα διακοσμητικά αντικείμενα από μάρμαρο σε διάφορα είδη συνθέσεων υπό τη μορφή βότσαλων, κύβων, αγαλμάτων, κρηνών και σιντριβανιών. Φυσικά υπάρχει και η χρήση ανάγλυφων παραστάσεων ως πρόσθετα στοιχεία σε μεγαλόπρεπες πέτρινες περιφράξεις κτιρίων. Όλα αυτά τα είδη που εντάσσονται σε εξωτερικούς χώρους αναδεικνύονται πάντα καλύτερα με μια σωστή μελέτη φωτισμού ο οποίος χρησιμοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες προσθέτοντας ζωντάνια και χάρη στα αντικείμενα που αγκαλιάζει.

Σε μια δύσκολη εποχή όπου η παράδοση και οι αξίες δοκιμάζονται καθημερινά σε όλους τους τομείς οι γλύπτες δημιουργούν ακόμη έργα που υπενθυμίζουν σε όλους εμάς ότι έχουμε ρίζες και ότι η αισθητική και η τέχνη του παρελθόντος θα είναι πάντα τα πολύτιμα βοηθήματα για το μέλλον.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων