Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τι προσέχω όταν επιλέγω προκάτ κατοικία

/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_1.jpg
/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_2.jpg
/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_3.jpg
/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_4.jpg

Μετά από πολύ σκέψη αποφασίσατε η μελλοντική σας κατοικία να είναι προκατασκευασμένη και όχι συμβατική. Οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι αρκετοί και τώρα καλείστε να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία προκατασκευασμένων κτηρίων. Στη φάση αυτή χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία προς διευκρίνιση πριν την έναρξη των εργασιών.

 

Καταρχήν, πρέπει να αποφασίσετε ποιο είδος προκατασκευής θα χρησιμοποιηθεί. Στην αγορά είναι διαθέσιμα πολλά είδη προκατασκευασμένων κτηρίων, όπως ξύλινα, μεταλλικά ή από έτοιμα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος. Κάντε μια επίσκεψη σε διαφορες εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή διαφορετικών ειδών, περιγράψτε την δική σας περίπτωση, δώστε δηλαδή λεπτομέρειες που αφορούν στο οικόπεδο σας, στην περιοχή, στο κλίμα που επικρατεί εκεί, καθώς και στις δικές σας απαιτήσεις και προτιμήσεις ως προς την λειτουργικότητα και την αρχιτεκτονική της κατοικίας που ονειρεύεστε. Για παράδειγμα, συζητείστε το θέμα των μεγάλων μπαλκονιών, των μεγάλων ανοιγμάτων και άλλων στοιχείων που επιθυμείτε να έχει η μελλοντική σας κατοικία. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αρχιτεκτονική ματιά, αλλά και με το στατικό κομμάτι κάθε είδους κατασκευής. Μερικές εταιρείες εφαρμόζουν τρόπους δόμησης οι οποίοι δεν προσφέρουν ελευθερία στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, υποχρεώνουν δε σε μικρά ανοίγματα και μικρού μήκους εξώστες. Αν οι επιθυμίες σας έρχονται σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να σας παράσχει κάποιο είδος προκατασκευής, τότε είναι απαραίτητο να το γνωρίζετε αυτό από την πρώτη στιγμή.

 

Στην  λήψη της απόφασης σας, θα βοηθούσε και η επίσκεψη σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο τον οποίο σκέφτεστε να ακολουθήσετε κι εσείς, και ακόμα καλύτερα σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί αρκετό καιρό πριν, ώστε να μπορέσετε να δείτε τυχόν προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

 

Το επόμενο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το κόστος της κατασκευής. Οι εταιρείες δίνουν μια τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για μια κατοικία με το κλειδί στο χέρι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Επιμείνετε στο τι ακριβώς περιλαμβάνει η τιμή αυτή, καθώς, συνήθως, από την τιμή αυτή λείπουν βασικά στοιχεία για την κατασκευή της κατοικίας, με των οποίων το κόστος επιβαρύνεστε πέρα από την αρχική τιμή που σας δίνουν. Ρωτήστε δηλαδή για τις «έξτρα» χρεώσεις, που συνήθως είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας, η κατασκευή της θεμελίωσης, της βάσης από μπετόν ή του υπογείου που ίσως επιθυμείτε να γίνει και οι αναγκαίες για τα παραπάνω χωματουργικές εργασίες. Εκτός των άλλων διευκρινίστε τις χρεώσεις για το τζάκι, τις εσωτερικές σκάλες, τις μπαλκονόπορτες, όταν αυτές ξεπερνούν συγκεκριμένο αριθμό και μέγεθος. Μην παραλείψετε να συζητήσετε το κόστος μεταφοράς των προκατασκευασμένων στοιχείων στο οικόπεδό σας, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η κατασκευαστική εταιρεία βρίσκεται μακριά από τον τόπο ανέγερσης της κατοικίας.

 

Βασικό θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστή. Εξακριβώστε τι υλικά περιλαμβάνονται στην τιμή που σας έχει δοθεί, όσο αυτό είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας.  Υπάρχουν υλικά που μπορείτε να δείτε και να αξιολογήσετε, όπως πλακάκια, είδη υγιεινής, κουφώματα, αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν είναι σε θέση ο πελάτης να γνωρίζει, όπως για παράδειγμα η ποιότητα ορισμένων ειδικών εξαρτημάτων, κάποιων μηχανισμών ή κάποιων δομικών υλικών, καθώς δεν είναι εφικτό να μπείτε στη διαδικασία έρευνας αγοράς για όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή.  Για το λόγο αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει εδώ η εμπιστοσύνη που έχετε στον κατασκευαστή και αυτή μπορεί να αναπτυχθεί βλέποντας προηγούμενες δουλειές της εταιρείας και συνομιλώντας, αν αυτό είναι εφικτό, με άλλους πελάτες της, ζητώντας τις αξιολογήσεις τους.

 

Στη συμφωνία που θα κλείσετε με τον κατασκευαστή, σημαντικό θέμα είναι και ο χρόνος παράδοσης της κατοικίας. Φροντίστε να είναι σαφής ο χρονικός προσδιορισμός των εργασιών και να έχει προβλεφθεί η διάρκεια για κάθε στάδιο εκ των προτέρων. Ζητήστε επίσης να σας γίνει σαφές, εάν σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω διαφόρων αιτιών, επιβαρυνθείτε εσείς με οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση.

 

Έχοντας λάβει όλα τα παραπάνω υπόψη, οδηγήστε με μεγαλύτερη σιγουριά στην ορθότερη απόφαση και είστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα της απόκτησης μιας κατοικίας, όπως ακριβώς την έχετε ονειρευτεί.

 

 

Ασημίνα Κουντεμάνη

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Προκατασκευή κτιρίων

Καθορισμός κόστους προκάτ κατοικίας

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://worldhousedesign.com

http://blueskyhomes.files.wordpress.com

http://www.inhabitat.com

http://castleblock.com