Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Industrial αισθητική σε σύγχρονα lofts!

/Images/Articles/Μοντέρνο_loft_με_βιομηχανική_αισθητική.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_loft_με_βιομηχανική_αισθητική_2.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_loft_με_βιομηχανική_αισθητική_3.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_loft_με_βιομηχανική_αισθητική_4.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_loft_με_βιομηχανική_αισθητική_5.jpg

Πριν από περίπου εκατό χρόνια, σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου, άνεργοι ζωγράφοι και λοιποί καλλιτέχνες έψαχναν χώρους που να μπορούν να συνδυάσουν εργαστήρι-ατελιέ και σπίτι. Αυτοί οι χώροι ήταν κατά κανόνα παλιά κτίρια σε βιομηχανικές περιοχές. Παλιά εργοστάσια και αποθήκες, προάγγελοι των σημερινών lofts, χώροι ψηλοτάβανοι και ενιαίοι. Από τότε η βιομηχανική αισθητική άρχισε να κάνει την εμφάνιση της… Μέχρι που έφτασε να αποτελεί σήμερα την πιο cult αισθητική άποψη της δεκαετίας μας!

Όπως αναφέρεται παραπάνω, μιλάμε για χώρους που χρόνια πριν είχαν μια άλλη χρήση. Εγκαταλελειμμένες αποθήκες, εργοστάσια, παλιές βιοτεχνίες. Το ύψος στο εσωτερικό τους ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα, τα ανοίγματα (πόρτες-παράθυρα) είναι πολύ μεγάλα, οι τοίχοι είναι συνήθως άβαφοι και ακατέργαστοι και το πάτωμα είναι και αυτό βιομηχανικού τύπου και συχνά φθαρμένο.

Μπαίνοντας κάποιος σε ένα τέτοιο χώρο για να κατοικήσει και θέλοντας να διατηρήσει την αισθητική αυτή, θα πρέπει να δεχτεί ότι καλό θα ήταν να μη βάλει διαχωριστικά και να διατηρήσει την ενιαία εικόνα του. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο πατάρι που μπορεί να φιλοξενήσει την κρεβατοκάμαρα και να δώσει μια μικρή αίσθηση πιο «προσωπικού» χώρου. Παράλληλα και κάποια κινούμενα διαχωριστικά μπορούν να δώσουν λύσεις.

Κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να πειραχτεί σε ένα τέτοιο κτίριο, παρά μόνο να συντηρηθεί, είναι οι παλιοί αεραγωγοί, οι εμφανείς σωλήνες, οι μεγάλοι, βιομηχανικού τύπου, διακόπτες και φυσικά τα μεταλλικά κουφώματα. Χαρακτηριστική είναι συνήθως και η είσοδος που, μαζί με όλα τα παραπάνω, προσδίδει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα στο χώρο.


Δυο πιθανά «προβλήματα» για ένα πρωτογενή τέτοιο χώρο (λέμε πρωτογενή γιατί πιθανόν αυτή η αισθητική, εν μέρει, να εφαρμοστεί και σε ένα διαμέρισμα με τις σύγχρονές ανέσεις που φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία μας) είναι πως θα ζεσταθεί, αλλά και πώς θα φωτιστεί σωστά τις νυχτερινές ώρες, άρτια, όπως μια σύγχρονη κατοικία. Πιθανόν να υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης που μπορεί να «βελτιωθεί» και να λειτουργήσει. Αν όχι, αισθητικά και πρακτικά μια σειρά από καλοριφέρ ουδέτερου στυλ που να «χάνονται» στο χώρο είναι η καλύτερη λύση. Και στο φωτισμό μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν κανάλια από άκρη σε άκρη στο ταβάνι και minimal φωτιστικά, συνήθως ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο, σε αυτή τη βιομηχανική αισθητική.

Η επίπλωση για ένα τέτοιο χώρο δεν αποτελεί πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι διεθνείς και εγχώριοι οίκοι επίπλων που ακολουθούν αυτή τη γραμμή. Μια γενική συμβουλή είναι η επιλογή minimal επίπλων, με προτίμηση στο γκρι και το λευκό, αλλά και η αποφυγή παστέλ χρωμάτων. Παράλληλα, το εμφανές γυμνό τσιμέντο αλλά και τα άβαφο μέταλλο ή το πολυκαρβονικό είναι υλικά που μπορούν να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το χώρο, από αισθητικής άποψης.


Στις μέρες μας τα loft κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο φανατικό κοινό. Η αντίληψη που θέλει τον κόσμο να επιστραφεί στο κέντρο και να προσαρμόσει την αισθητική του στα νέα δεδομένα του αριθμεί χιλιάδες υποστηρικτές. Περιοχές όπως το Γκάζι, ο Κεραμικός και ο Ταύρος πρωτοστατούν σε αυτό το νέο «κίνημα». Έκπληξη προκαλεί ότι δεν εκμεταλλεύονται μόνο τα παλαιά κτίρια της περιοχής, αλλά κτίζουν και νέα βασισμένα σε αυτή την αισθητική γραμμή! Παλιές αποθήκες παιχνιδιών του Ταύρου μεταμορφώθηκαν σε γραφεία εταιρειών, βιοτεχνίες με υφάσματα του κέντρου έγιναν σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στο Γκάζι έγιναν επίσης σπίτια ή ακόμη και χώροι διασκέδασης.

Η επιλογή να ζήσει κανείς σε ένα loft έχει πάντα θετικές και αρνητικές πλευρές. Αλλά μήπως και η επιλογή να μείνεις σε ένα διαμέρισμα μιας υπερσύγχρονής πολυκατοικίας δεν έχει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η εικόνα του σπιτιού σου θα δώσει και σε εσένα μια μποέμ πινελιά που σίγουρα θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Τέλος, αν συνδυάζεις κατοικία και επαγγελματική στέγη η λύση του loft μοιάζει να είναι η ιδανική! Eιδικά αν το επάγγελμα σας αναφέρετε σε εικαστικά ή εφαρμοσμένες τέχνες!


Έλσα Κυριακίδου
Designer