Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τα δέκα don't της διακόσμησης

/Images/Articles/Λάθη_στη_διακόσμηση.jpg
/Images/Articles/Λάθη_στη_διακόσμηση_2.jpg
/Images/Articles/Λάθη_στη_διακόσμηση_3.jpg
/Images/Articles/Λάθη_στη_διακόσμηση_4.jpg

Συχνά κατά την κατασκευή και τη διακόσμηση μιας κατοικίας δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να προκύπτουν μικρής ή μεγάλης κλίμακας ατασθαλίες που έχουν κακό πρακτικό ή αισθητικό αντίκτυπο. Έχουμε ήδη αναφέρει  10 σωστές κινήσεις που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της  διαμόρφωσης μιας κατοικίας. Εδώ θα σας επισημάνουμε τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

 

Μην κάνετε οικονομία σε δομικά ή βασικά υλικά επενδύσεων και κατασκευών, αν θέλετε να έχουν αντοχή στο χρόνο. Να θυμάστε ότι τις φθηνές επιλογές τις πληρώνετε διπλά στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η ποιότητα είναι κατά κανόνα πάντα ανάλογη της τιμής.

 

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ηχομόνωσης, ειδικά αν το διαμέρισμά σας είναι τμήμα μιας μεγάλης πολυκατοικίας. Οι συχνοί θόρυβοι αποτελούν ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα, γι’ αυτό ενισχύστε τους τοίχους και την οροφή σας με ειδικά μονωτικά υλικά. Εάν το δάπεδο σας είναι ξύλινο, καλύψτε το με μοκέτες ή χαλιά ώστε να μην προκαλείτε κι εσείς οι ίδιοι πρόβλημα στους ιδιοκτήτες των άλλων διαμερισμάτων.

 

Διαλέξτε χρώματα σύμφωνα με το χώρο εφαρμογής τους. Εάν δεν καταφέρνετε να βρείτε την απόχρωση που επιθυμείτε για να βάψετε τον εξωτερικό σας χώρο μην πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό που ενδείκνυται μόνο για εσωτερικούς χώρους.

 

Τα χρώματα δε δίνουν την ίδια εντύπωση σε όλους τους χώρους. Ο φωτισμός παίζει καταλυτικό ρόλο στην απόδοσή τους, καθώς ένας χώρος που φωτίζεται τεχνητά μπορεί να μην αναδεικνύει τη χάρη μιας απόχρωσης σε σύγκριση με ένα δωμάτιο που το λούζει το φυσικό φως.

 

Αποφύγετε τα σκούρα χρώματα στο ταβάνι γιατί μικραίνουν και βαραίνουν το χώρο, δημιουργώντας μια κλειστοφοβική και καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε το μόνο αν ο χώρος που θέλετε να επέμβετε είναι μεγάλος με πολύ ψηλό ταβάνι.

 

Ποτέ μην αντιγράφετε κάτι αυτούσιο, όσο κι αν σας αρέσει ή σας έχει εντυπωσιάσει. Μπορείτε να υιοθετείτε στοιχεία συνθέσεων που έχετε δει, προσαρμόζοντας τα πάντα στο προσωπικό σας γούστο και ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σας.

 

Μην πειραματίζεστε συνδυάζοντας πολλά διαφορετικά στυλ διακόσμησης. Η τεχνική του mix and match είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όμως χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε να αποδοθεί σωστά. Δεν ανακατεύουμε στυλ, απλά τα συνδυάζουμε. Αυτή η φιλοσοφία δεν σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι (έπιπλα, αντικείμενα) των διαφορετικών διακοσμητικών τάσεων θα πρέπει να βρίσκονται απαραίτητα σε ίση αναλογία μεταξύ τους. Ένα θα είναι το κυρίαρχο στυλ του χώρου το οποίο θα αποφασίσετε εξαρχής και απλά θα το εμπλουτίσετε με λιγοστά αντικείμενα κάποιου άλλου στυλ.

 

Προσπαθήστε να μην παρασύρεστε από τις extreme προτάσεις περιοδικών, εκπομπών  και εκθέσεων με είδη σπιτιού. Ένα σαλόνι με γκρίζους τοίχους, κόκκινα έπιπλα και κρυστάλλινους πολυελαίους μπορεί να φαντάζει σαγηνευτικό σαν μια καλοστημένη εικόνα, όμως μη βιαστείτε να την αντιγράψετε. Σκεφτείτε τι πραγματικά αναζητάτε και τι σας ταιριάζει αληθινά. Δοκιμάστε το χρώμα που θέλετε στους τοίχους και εφοδιαστείτε με δείγματα υφασμάτων που θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην κυρίαρχη επίπλωση και διακόσμηση του νέου ή του ανανεωμένου σας χώρου.

 

Προσέξτε την επιλογή λανθασμένης κλίμακας μοτίβων σε ταπετσαρίες, υφάσματα και κουρτίνες. Μικρά μοτίβα θα χάσουν την αίγλη τους σε μεγάλες επιφάνειες, ενώ μεγάλα δεν θα καταφέρουν να αναδειχθούν σε μικρές και περιορισμένες επιφάνειες.

 

Μην προσπαθείτε να αναλάβετε την επιδιόρθωση ζημιών ή βλαβών στην κατοικία σας αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, γι’ αυτό όπου αδυνατείτε να ανταπεξέρθετε, καλύτερα να απευθύνεστε σε επαγγελματίες του είδους.

 

 

Αποφύγετε έξυπνα τα λάθη και τους κινδύνους που θα συναντήσετε κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση της κατοικίας σας. Μην οδηγηθείτε σε αδιέξοδα γεμάτοι από αμφιβολίες. Βασιστείτε σε ένα σύνολο σωστών επιλογών και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει αισθητικά και οικονομικά σε βάθος χρόνου, Το σημαντικό είναι να σκέφτεστε πάντα πρακτικά και να μην παρασύρεστε κυρίως από τον αυθορμητισμό και το συναίσθημά σας. Να θυμάστε πως η διακόσμηση χρειάζεται απαραίτητα δυο στοιχεία για να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένη. Χρειάζεται ευαισθησία μα πάνω απ’ όλα λογική.

 

 

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://static.guim.co.uk

http://angelandblume.files.wordpress.com

http://archplanner.com

http://www.hgtv.ca

http://gingrichinc.files.wordpress.com