Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Όταν το φως παίζει με το γυαλί

/Images/Articles/Βιτρώ.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_2.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_3.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_4.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_5.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_6.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_7.jpg
/Images/Articles/Βιτρώ_8.jpg

Βιτρώ ονομάζεται το χρωματισμένο γυαλί που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση κτιριακών ανοιγμάτων και αντικειμένων τα οποία διαπερνά φως. Τέχνη συγγενής με τη ζωγραφική και τα ψηφιδωτά. Αρχικά αυτή η τεχνοτροπία υπηρετούσε αποκλειστικά τη διακόσμηση υαλοστασίων σε καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης όπως και σε αρχοντικές οικίες με βασικό συνδετικό υλικό των χρωματιστών υάλινων κομματιών το μολύβι. Πλέον η τεχνική του Βιτρώ ανήκει στον ευρύτερο χώρο της art glass και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα υλικά που την υπηρετούν. Υλικά όπως ατσάλι, μπετόν, plexi-glass, fiber-glass, ψυχρά σμάλτα, ακτινογραφίες και φωτογραφικά films, ψηφιακά επεξεργασμένες διαφάνειες, αναγλυφοτυπίες και αμμοβολές.

Αποτελεί το μοναδικό έργο τέχνης που για να αναδειχθεί πρέπει να περάσει το φως από μέσα του για να φθάσει στον αποδέκτη-θεατή σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καλλιτεχνήματα που τα αντιλαμβανόμαστε με τη βοήθεια της αντανάκλασης του φωτός στη επιφάνεια τους.

Τα πρώτα βιτρώ τα συναντάμε στο Βυζάντιο έχοντας θέματα και σύμβολα από τη Αγία Γραφή καθώς κοσμούν αποκλειστικά ανοίγματα ναών και λοιπών μεσαιωνικών οικοδομημάτων. Εισαγωγή στην κοσμική διακόσμηση κάνουν πολύ αργότερα σε χώρους ανακτόρων, πύργων, επαύλεων και δημόσιων κτιρίων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ονομαστά βικτωριανά. Η θεματολογία αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων και επηρεάζεται ιδιαίτερα από την Art Nouveaux. Από τέχνη πολυτέλειας αντιμετωπίζεται πλέον ως καθαρόαιμο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό στοιχείο και εντάσσεται σε πόρτες, παράθυρα και διαχωριστικά σε κτίρια και κατοικίες που έχουν περάσει στην ιστορία.

Όπως όλες οι μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης έτσι και η τέχνη του Βιτρώ βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Στη σημερινή εποχή διανύει ίσως την πιο υπέροχη, δυναμική και μαγική περίοδό της καθώς υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία στο χώρο, πρωτοτυπία στο σχεδιασμό και είναι προσιτή στην τιμή όσο ποτέ άλλοτε. Ο κατασκευαστής του μπορεί να διαλέξει πλέον ανάμεσα από μια τεράστια γκάμα γυαλιών συνδυάζοντας τα κατάλληλα έτσι ώστε να πετύχει την καλύτερη απόδοση του σχεδίου που έχει εμπνευστεί. Τα γυαλιά που συνιστώνται για την κατασκευή ενός βιτρώ είναι τα cathedral (διάφανος τύπος που χρησιμοποιείται ευρέως σε εκκλησιαστικά θέματα), τα waterglass, οι οπαλίνες, τα baroque καθώς και τα ιριδίζοντα. Κατηγορίες που απαντώνται στην αγορά σε διάφορους χρωματισμούς, σχέδια και τιμές. Έχετε τη δυνατότητα λοιπόν να επισκεφθείτε το εργαστήριο ενός κατασκευαστή και να διαλέξετε μαζί του τα γυαλιά που πιστεύετε ότι ανταποκρίνονται στις διακοσμητικές απαιτήσεις του χώρου σας. Εάν εμπιστεύεστε τη γνώμη ενός ειδικού τότε μπορεί ο ίδιος να επισκεφθεί το χώρο σας και να σας προτείνει εκείνος κάποια θέματα και συνθέσεις με εφόδιο την εμπειρία του στην ανάδειξη χώρων που αποπνέουν στυλ και προσωπικότητα.

Αρχιτέκτονες και διακοσμητές προτείνουν λύσεις με ποικίλες εφαρμογές αναδεικνύοντας την μοναδικότητα της συνύπαρξης του φωτός με το γυαλί. Βρίσκουν εφαρμογή σε πόρτες εξωτερικές και εσωτερικές όπως και σε παράθυρα χαρίζοντας ένα αρχοντικό και μοντέρνο στυλ στα κουφώματα. Οι φεγγίτες από βιτρώ φιλτράρουν το ηλιακό φως παίζοντας με τα χρώματα και προσφέρουν ζωντάνια και γοητεία στο εσωτερικό κτιριακό διάκοσμο. Γίνονται πίνακες ζωγραφικής σε ανοίγματα τοίχων, σε ειδικά διαμορφωμένες εσοχές ή σε φωτιζόμενες οροφές προσφέροντας έμμεσο, απαλό φωτισμό και δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Με πολλή φαντασία και χρώμα δίνουν ιδιαίτερο στυλ σε καθρέπτες, διαχωριστικά και παραβάν ενώ στον τομέα των φωτιστικών ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει η τεράστια γκάμα των μικρών αριστουργημάτων που τον απαρτίζουν. Απλίκες τοίχου, λάμπες επιδαπέδιες ή επιτραπέζιες, φωτιστικά οροφής και οι γνωστές λάμπες τύπου Tiffany’s διακρίνονται για την λεπτότητα της κατασκευής και της επιβλητικότητάς τους δημιουργώντας ανεξάρτητα διακοσμητικά στυλ.

Με την τέχνη του Βιτρώ μπορείτε να βρείτε τα αρμονικά χρώματα και σχέδια που ταιριάζουν απόλυτα στις διακοσμητικές τάσεις του δικού σας χώρου. Ας αφήσουμε το φως να μπει στη ζωή μας για να μετατρέψει την καθημερινότητα μας σε ένα αέναο παιχνίδι χρωμάτων επιτρέποντας στο γυαλί και στο φως απλά να καθοδηγήσουν και να φτιάξουν τη διάθεση μας. Ας διακοσμήσουμε λοιπόν το φως.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων