Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το μέλλον στο σπίτι σας...

/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_6.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_τραπέζι_με_καρέκλες.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_2.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_3.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_4.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_5.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_7.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_8.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_9.jpg
/Images/Articles/μοντερνο_σπιτι_10.jpg

Το design δημιουργήθηκε για να καλύψει τις αισθητικές και εργονομικές ανάγκες της βιομηχανίας. Υπογράφει αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή απλά εκκεντρικά διακοσμητικά ακόμη και εγκαταστάσεις με φως, ήχο και video. Τα αντικείμενα αυτά σχεδιάζονται από αρχιτέκτονες, εικαστικούς, διακοσμητές και αποτελούν είδη βιομηχανικού σχεδιασμού με σπουδή πάνω σε προδιαγραφές εκκεντρικότητας, εργονομίας μα πάνω απ’ όλα είναι εκφραστές του μέλλοντος. Τα προϊόντα αυτά μέσω των υλικών και των επιμελώς σχεδιασμένων λεπτομερειών μεταφέρουν τους προβληματισμούς του σχεδιαστή αναγκάζοντας το χρήστη να δει τον πραγματικό ρόλο τους στην καθημερινότητα, να τους αφιερώσει χρόνο και τελικά να επικοινωνήσει με αυτά. Μέσα σε έναν κόσμο που τα πάντα κινούνται βάσει λογικής και στερεότυπων η χρήση των αντικειμένων design αποτελεί φιλοσοφία και τρόπο ζωής.

Κάποιοι σχεδιαστές δημιουργούν αποκλειστικά για εταιρίες αντικείμενα που παράγονται μαζικά και κάποιοι παρουσιάζουν μοναδικές δημιουργίες λαμβάνοντας μέρος κάθε χρόνο σε παγκόσμιες εκθέσεις design (Biennale, Salon del Mobile, Feria Valencia, Casa, Maison et Objet, Art Basel, Furniture Fair, Salon du Meuble). Τα μοναδικά έργα τους συχνά μετά τις εκθέσεις τοποθετούνται σε γκαλερί και μουσεία σύγχρονου σχεδιασμού και αν κάποια από αυτά διατεθούν προς πώληση τότε εξασφαλίζουν σίγουρα μυθικά χρηματικά ποσά στον εκάστοτε σχεδιαστή. Βέβαια δεν χρειάζεται να είστε πλούσιοι για να αποκτήσετε κι εσείς αντικείμενα απόλυτου design. Μπορείτε να υιοθετήσετε μοναδικά έπιπλα, θερμαντικά σώματα, φωτιστικά, οικιακές συσκευές και διακοσμητικά αντικείμενα σε πολύ προσιτές τιμές, δίνοντας στο χώρο σας ξεχωριστό και ιδιαίτερο στυλ.

Τα design κομμάτια μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση σας και δεν έχουν μόνο χρηστική αξία αλλά αποτελούν μια έντονη παρουσία στο περιβάλλον όπου τοποθετούνται. Μια πολυθρόνα σε σχήμα λουλουδιού (Rose Chair) εμπνευσμένη από το σχεδιαστή Masanori Umeda, μπροστά από τη βιβλιοθήκη σας, γίνεται αμέσως βασίλισσα του σκηνικού. Σε αρμονική συνύπαρξη με την υπόλοιπη διακόσμηση, δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση ισορροπίας όγκων και χρωμάτων. Καναπές με χαρισματική ευελιξία κορδέλας ονομαζόμενος Flap και τέκνο του Ιταλού σχεδιαστή Francesco Binfare μπορεί να αλλάξει ριζικά την αισθητική οπτική ενός χώρου μονοπωλώντας όλα τα βλέμματα. Το χάρισμα αυτών των αντικειμένων είναι ότι προκαλούν το θαυμασμό, καθώς δεν απαντώνται συχνά σε καθημερινούς χώρους και προτρέπουν πάντα το θεατή να τα πλησιάσει, να τα αγγίξει ή να τα περιεργαστεί.

Κοιτώντας μια μεγάλη διάφανη μπάλα από fiberglass (Bubble chair) να κρέμεται από την οροφή, συνοδευόμενη από ένα ανατομικό μαξιλάρι μέσα της, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί και αποτελεί αυτό το αντικείμενο ένα καθημερινό και άνετο έπιπλο ξεκούρασης, ένα υγιές κάθισμα που απλά αιωρείται πάνω από το έδαφος. Τα ερωτήματα που μας δημιουργούνται είναι πολλά: τι αντοχές βάρους έχει; Πόσο καταπονείται ο φέρων οργανισμός που το συγκρατεί; Γιατί να αιωρείται και να μην βρίσκεται στο έδαφος; Γιατί να καθόμαστε μέσα της; Ποιες ανέσεις προσφέρει και τι ανάγκες εξυπηρετεί; Και όλα αυτά τα ερωτήματα γιατί μας δημιουργούνται άραγε; Η απάντηση είναι απλή. Έχουμε συνηθίσει να έχουμε μια μονοδιάστατη εικόνα της λέξης πολυθρόνα στο μυαλό μας. Πολυθρόνα για εμάς είναι ένα έπιπλο που τοποθετείται στέρεα στο έδαφος, αποτελείται από κλασσικά υλικά (υφασμάτινα μαξιλάρια, ξύλο και μέταλλο) και είναι λέξη συνώνυμη της άνεσης. Μόλις αποδείχθηκε λοιπόν ότι κρίνουμε λάθος τα μοντέρνα αντικείμενα και αυτό που εκφράζουν, γιατί είμαστε άθελα μας προσκολλημένοι σε κλασσικά στερεότυπα. Όλα τα αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από ανθρώπους που έχουν επενδύσει πάνω τους τεχνογνωσία και εμπειρία. Είναι μελετημένα στη λεπτομέρεια και έχουν περάσει αξιόπιστους ελέγχους ασφάλειας προτού κάνουν την είσοδο τους στην αγορά. Έχουν λοιπόν 100% μεγαλύτερη αξιοπιστία από ένα κοινό στερεότυπο συμβατικό αντικείμενο στο είδος τους.

Τα θερμαντικά σώματα μεταμορφώνονται και από καλοριφέρ γίνονται πλάκες που απεικονίζουν γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, μοντέρνοι κύλινδροι στους τοίχους μας και σιδερένιες σφαίρες που κρέμονται από τη οροφή, διαχέοντας ομοιόμορφα τη θερμότητα. Οι οικιακές συσκευές διατίθενται σε μοντέρνα και ευφάνταστα σχήματα και σχέδια που πολλές φορές δύσκολα αντιλαμβανόμαστε την χρηστική τους σημασία από την πρώτη ματιά. Αυτές οι συσκευές είναι γνωστές στο χώρο και ως gadgets και έχουν δημιουργήσει το δικό τους ρεύμα και στυλ στο χώρο της διακόσμησης.

Αφήστε τα αντικείμενα υψηλού design να ανανεώσουν και να δώσουν ζωντάνια στους χώρους σας και δώστε τους την ευκαιρία να αποδείξουν τι αξίζουν και να είστε σίγουροι ότι αξίζουνε πολλά. Αλλάξτε τρόπο σκέψης, διευρύνετε τους ορίζοντές και αισθανθείτε όμορφα κάνοντας τα πρώτα σας βήματα προς το μέλλον.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων