Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πρόληψη της μούχλας στην κατοικία

/Images/Articles/Μούχλα_στα_κτίρια.jpg

Η εμφάνιση μούχλας στα κτήρια αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ένα σοβαρό πρόβλημα με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι ή θα κληθούν κάποια στιγμή να λύσουν. Καταρχήν, ας απαντήσουμε στο ερώτημα: Τι είναι μούχλα; Η μούχλα λοιπόν είναι μύκητες, φυτικοί δηλαδή οργανισμοί παρασιτικής φύσης που αναπτύσσονται υπό κατάλληλες συνθήκες και γίνονται ορατοί όταν αυξηθεί η συγκέντρωση τους. Η ύπαρξη υγρασίας, οργανικής ύλης (ξύλο, χαρτί κ.α.) που αποτελεί τροφή, και περιβάλλοντος με κατάλληλες θερμοκρασίες και έλλειψη φωτισμού και αερισμού αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

 

Έτσι, συναντάμε συνήθως μούχλα στα δωμάτια με υψηλή σχετική υγρασία χωρίς εξαερισμό, σε μπάνια, κουζίνες, πλυσταριά, στα υπόγεια, στις ντουλάπες, σε σημεία πίσω από τα έπιπλα, καθώς και σε μη μονωμένα δομικά στοιχεία του κτηρίου, σε σημεία δηλαδή που υπάρχουν θερμογέφυρες.

 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της ύπαρξης μούχλας είναι η αισθητική υποβάθμιση του χώρου, αφού οι επιφάνειες στις οποίες αναπτύσσεται αλλοιώνονται αποκτώντας ένα πράσινο-μαύρο χρώμα, η άσχημη μυρωδιά, η καταστροφή των αντικειμένων με οργανική σύνθεση, τα οποία αποτελούν τροφή και κυρίως οι συνέπειες στην υγεία που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, με άσθμα, ηλικιωμένους και μωρά.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμπύκνωση των υδρατμών του χώρου, λόγω μεγάλης σχετικής υγρασίας οδηγούν στην εμφάνιση μούχλας, αφού ο ζεστός αέρας έρχεται σε επαφή με τα ψυχρά δομικά στοιχεία και υγροποιείται, καταλαβαίνουμε πως ο μη επαρκής εξαερισμός των χώρων και η μη ύπαρξη μόνωσης των στοιχείων συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Η αποτροπή εμφάνισης μούχλας μπορεί λοιπόν να επιτευχθεί με καλό εξαερισμό των χώρων και καλή μόνωση των κτηρίων.

 

Όσον αφορά τον εξαερισμό, συνιστάται η αύξηση ροής αέρα μέσα στους χώρους. Το χειμώνα για παράδειγμα, αερίστε το σπίτι σας με εξωτερικό αέρα που είναι πιο κρύος από τον εσωτερικό, προς αποφυγή των παραπάνω φαινομένων. Χρησιμοποιείστε επίσης αφυγραντήρες και κλιματιστικά για να πετύχετε τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας. Ακόμα, μην αφήνετε απομονωμένα μη θερμαινόμενα δωμάτια με κλειστές πόρτες, και γενικά προσπαθήστε να έχετε μια ενιαία κανονική θερμοκρασία σε όλους τους χώρους. Τοποθετήστε ακόμα τα έπιπλα μακριά από τους τοίχους, ώστε να κινείται ελεύθερα ο αέρας πίσω από αυτά, μιας και τέτοια σημεία είναι επικίνδυνα για την εμφάνιση μούχλας.

 

Τα παραπάνω θα έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την καλή μόνωση του κτηρίου. Συχνά παρατηρείται μούχλα στις πλάκες δαπέδου ισογείων ορόφων που βρίσκονται πάνω από μη μονωμένα υπόγεια και πυλωτές. Φροντίστε το σπίτι σας να θερμομονωθεί επαρκώς στο περίβλημά του, ώστε τα δομικά στοιχεία να μην κρυώνουν εύκολα και γρήγορα. Επίσης, τοποθετείστε κουφώματα με θερμοδιακοπή για βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Εκτός των άλλων, αποφύγετε τη μούχλα, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας τακτικά τις επιφάνειες του κτηρίου ώστε να μειώνετε την ύπαρξη οργανικής τροφής σε αυτές (σκόνη, λίπη κ.α.), μειώστε την παραγωγή υδρατμών και ακόμα, επειδή η εμφάνιση υγρασίας μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως πιθανές βλάβες στο υδραυλικό σύστημα, φροντίστε οι εγκαταστάσεις που θα τοποθετήσετε εξ?αρχής να  είναι καλής ποιότητας με μονωμένους σωλήνες.

 

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται βέβαια στην πρόληψη έναντι της μούχλας. Τι πρέπει να κάνετε όμως αν η μούχλα έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας;

 

Ο άμεσος καθαρισμός και το στέγνωμα της επιφάνειας που έχει προσβληθεί είναι κινήσεις που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά χωρίς αμμωνία και χλωρίνη αραιωμένη στο νερό. Μην παραλείψετε να απομακρύνετε προσεκτικά τα υπολείμματα από τον καθαρισμό με ένα βρεγμένο πανί και κατά τη διάρκεια του καθαρισμού να φοράτε οπωσδήποτε μάσκα προστασίας. Μπορείτε ακόμα να εφαρμόσετε στην επιφάνεια ειδικά μυκητοκτόνα προϊόντα, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και δεν αφήνουν υπολείμματα. Αν το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στην έλλειψη μόνωσης, μεριμνήστε για την άμεση κατασκευή της, αν αυτό είναι δυνατό, ενώ αν το φαινόμενο έχει δημιουργηθεί λόγω υδραυλικών προβλημάτων, προβείτε σε άμεση επιδιόρθωση των βλαβών.

 

Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Ακολουθείστε τους τρόπους αποφυγής του προβλήματος της μούχλας στην κατοικία σας ή αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα φροντίστε να το λύσετε άμεσα για να μην έχετε στους εσωτερικούς σας χώρους εστίες περαιτέρω μόλυνσης. Η ποιότητα ζωής και η υγεία προέχουν και μπορούμε να τα πετύχουμε μέσω ποιοτικότερων κατασκευών και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτές.

 

 

Ασημίνα Κουντεμάνη

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Τρόποι να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα και την υγρασία

 

 

 

Η φωτογραφία προέρχεται από:

http://www.decoratinghomeguides.com