Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Διακοσμώντας τη διαφάνεια

/Images/Articles/Εργασία_αμμοβολής.jpg
/Images/Articles/αμμοβολη_2.jpg
/Images/Articles/αμμοβολη_3.jpg

Σε έναν κόσμο όπου η διακόσμηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας σε όλες τις της μορφές, πάντα υπάρχει η διαρκής αναζήτηση της ανάδειξης των λεπτομερειών. Αν κι εσείς είστε οπαδοί αυτής της άποψης τότε απαιτήστε καινοτόμα υλικά και τεχνικές σε όλους τους χώρους και τα αντικείμενα σας. Η τεχνική της αμμοβολής είναι η ξεχωριστή κίνηση που θα αναδείξει το ιδιαίτερο γούστο και τη μοντέρνα σας διάθεση. Είναι η τεχνική επεξεργασία με την οποία επιτυγχάνεται η διάβρωση ενός μέρους ή του συνόλου μιας επιφάνειας με τη ρίψη άμμου υπό πίεση. Με τη βοήθειά της μπορούμε να εμφανίσουμε ή να χαράξουμε σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια ευφάνταστα σχέδια, γράμματα ακόμη και ολόκληρες παραστάσεις- εικόνες με τη βοήθεια πάντα της υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας.

Η διαδικασία μελέτης και εφαρμογής τελείται με ιδιαίτερη προσοχή για να διασφαλιστεί μια μεγάλη διάρκεια ζωής και μια άψογη εμφάνιση στο τελικό αποτέλεσμα. Με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κατασκευάζεται σε plotter μια μάσκα (όπου υπάρχει το σχέδιο μας) ή οποιαδήποτε στάμπα επιθυμούμε και καλύπτου με τον ένα ή άλλο τρόπο την επιφάνεια που θα αμμοβοληθεί. Μετά τη διαδικασία της επεξεργασίας αφαιρείται η αυτοκόλλητη βοηθητική ύλη και αποκαλύπτεται το τελικό αποτέλεσμα. Το πάχους του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εξαρτάται από το πάχος ή το βάθος των σχεδίων που θέλουμε να εμφανιστούν. Το συνηθέστερο υλικό που χρησιμοποιείται στη τεχνική αυτή είναι το απλό αυτοκόλλητο λάστιχο σε διάφορα πάχη. Η τεχνική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια όμως στην Ελλάδα ακόμη οι εφαρμογές της είναι περιορισμένες με κυριότερα παραδείγματα τη χρήση της σε διάφανους κρυστάλλινους υαλοπίνακες, καθρέπτες καθώς και σε μπρούτζινες, ατσάλινες, χαλύβδινες, μαρμάρινες ακόμη και ξύλινες επιφάνειες.

Η φυσική αμμοβολή μπορεί να αντικατασταθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με την αυτοκόλλητη η οποία οπτικά διαφέρει ελάχιστα και χρησιμοποιείται κυρίως σε διάφανους υαλοπίνακες ή διάφανα ακρυλικά φύλλα. Η διαδικασία κοπής και επικόλλησης της αμμοβολής είναι η ίδια περίπου απλά πρέπει να δοθεί εξαιρετική προσοχή στην επικόλληση. Επειδή η αμμοβολή έχει σαγρέ επιφάνεια απαιτείται σε αυτή την τεχνική μια ταινία με πιο ισχυρή κόλλα. Ο χρόνος ζωής της εφαρμογής αυτής υπολογίζεται σε 5-7 χρόνια, καθώς μετά συνιστάται η ανανέωση της και διατίθεται στο χώρο της αγοράς σε όλους τους χρωματισμούς για αποτελέσματα που ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις.

Εφαρμογή της αμμοβολής έχουμε στον τομέα του καθαρισμού πετρωμάτων και προτείνεται ως κατεργασία με την οποία βελτιώνεται η ποιότητα μιας μεταλλικής επιφάνειας απαλλάσσοντας την από σκουριές και τυχόν ορατές αποθέσεις. Εφαρμόζεται κυρίως πριν τη διαδικασία βαφής. Βασική και εκτεταμένη χρήση της με χιλιάδες εφαρμογές βρίσκει έχουμε στο χώρο του γυαλιού. Τομέας που αναδεικνύει και τονίζει στο έπακρο την καλλιτεχνική φύση και διάθεσή της. Εντοπίζεται λοιπόν ως τρόπος δημιουργίας σχεδίων σε κρύσταλλο ή απλά υπό την λιτή μορφή ματ απόδοσης στο σύνολο μιας γυάλινης επιφάνειας. Τα προϊόντα όπου βρίσκει εφαρμογή αυτή η μέθοδος είναι αρκετά με πιο διαδεδομένης- ευρύτερης χρήσης τα κρύσταλλα παντός είδους, τα κουφώματα αλουμινίου και αλουμινοκατασκευές, καθρέπτες, υαλότουβλα, γυάλινα έπιπλα, καμπυλωτά, θερμομονωτικά καθώς και διακοσμητικά χυτά κρύσταλλα. Τα κρύσταλλα ματ ή με σχέδιο αμμοβολής τοποθετούνται στον εξοπλισμό καταστημάτων, σε βιτρίνες, στη επιπλοποιεία, σε κουζίνες, κουζινικά είδη καθώς και σε ιδιαίτερες κατασκευές στο μπάνιο.

Στο χώρο του σπιτιού και της διακόσμησης εντάσσεται δυναμικά με την παρουσία αμμοβολημένων φωτιστικών, γυάλινων επιφανειών, διαχωριστικών όπως επίσης και σε όμορφες λεπτομέρειες επίπλων. Στην κουζίνα δεσπόζει σε ντουλάπια, συρτάρια ακόμη και στο τραπέζι. Όπου το μέταλλο, το ξύλο και λοιπά υλικά παντρεύονται με το γυαλί τότε η επεξεργασία που συστήνεται είναι πάντα η αμμόβολη που έχει κομψό διακοσμητικό αποτέλεσμα. Κουζινικά είδη με άρχοντα του είδους τον τομέα τον κρυστάλλινων σερβίτσιων-ποτηριών αγκαλιάζουν την τεχνική της αμμοβολής αντί χαράξεων προσφέροντας στη αγορά μια τεράστια ποικιλία από πρωτότυπους σχεδιασμούς με έντονη διακοσμητική διάθεση στην κάθε τους λεπτομέρεια. Ευρεία είναι η χρήση της και σε αποθηκευτικούς χώρους (ερμάρια, ντουλάπες) κάνοντας την παρουσία της αισθητή και επιβλητική στις περισσότερες επιφάνειες επίπλων, κατασκευών και διακοσμητικών αντικειμένων μέσα σε έναν χώρο. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι και η παρουσία της στο χώρο του μπάνιου με εφαρμογή της σε γυάλινες καμπίνες, διαχωριστικά και σε όμορφους-μοντέρνους νεροχύτες.

Σύντροφος των κρυστάλλων σε κάθε τους μορφή και χρήση ομορφαίνει την καθημερινότητα μας με πολύ φαντασία και γούστο. Διακοσμεί την μονοτονία της διαφάνειας έχοντας χρηστική μα και εικαστική αξία και χαρίζει αντικείμενα μοντέρνου σχεδιασμού σε εσάς και στο χώρο σας. Διαλέξτε μεταξύ των πολλών εφαρμογών της και κερδίστε στο παιχνίδι των εντυπώσεων και του γούστου.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων