Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Aντιμετώπιση προβλημάτων κατά την κομποστοποίηση

/Images/Articles/Προβλήματα_κομποστοποίηση_1.jpg

 

Δε γίνεται τίποτε στο σωρό σας;

 

Πιθανόν είναι πάρα πολύ ξηρός ή πολύ φτωχός σε άζωτο. Τα προβλήματα αυτά συχνά πάνε μαζί, εφόσον τα σκληρά, ξυλώδη υλικά ξηραίνονται εύκολα λόγω της σύστασης τους που επιτρέπει τη συγκράτηση λίγης υγρασίας. Για να λύσετε το πρόβλημα αυτό, προσπαθήστε απλώς να ποτίσετε το σωρό και προσέξετε εάν υπάρξει κάποια διαφορά. Μια άλλη καλύτερη ιδέα είναι να αντιμετωπίσετε την ουσία του προβλήματος και να προσθέσετε περισσότερα πλούσια σε άζωτο υλικά, όπως κομμένο γρασίδι ή απορρίμματα κουζίνας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τα ποτίσετε με διαλυμένα ούρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται επίσης για το πρόβλημα αυτό. Εάν ένας σωρός που φτιάχτηκε το φθινόπωρο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε περιμένετε να δείτε μήπως το πρόβλημα λυθεί το καλοκαίρι και μετά ενεργήστε κατάλληλα. Εάν ο σωρός είναι ξηρός και δεν έχει αποσυντεθεί γύρω από τις άκρες, τότε πιθανόν το δοχείο σας να αερίζεται υπερβολικά. Εάν είναι ξηρός μόνο στο πάνω μέρος, τότε χρειάζεται ένα καπάκι.

 

Τάγγισμα ή θειούχες δυσοσμίες.

 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου κάπου στο σωρό σας - ακριβώς το αντίθετο του προηγούμενου προβλήματος. Το πρόβλημα αυτό το προκαλεί το πολύ νερό ή η κακή σύσταση, δηλαδή η χρήση πάρα πολλών πράσινων απορριμμάτων - ειδικά γρασιδιού -με την πρώτη προσπάθεια. Γι' αυτό το δοχείο σας καλό θα ήταν να έχει ένα αδιάβροχο κάλυμμα. Εάν νομίζετε ότι το μείγμα είναι ελαττωματικό, προσθέστε ,  περισσότερα στεγνά, πλούσια σε άνθρακα υλικά. Το στεγνό χαρτόνι είναι ιδανικό για μία επείγουσα «επιχείρηση εκκαθαρίσεως». Σπανίως ο σωρός του κομπόστ μπορεί να μυρίζει αμμωνία. Αυτό είναι σίγουρα δείγμα υπερβολικού αζώτου και μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πλούσια σε άζωτο υλικά. Μπορεί ακόμα να οφείλεται στην υπέρμετρη χρήση ενεργο-ποιητών κομπόστ. Προσθέστε περισσότερο χαρτί, φύλλα ή άλλα πλούσια σε άνθρακα υλικά και χρησιμοποιήστε ενεργοποιητές κομπόστ, μόνο εάν είστε σίγουροι ότι ο σωρός σας στερείται αζώτου.

 

Εάν ο σωρός καταλήξει να είναι ένα υγρό, λεπτό ανακατεμένο μείγμα, τότε το πρόβλημα είναι τα υπερβολτκά μαλακά πράσινα υλικά, ειδικά τοι κομμένο γρασίδι.

 

Οι σπόροι αγριόχορτων

 

καταστρέφονται μόνο σε έναν πραγματικά θερμό σωρό και ποτέ ολοκληρωτικά. Η καλύτερη λύση είναι να μην προσθέσετε στο σωρό σπόρους αγριόχορτων εξαρχής. Προσπαθήστε να βγάλετε τα ετήσια αγριόχορτα, πριν σκορπιστούν οι σπόροι τους. Ένας ακάλυπτος σωρός μπορεί να γεμίσει με σπόρους από " αγριόχορτα, γι' αυτό χρησιμοποιήστε ένα καλυμμένο δοχείο.

 

Μύγες γύρω από το σωρό:

 

οι προνύμφες πολλών μυγών τρέφονται με οργανική ύλη που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Γι' αυτό και οι μύγες αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας κομποστοποίησης. Οι μύγες που είναι πιθανόν να δείτε είναι φρουτόμυγες. Όπως προκύπτει από την ονομασία τους, προσελκύονται από τα φρούτα, γι' αυτό φροντίστε τα απορρίμματα φρούτων να βρίσκονται κάτω από κάποιο άλλο υλικό του κομπόστ, όπως για παράδειγμα κάτω από τα κορυφολογήματα γρασιδιού. Οι πιο μεγάλες σε ηλικία μύγες δυναμώνουν, όταν βρίσκονται σε δοχεία από τα οποία δεν μπορούν να διαφύγουν. Γι’ αυτό δε δημιουργούν πολλά προβλήματα, όταν είναι σε ένα δοχείο που δεν είναι εντελώς σφραγισμένο.

 

Επιβλαβή έντομα ή «επεξεργαστές»;

 

Ένας επιτυχημένος σωρός κομπόστ περιέχει πολλά ακάρεα του ξύλου, γυμνοσάλιαγκες, μυριάποδα, σαρανταποδαρούσες και άλλα ασπόνδυλα ζώα. Αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα.

 

Αρουραίοι:

 

οι σωροί από κομπόστ συχνά κατακρίνονται, επειδή προσελκύουν apoupaious. Σπάνια όμως είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Το μαγειρεμένο φαγητό, το κρέας ή τα ψάρια προσελκύουν αρουραίους. Γι' αυτό μην τα βάζετε πάνω στο σωρό εκτός εάν χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό δοχείο που να προστατεύει από τα τρωκτικά. Επειδή όμως υπάρχουν ελάχιστα τέτοια δοχεία, αυτό σημαίνει ότι ο μέσος καλλιεργητής πρέπει να αποφεύγει τέτοια απορρίμματα. Οι αρουραίοι μπορεί να επισκεφθούν τους σωρούς από κομπόστ, εάν βρίσκονται ήδη κάπου στην περιοχή, αλλά άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση των αρουραίων στη γειτονιά. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα αγροτικά ζώα (κουνέλια, κοτόπουλα, πουλιά σε κλουβιά), οι υπερβολικά απεριποίητοι κήποι, η γειτνίαση με περιοχές όπου υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα, καθώς και τα κτήρια που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

 

Τέλος, χαλαρώστε

 

Η κατασκευή του κομπόστ δε μοιάζει καθόλου με την επένδυση με ταπετσαρία ενός δωματίου ή το φτιάξιμο μίας βρύσης που στάζει. Και τα δύο μπορεί να φτιαχτούν τόσο άσχημα, που να εύχεστε να μην είχατε καν μπει στον κόπο να ασχοληθείτε με αυτά. Όσον αφορά ~ όμως στην κατασκευή του κομπόστ, ο χρόνος και η έλλειψη τάξης είναι με το μέρος σας.

 

Ακόμα κι αν όλα πάνε στραβά, πάλι θα καταφέρετε να φτιάξετε κομπόστ στο τέλος.

 

 

Ken Thompson

Από το βιβλίο «Τα μυστικά του Κομπόστ»

Εκδόσεις: Σταμούλης

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κομποστο...ποίηση

Πώς να κάνετε κομποστοποίηση

Κάδοι κομποστοποίησης

 

 

 

Η φωτογραφία προέρχονται από:

http://bloominthyme.com