Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συμβουλές για τεχνητή παλαίωση

/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_4.jpg
/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_1.JPG
/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_2.JPG
/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_3.JPG
/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_5.JPG
/Images/Articles/Τεχνητή_παλαίωση_6.JPG

Εάν θέλετε να μεταμορφώσετε τα απλά ξύλινα έπιπλα και τα διακοσμητικά σας (καθρέφτες, κορνίζες), από αδιάφορα αντικείμενα σε αντικέ κομμάτια με μεγάλη ιστορία, τότε η τεχνική της τεχνητής παλαίωσης είναι η ιδανική λύση για εσάς. Η μέθοδος αυτή απαιτεί ελάχιστες τεχνικές γνώσεις και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες, προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα ειδικά σε επιφάνειες με έντονα σκαλιστό διάκοσμο. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε μια σειρά από μεθοδικά βήματα, τα οποία θα προσθέσουν έξυπνα και εύκολα στο αντικείμενό σας το βάρος αρκετών δεκαετιών, μετατρέποντας το σε ένα αληθινό έργο τέχνης.

 

 

Ξεκινήστε το στάδιο της γενικής προετοιμασίας αφαιρώντας το επιφανειακό γυάλισμα (μπογιά, βερνίκι) με τη βοήθεια ενός γυαλόχαρτου ή ενός λεπτού ατσαλοσύρματος. Aν, όμως, δεν έχει ξεφτίσει εντελώς το χρώμα και σας αρέσει ως απόχρωση μπορεί να διατηρηθεί. Η τεχνητή φθορά αποτυπώνεται στο ξύλο με βαθουλώματα, γρατσουνιές και χτυπήματα, μιμούμενη τη ρεαλιστική φθορά των επιφανειών λόγω συχνής χρήσης στο πέρασμα του χρόνου. Τα βαθουλώματα θα τα επιτύχετε χτυπώντας την επιφάνεια με κάποιο αμβλύ αντικείμενο (σφυρί, πέτρα), γρατσουνιές και εσοχές μπορούν να προκληθούν με μια στρογγυλή λίμα, ενώ οι άκρες μπορούν να φαγωθούν έντεχνα με ένα μικρό σκαρπέλο. Ανοίξτε μικρές τρύπες καρφώνοντας ελαφρά κάποια μικρά καρφιά, που θα αφαιρέσετε στη συνέχεια, ενώ μπορείτε να τρίψετε σε ορισμένα σημεία την επιφάνεια ώστε να ασπρίσει έντονα. Με ένα γυαλόχαρτο θα πρέπει να τρίβετε άμεσα κάθε σας επέμβαση. Μην φανείτε υπερβολικοί κατά τη διαδικασία της φθοράς καθώς ο εκτενής και άτσαλος τραυματισμός του αντικειμένου μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό. Περάστε την επιφάνεια με ματ βερνίκι ή κερί ειδικό για ξύλινα αντικείμενα. Για πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα περάστε τις άκρες με σκούρο βερνίκι παπουτσιών και σβήστε το απαλά προχωρώντας προς το εσωτερικό. Σκαλίσματα και εσοχές συστήνεται να είναι σκόπιμα σκουρόχρωμα. Εάν επιθυμείτε να αλλάξετε ολοκληρωτικά το χρώμα του αντικειμένου σας, χρησιμοποιήστε αντί κεριού ή βερνικιού, κάποια γαλακτώδη ανοιχτόχρωμη μπογιά ως βάση, αφήνοντας εμφανή τα νερά του ξύλου. Στη συνέχεια επιλέξτε ένα σκουρόχρωμο βερνίκι (πατίνα) που θα το περάσετε με τη βοήθεια πινέλου και θα το σβήσετε αμέσως με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι

 

 

Για την μέθοδο τεχνητής παλαίωσης επιχρυσωμένων επιφανειών υπάρχουν διάφορα υλικά και τεχνικές που μπορείτε να εμπιστευτείτε, όπως: το πέρασμα με υγρή χρυσή λαδομπογιά, με χρυσαλοιφή, με χρυσή τέμπερα, με οξείδια σε μορφή σκόνης (ανάμειξη με άχρωμο βερνίκι επίπλων) ή με φύλλα χρυσού. Πριν την εφαρμογή της χρυσαλοιφής, καθαρίστε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο, προσέχοντας ώστε να αφαιρεθούν τα κομμάτια που ξεφλουδίζουν και η ενοχλητική σκόνη που ενδεχομένως να βρίσκεται στα σκαλίσματα. Τοποθετείτε μικρές ποσότητες αλοιφής και δουλέψτε τις αργά, γεμίζοντας χαραμάδες, εσοχές και προεξοχές με τα δάχτυλά σας ή με τη χρήση ενός πανιού. Στη συνέχεια στιλβώστε το αντικείμενο με καθαρό πανί, αφαιρώντας το πλεόνασμα αλοιφής, χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο μια ομοιόμορφη φωτεινή γυαλάδα. Εάν επιλέξατε την επιχρύσωση με τη βοήθεια ενός υγρού υλικού, ακολουθήστε απλά τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς τον τρόπο αραίωσής του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά την επάλειψη ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Η επιχρύσωση με φύλλα χρυσού χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: σε εκείνη που τελείται πάνω σε βάση περασμένη με λάδι και στην επιχρύσωση με νερό που είναι μια τεχνική ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή της καθώς απαιτεί πολλά υλικά και κόπο, γι’ αυτό και εφαρμόζεται αποκλειστικά από ειδικούς.

 

 

Τα φύλλα είναι λεπτές φέτες μετάλλου (χρυσός, ασήμι) και χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση επιφανειών. Στο εμπόριο υπάρχουν απλά φύλλα που είναι σχετικά πιο οικονομικά και ατόφια των 23,5 καρατίων που είναι πολύ λεπτά και ευαίσθητα. Πριν την εφαρμογή των φύλλων, τρίψτε την επιφάνεια με ψιλό γυαλόχαρτο απαλλάσσοντας την από το προηγούμενο βερνίκι ή χρώμα, καλύψτε τα τυχόν βαθουλώματα με στόκο (ξύλου) και στη συνέχεια περάστε με πινέλο το αστάρι λαδιού σε όλο το αντικείμενο. Σε περιπτώσεις καινούργιου ξύλου, τρίβουμε με γυαλόχαρτο και το περνάμε όλο με γομολάκκα (υλικό σε μορφή φολίδων που αραιώνεται με καθαρό οινόπνευμα-τύπος ασταριού). Ενώ τα γύψινα αντικείμενα χρειάζονται διπλή στρώση από αυτό το υλικό πριν την επιχρύσωση. Αφού περαστεί όλη η επιφάνεια με αστάρι λαδιού και κολλάει ελαφρώς στην αφή, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την τοποθέτηση των φύλλων. Ανάλογα με τη σκληρότητα του φύλλου, πιέζουμε προς την κατεύθυνση επικάλυψης με το δάχτυλο ή ένα πινέλο. Φροντίστε οι επικαλύψεις να τελούνται οριζόντια και κάθετα ώστε το κάθε φύλλο να υπερκαλύπτει ελαφρά το άλλο. Ολόκληρη η επιφάνεια λειαίνεται με απαλό τρίψιμο με βαμβάκι, αφήνεται να στεγνώσει καλά για 2-3 ημέρες και στο φινίρισμα επικαλύπτεται με ένα πρόσθετο προστατευτικό βερνίκι.

 

 

Η τεχνητή παλαίωση είναι ένα είδος τέχνης που μπορούμε εύκολα να εξασκήσουμε όλοι μας, αποκτώντας έπιπλα και αντικείμενα ιστορικής αξίας με άκρως σαγηνευτική αντικέ εμφάνιση.

 

 

 

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://news-antique.com

http://www.thecreativecoursecompany.com

http://lowyonline.com

http://www.angelicasgoldleaf.com