Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Λευκά Είδη / ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ-ΧΑΛΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αυθεντικότητα χειροποίητων χαλιών

/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_3.jpg
/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_1.jpg
/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_2.jpg
/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_4.jpg
/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_5.jpg
/Images/Articles/Χειροποίητα_χαλιά_6.jpg

 

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα ανατολίτικο χαλί για να ζεστάνετε το χώρο σας, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε για ορισμένες βασικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί, ώστε να είναι μια επιτυχημένη αγορά. Τα χειροποίητα χαλιά αποτελούν επένδυση, καθώς έχουν ξεχωριστή παρουσία και συλλεκτική αξία, ανάλογη των μεγάλων έργων τέχνης. Ως χειροτεχνήματα δεν χαρακτηρίζονται από την τιμή τους, αφού δεν είναι βιομηχανικά προϊόντα, αλλά από την αξία τους. Για να είστε σίγουροι ότι η αγορά τους αντικατοπτρίζει πλήρως την αξία τους θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα «χρυσά» σημεία της προσωπικότητας τους.

 

 

Τα χειροποίητα χαλιά αξιολογούνται από έξι βασικά χαρακτηριστικά: την καταγωγή τους, την ποιότητα και τον όγκο εργασίας που φέρουν πάνω τους, την ποσοτική διαθεσιμότητα τους στο χώρο της αγοράς, την αυθεντικότητα, τη σπανιότητα και φυσικά την παλαιότητά τους. Η ονομασία τους προέρχεται συνήθως από τον τόπο κατασκευής τους και είναι συνώνυμη ορισμένων ιδιαίτερων γνωρισμάτων που τα συντροφεύουν, όπως είναι: ο χαρακτηριστικός σχεδιασμός, η ποιότητα του μαλλιού, τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους, η τεχνική της ύφανσης τους, τα μεγέθη και το φινίρισμα. Αυτά τα χαλιά είναι επώνυμα και στην κατηγορία τους κατατάσσονται επίσης και όλα εκείνα που κατασκευάζονται από πρόσφυγες (λόγω πολέμων), αυθεντικούς υφάντες άλλων περιοχών που γνωρίζουν καλά την εκάστοτε παραδοσιακή τεχνική της πατρίδας τους. Υπάρχει βέβαια και ο όγκος ανώνυμων κομματιών που έχουν κατασκευαστεί σε άλλα μέρη και μιμούνται την τεχνική και το ύφος της επώνυμης περιοχής. Οι αντιγραφές αυτού του είδους δεν προσφέρουν την υφαντική ποιότητα των «επωνύμων», οπότε με προσεκτική μελέτη μπορούν να εντοπιστούν και να απομονωθούν.

 

 

Ο όγκος της εργασίας που απαιτήθηκε για τη δημιουργία ενός χαλιού εξαρτάται κυρίως από το πλήθος και την ποιότητα κατασκευής των κόμπων του. Όσο περισσότεροι κόμποι υπάρχουν τόσο μεγαλύτερη η λεπτομέρεια των παραστάσεων ,επομένως τόσο ανεβαίνει και η αξία του χαλιού. Σε ένα αυθεντικό κομμάτι το σχέδιο που υπάρχει στην μπροστινή επιφάνεια θα πρέπει να απεικονίζεται με την ίδια ευκρίνεια και στην πίσω πλευρά, ώστε να διακρίνεται ξεκάθαρα η διάταξη και η πυκνότητα της ύφανσης (κόμποι).

 

 

Η ποσοτική προσφορά στο χώρο της ταπητουργίας έχει να κάνει με τον αριθμό των «επώνυμων» κομματιών που διατίθενται στο χώρο της αγοράς. Στα μέρη που κατασκευάζονται αυθεντικά χειροποίητα χαλιά το ποσοστό των κατοίκων που ασχολούνται με την τέχνη είναι αρκετά μικρό, επομένως η προσφορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Γεγονός που ανεβάζει θεαματικά την τιμή του εκάστοτε μικρού αριστουργήματος που φέρει πάνω του προσεκτική, ποιοτική και χρονοβόρα εργασία. Σε αντίθεση οι περιοχές που κατασκευάζουν αντίγραφα έχουν μεγάλη προσφορά-διακίνηση με αρκετά χαμηλές τιμές.

 

 

Λόγω της αυξημένης εμπορικότητας και της μεγάλης τους ζήτησης, συχνά κατά την προσπάθεια αντιγραφής των «επώνυμων-αυθεντικών» χαλιών, προκύπτουν προϊόντα με στρεβλώσεις ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Συναντάμε λοιπόν κομμάτια μιας περιοχής Α, σε σχέδια και χρώματα μιας Β περιοχής και σε μεγέθη μιας Γ. Αυτές οι απομιμήσεις έχουν μικρή εμπορική αξία καθώς δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν συλλεκτική αξία. Στα συλλεκτικά  χειροποίητα χαλιά συγκαταλέγονται τα επονομαζόμενα «παραδοσιακά-φυσικά». Τα κομμάτια αυτού του είδους προέρχονται από το μαλλί μακρύτριχων ζώων που έχει ξυθεί στο χέρι και έχει κλωστοποιηθεί με ρόκα. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται είναι φυτικές (από βότανα), η ύφανση έχει διπλόκομπο χαρακτήρα και οι διαδικασίες φινιρίσματος τελούνται με παραδοσιακές μεθόδους και φυσικά υλικά.

 

 

Ο τρόπος εμπορίας ενός χαλιού παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα και τη σπανιότητά του. Τα χειροποίητα αυθεντικά χαλιά Α διαλογής αγοράζονται από εισαγωγείς και πωλούνται απευθείας στον πελάτη. Τα κομμάτια Β διαλογής αγοράζονται και πωλούνται απρόσωπα στα καταστήματα λιανικής που τα προωθούν στην αγορά σε σχετικά χαμηλές τιμές και τέλος τα Γ διαλογής παράγονται μαζικά για μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, super markets και εκπομπές τηλεπώλησης όπου η εξευτελιστικά χαμηλή τιμή θεωρείται δεδομένη.

 

 

Για την αγορά ενός αυθεντικού χειροποίητου χαλιού εμπιστευτείτε μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στην εισαγωγή συλλεκτικών κομματιών του είδους, τα οποία συνοδεύονται πάντοτε από ένα πακέτο πιστοποιητικών. Τα έγγραφα που θα πρέπει να εγγυώνται την γνησιότητα και την αξία ενός χαλιού είναι: μια γραπτή διασφάλιση ποιότητας, μια διαβεβαίωση επιλεγμένης εισαγωγής κι ένα διεθνές πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Να θυμάστε πάντα ότι το σημαντικότερο στοιχείο που εκφράζει μια επιτυχημένη αγορά ενός χειροποίητου χαλιού, εκτός από την αυθεντικότητα, τη σπανιότητα και την παλαιότητα που το χαρακτηρίζουν είναι πάνω απ’ όλα η ταύτιση των αισθητικών απαιτήσεων σας με την εμφάνιση του εκάστοτε κομματιού. Ανακαλύψτε την αισθητική μαγεία των χειροποίητων χαλιών της ανατολής και επιτρέψτε τους να χαρίσουν λίγη από την αρχοντιά και τη χάρη τους στη διακόσμηση της κατοικίας σας.

 

 

 

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

www.eborientalrugcleaning.com

www.geopium.org

www.mabedan.com

www.mosas.com