Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Παθητικά συστήματα δροσισμού (2)

/Images/Articles/Drosismos_main.jpg
/Images/Articles/Fainomeno_kaminadas.png
/Images/Articles/Pyrgos_anemou.png
/Images/Articles/hliaki_kaminada.png
/Images/Articles/Psekasmos_orofis.png
/Images/Articles/Edafos-Santorini.png
/Images/Articles/Ypedafio_systima_agogon.png
/Images/Articles/Lefki_orofi.png
/Images/Articles/Fragma_aktinovolias.png
/Images/Articles/Aerizomenos_toixos.png
/Images/Articles/Ydatines_epifaneies.png

Σε άλλο άρθρο (παθητικά συστήματα δροσισμού-μέρος 1)  είχαμε αναφερθεί στα σημαντικά πλεονεκτήματα των παθητικών συστημάτων δροσισμού, τα οποία επιτυγχάνουν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης στα κτίρια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός των συμβατικών συστημάτων δροσισμού υπάρχουν και πιο σύνθετα τα οποία δεν εφαρμόζονται τόσο συχνά, όχι τόσο λόγω οικονομικού κόστους, αλλά περισσότερο γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τους κατά την φάση μελέτης ενός κτιρίου. Μπορούμε λοιπόν γνωρίζοντας κάποια από αυτά και ύστερα από συνεννόηση με τον μελετητή μηχανικό να τα ενσωματώσουμε στο κτιριό μας και σε συνδυασμό με τα συμβατικά συστήματα δροσισμού να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος. 

 

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

Η καμινάδα αερισμού λειτουργεί καθώς ο αέρας που εισέρχεται από τα ανοίγματα του κτιρίου κινείται προς τα επάνω και έτσι δημιουργεί ρεύμα στο εσωτερικό των χώρων μεταφέροντας τη θερμότητα εκτός του κτιρίου. Όταν δεν υπάρχει έντονο ρεύμα αέρα γύρω από το κτίριο το σύστημα μπορεί να λειτουργεί με ανεμιστήρα, ο οποίος τοποθετείται στο υψηλότερο τμήμα της καμινάδας εξασφαλίζοντας συνεχή εναλλαγή του εσωτερικού αέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καμινάδας αερισμού είναι το κεντρικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου.

 

ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΕΜΟΥ

Ο αέρας εισέρχεται από το υψηλό τμήμα του πύργου δημιουργώντας έτσι ρεύμα αέρα στο εσωτερικό μέρος του κτιρίου με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η θερμότητα μέσω των ανοιγμάτων. Η χρήση του συνιστάται όταν δεν είναι δυνατή η κατασκευή ανοιγμάτων στην πλευρά του κτιρίου που δέχεται τους ανέμους. Ως πύργος ανέμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία παλιά καμινάδα.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ
Πρόκειται για κατασκευή καμινάδας η οποία φέρει στη νότια επιφάνεια της υαλοπίνακα αντί τοιχοποιίας και περσίδες στο άνω τμήμα αυτής της πλευράς. Συμβάλλει αποτελεσματικά στον αερισμό και στην απομάκρυνση της υγρασίας από τους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο εξωτερικός αέρας που εισέρχεται από τα ανοίγματα του κτιρίου απομακρύνει το θερμό αέρα, ο οποίος υπάρχει μέσα στην καμινάδα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στον υαλοπίνακα, μέσω των περσίδων δημιουργώντας ρεύματα αέρα. Η ηλιακή καμινάδα συνιστάται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη θερινή περίοδο.

 

ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΟΡΟΦΗΣ

Η εξωτερική επιφάνεια της οροφής διατηρείται υγρή με ψεκασμό μέσω δικτύου σωληνώσεων. Δημιουργείται έτσι θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών επιφανειών της οροφής με αποτέλεσμα την ψύξη του κτιρίου.

 

ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ

Το φυσικό έδαφος εμφανίζει από βάθος ενός μέτρου και κάτω σταθερή θερμοκρασία που κυμαίνεται στην Ελλάδα μεταξύ 12 και 13°C. Οι υπόγειοι και υπόσκαφοι χώροι περιβάλλονται από τη γή και έτσι παρουσιάζουν χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα ευεργετικές για τη θερινή ψύξη των κτιρίων. Τα υπόσκαφα κτίρια παρέχουν ποικίλα πλεονεκτήματα, όπως προστασία από το θόρυβο, τη σκόνη, την ακτινοβολία, την κακοκαιρία, περιορίζουν τις διαφυγές αέρα και παρέχουν αυξημένη πυροπροστασία. Στον Ελλαδικό χώρο υπόσκαφα κτίρια συναντάμε στην Σαντορίνη.

 

ΥΠΕΔΑΦΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΓΩΝ

Είναι σύστημα μεταλλικών ή πλαστικών αγωγών που τοποθετούνται σε βάθος 1-3μ. Το σύστημα χρησιμοποιείται για την ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι, οπότε και αξιοποιεί το έδαφος του οποίου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κάτω από την επιφάνεια. Ο αέρας που εισάγεται από το εξωτερικό περιβάλλον κυκλοφορεί στο δίκτυο αγωγών και εισέρχεται στο κτίριο ψυχρότερος. Το σύστημα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα κλιματισμού, συντελώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη του κτιρίου, καθώς μειώνει την θερμοκρασιακή διαφορά εισερχόμενου-εξερχόμενου αέρα από το σύστημα, και συνεπώς μειώνει την εγκατεστημένη ισχύ του συστήματος και την ενέργεια που αυτό καταναλώνει.

 

ΛΕΥΚΗ ΟΡΟΦΗ

Η οροφή δέχεται ένα μεγάλο ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας στη διάρκεια της ημέρας. Για να περιοριστεί αυτό το γεγονός θα πρέπει να είναι υψηλή η ανακλαστικότητα της στην ηλιακή ακτινοβολία. Μια βαφή λευκού χρώματος έχει καλές ιδιότητες ανακλαστικότητας και έχει την ιδιότητα να απορροφά όσο το δυνατόν λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια (π.χ. νησιά Αιγαίου) βάφονται λευκά.


ΦΡΑΓΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Το φράγμα ακτινοβολίας είναι τεχνική που μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία η οποία διαπερνά την οροφή, με αποτέλεσμα να συνεισφέρει στη θερμική προστασία του κτιρίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελείται από λεπτά φύλλα αλουμινίου τα οποία τοποθετούνται κάτω από τη στέγη. Τα φύλλα αυτά έχουν υψηλό συντελεστή ανακλαστικότητας με αποτέλεσμα να διαπερνώνται από ελάχιστα μόνο ποσοστά ακτινοβολίας. Έτσι η θερμική ακτινοβολία που απορροφάται από τη στέγη δεν εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο.

 

ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΙΧΟΣ

Πρόκειται για κατασκευή διπλού τοίχου είτε στην οροφή είτε στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου, μέσα στον οποίο κυκλοφορεί ο αέρας του εξωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνεισφέρει τόσο στη σκίαση του κτιρίου και συνεπώς στη μειωμένη θερμική επιβάρυνση του κτιρίου, όσο και στη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό μέρος του κτιρίου μέσω του αέρα που κυκλοφορεί στο διάκενο του διπλού τοίχου.

 

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
Με τις υδάτινες επιφάνειες ο θερμός αέρας ψύχεται κατά την επαφή με την ψυχρότερη επιφάνεια του νερού και εισέρχεται πιο δροσερός στο εσωτερικό του κτιρίου. Δεξαμενές νερού και συντριβάνια χρησιμεύουν ως πηγές δροσισμού που μειώνουν την θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα καθώς και του αέρα που εισέρχεται σε ένα κτίριο. Καθώς οι υδάτινες επιφάνειες αυξάνουν την υγρασία του αέρα, είναι πολύ ευεργετικές σε ξηρά κλίματα, μπορούν όμως να δημιουργήσουν προβλήματα σε υγρά κλίματα.

 


Αναστάσιος Κιούσης
Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ