Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Καθορισμός κόστους προκάτ κατοικίας

/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_6.jpg
/Images/Articles/Προκάτ_κατασκευές_5.jpg

Ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν τις προκατασκευασμένες κατοικίες ως καλύτερες και φθηνότερες λύσεις. Το κόστος είναι από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν κάποιον στην επιλογή αυτή, αν και πολλές φορές η διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε μια προκατασκευασμένη και μια συμβατική κατασκευή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά φαντάζεται κάποιος. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι γνωστό από την αρχή ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος μιας προκατ κατοικίας για να γίνει σαφές πότε αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ως οικονομικότερη λύση.

 

 

Κύριος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος είναι το είδος της προκατασκευής. Έχοντας τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ξύλινες, μεταλλικές και προκάτ κατοικίες από μπετόν, είναι κατανοητό πως η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τον φέροντα οργανισμό, τα υλικά από τα οποία αυτός διαμορφώνεται, καθώς και από τα επιπλέον δομικά στοιχεία που απαρτίζουν την κατασκευή. Για παράδειγμα, σε μια μεταλλική κατασκευή, το κόστος διαφέρει αν οι τοιχοπληρώσεις γίνουν με τούβλο, τουβλίνα, πλίνθους από πορομπετόν, γυψοσανίδα ή άλλο υλικό πλήρωσης. Είναι προτεινόμενο δηλαδή, να πάρετε διάφορες προσφορές για τις διαφορετικές δυνατότητες που έχετε πριν πάρετε την τελική απόφαση, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε είδους προκατασκευής.

 

 

Τα επιμέρους υλικά που χρησιμοποιούνται καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό κόστος της κατοικίας. Ξεκινώντας από τα δομικά υλικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και καταλήγοντας σε υλικά που εσείς οι ίδιοι μπορείτε να επιλέξετε, είναι σαφές πως λόγω της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει στην αγορά, η τιμή επηρεάζεται από την επιλογή αυτή. Όσον αφορά τα δομικά υλικά, είναι θέμα του κατασκευαστή και δύσκολα μπορείτε να εξακριβώσετε τη σχέση τιμής-ποιότητας. Στα υπόλοιπα όμως υλικά είναι στο χέρι σας να διαμορφώσετε το κόστος προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Η τιμές που δίνουν οι εταιρείες προκατασκευής περιλαμβάνουν την τοποθέτηση συγκεκριμένων ειδών σε πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής. Αν εσεις θέλετε να επιλέξετε κάτι ακριβότερο η τιμή θα διαμορφωθεί ανάλογα.

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στις επιπλέον χρεώσεις κάποιων εργασιών ή εγκαταστάσεων, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την τιμή σε επίπεδα εκτός των υπολογισμών σας. Ζητείστε λοιπόν από τον κατασκευαστή να σας ενημερώσει επακριβώς για αυτές τις χρεώσεις και για το τι περιλαμβάνουν ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

 

Η τιμή αλλάζει φυσικά αν η κατοικία που θα φτιάξετε έχει υπόγειο. Ακόμα και για την απαραίτητη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί η προκατασκευασμένη κατοικία, σε περίπτωση που δεν θα κατασκευαστεί υπόγειο, εξακριβώστε αν περιλαμβάνεται στην αρχική τιμή που σας έδωσαν ή όχι. Το κόστος αυξάνεται λοιπόν στην περίπτωση αυτή, αφού απαιτούνται εργασίες εκσκαφών, όπλισης και σκυροδέτησης της θεμελίωσης και των τοιχίων του υπογείου.

 

 

Το κόστος αυξάνεται και σε περιπτώσεις που στο αρχιτεκτονικό σχέδιο υπάρχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες οδηγούν σε στατικές και κατασκευαστικές δυσκολίες. Το μέγεθος του σπιτιού παίζει επίσης ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής. Κάποιες εταιρείες χρεώνουν παραπάνω τις διώροφες κατοικίες, καθώς απαιτείται επιπλέον διαδικασία στην μόρφωση του φέροντος οργανισμού για τον α΄ όροφο, ενώ υπάρχουν εταιρείες που δίνουν καλύτερες τιμές για σπίτια μεγαλύτερου εμβαδού. Στο σημείο αυτό χρειάζεται καλή έρευνα αγοράς και όχι «στα τυφλά» επιλογή μιας εταιρείας.

 

 

Τέλος, η περιοχή που βρίσκεται το οικόπεδο σας έχει κι αυτή αρκετή σημασία, μιας και σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές η μεταφορά κοστίζει περισσότερο, λόγω δυσκολίας πρόσβασης και απαιτούμενου χρόνου για τη μεταφορά της προκατασκευασμένης κατοικίας.

 

 

Σε κάθε περίπτωση το κόστος μιας προκατασκευασμένης κατοικίας μπορεί να καθοριστεί επακριβώς εξαρχής, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή. Μια εκτεταμένη και προσεκτική έρευνα αγοράς  είναι απαραίτητη ώστε να κλείσετε την καλύτερη συμφωνία και να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και τιμής.

 

 

 

Ασημίνα Κουντεμάνη

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Προκατασκευή κτιρίων

Τι προσέχω όταν επιλέγω προκάτ κατοικία

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.tesenergyfacade.com

http://topnews.net.nz