Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΤΗΛΕΦ. ΚΕΝΤΡΑ-ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Δικτυώστε το σπίτι σας

/Images/Articles/Δικτυο_4.jpg
/Images/Articles/Δικτυο_3.jpg
/Images/Articles/Δικτυο_2.jpg
/Images/Articles/Δικτυο.jpg

Όλοι λίγο πολύ έχουμε μια μικρή εμπειρία από δίκτυα. Μπορεί να αγνοούμε πώς να στήσουμε ένα δίκτυο και να μην έχουμε ιδέα για το τι είναι οι IP διευθύνσεις, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα έχουμε δουλέψει κάποια στιγμή σε περιβάλλον δικτύου. Οι διευκολύνσεις και οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι καταπληκτικές. Κοινή χρήση φακέλων, κοινή χρήση εκτυπωτών και άλλου υλικου, multiplayer gaming, επιλογή μουσικής σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού και πολλά άλλα. Ένα κοινό δίκτυο συνδέει συνήθως τους υπολογιστές που το απαρτίζουν με ειδικά καλώδια και σε μερικές περιπτώσεις με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, ασύρματα.

Ο απόλυτος τρόπος να "μοιράσει" κανείς μουσική, αρχεία, ταινίες, παιχνίδια σ' ολόκληρο το σπίτι είναι βεβαίως αυτός της δικτύωσης: φυσικά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη ώστε να υπάρχει θύρα Ethernet σε κάθε δωμάτιο. Στην ενσύρματη σύνδεση, το φυσικό μέσο μετάδοσης συνήθως είναι καλώδια τύπου Ethernet ή ακόμα και οι οπτικές ίνες. Οι ταχύτητες μετάδοσης ενός τοπικού δικτύου Ethernet κυμαίνονται μεταξύ 10, 100 Mbps, 1 Gbps (και 10Gbps). Τα πρώτα δίκτυα αυτής της κατηγορίας περιορίζονταν σε μήκος καλωδίωσης έως 20 m και έδιναν ρυθμούς μετάδοσης έως 16 Mbps. Μετέπειτα επεκτάθηκαν σε μήκος έως 100 m δίνοντας ρυθμούς 100 Mbps, ενώ οι σημερινές τεχνολογίες επιτρέπουν ρυθμούς έως 2 Gbps. Πρόκειται για την καλύτερη λύση, με ένα μειονέκτημα: αν δεν έχει γίνει πρόβλεψη για δομημένη δικτύωση στο σπίτι, τα απαραίτητα γκρεμίσματα και βαψίματα θα είναι ουκ ολίγα. Η άλλη λύση ενσύρματης δικτύωσης, οι οπτικές ίνες, προσφέρουν σαφώς υψηλότερες ταχύτητες.

Βέβαια, υπάρχει και ο ασύρματος τρόπος δικτύωσης, σε περιπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τον απαραιτητο ενσύρματο εξοπλισμό στο σπίτι του! Η ασύρματη σύνδεση είναι επαρκής μόνο αν τα δωμάτια βρίσκονται δίπλα-δίπλα ή δεν υπάρχει φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον υπολογιστή και το στερεοφωνικό σύστημα, την τηλεόραση, τον προβολέα, την παιχνιδοκονσόλα κλπ. Αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει μια ταινία στο σαλόνι του η οποία βρίσκεται αποθηκευμένη σ' έναν υπολογιστή αρκετά μακριά, τα προβλήματα που εμφανίζονται στην προβολή είναι ουκ ολίγα! Ίσως, ένας φορητός υπολογιστής θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση λύση!

Η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου που κάνει χρήση ενός κεντρικού media center απαιτεί καταρχήν σωστό σχεδιασμό. Πρέπει να έχουμε επιλέξει σωστά το κεντρικό σημείο του σπιτιού όπου θα τοποθετήσουμε τον media center , ώστε σε περίπτωση ασύρματης σύνδεσης να μην παρουσιάζεται πρόβλημα ισχύος του σήματος. Επιπλέον πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με την αισθητική του χώρου, ώστε να μας προσφέρει μια αίσθηση οικειότητας. Βασικό σημείο που θα πρέπει επίσης να προσέξουμε, είναι η τοποθέτηση των συσκευών που θέλουμε να αναπαράγουν τις multimedia λειτουργίες, κόντα στις πρίζες RJ 45 (Ethernet), σε περίπτωση ενσύρματης σύνδεσης.

Υπάρχουν δύο τύποι καλωδίων Ethernet: CAT5 & CAT6. Η διαφορά τους έγκειται στη μέγιστη ταχύτητα που υποστηρίζουν: 100 Mbps και 1Gbps αντίστοιχα. Οι κανόνες για να χρησιμοποιούμε τα καλώδια δικτύου είναι πολύ απλοί, αρκεί να τους γνωρίζουμε. Χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν δύο διαφορετικά είδη hardware σε ένα δίκτυο και μπορούμε να τα αναζητήσουμε παντού (από καταστήματα ηλεκτρονικών μέχρι και web sites). Το μήκος τους ποικίλει από 1 μέτρο μέχρι τα 100 μέτρα περίπου! Αποτελούνται από τέσσερα στριμμένα ζεύγη καλωδίων δηλ. ένα σύνολο από οκτώ μονωμένα σύρματα. Κάθε χρωματιστό ζεύγος είναι κωδικοποιημένο με το ένα καλώδιο να έχει σταθερό χρώμα (μπλε, πορτοκαλί, πράσινο, ή καφέ) στριμμένο γύρω από ένα δεύτερο καλώδιο με λευκό φόντο και μια λωρίδα του ίδιου χρώματος.

Γενικά η δικτύωση σε όλο το σπίτι είναι κάτι πολύ ωραίο πια και μόδα στα καινούργια σπίτια. Μια βασική συμβουλή είναι να προσέξουμε τα καλώδια του δικτύου, κεραίας και τηλεφώνου να είναι σε κάποια απόσταση από τα καλώδια ρεύματος για να μην έχουμε θορυβο λόγω μαγνητικών πεδίων. Φροντίστε να έχουν τουλάχιστον 15 εκ. απόσταση ή για καλύτερα 30. Επίσης, τα καλώδια δικτύου θα πρέπει να είναι διπλά αφού θα κάνετε broadcasting audio/video σε διάφορα σημεία πχ απο τo internet στην τηλεόραση ή απο το pc dvd στο home cinema! Μια πιο δαπανηρή αλλά καλύτερη επιλογή είναι η χρήση FTP καλωδίων, τα οποία είναι θωρακισμένα, ώστε να είμαστε πάντα σίγουροι, ακόμη κι αν περνάνε δίπλα από καλώδια ρεύματος. Καλύτερα να έχετε ένα σημείο στο σπίτι όπου εκει θα καταλήγουν όλα τα καλώδια δικτύου (πχ μπορείτε να βάλετε έναν πίνακα δικτύου πολυμέσων). Σκεφτείτε το σαν ένα αστερι που από το κέντρο του φεύγουν τα καλώδια προς όλες τις πρίζες! Έτσι θα έχετε μέγιστη ευελιξία με την εγκατάσταση ενός αποκλειστικού δικτύου επικοινωνίας για όλες τις λειτουργίες μέσα στην κατοικία: Τηλεόραση, τηλέφωνο, πληροφορική, internet. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πρίζες RJ 45 για τη σύνδεση όλων των συσκευών.

Αναμφισβήτητα, η δημιουργία ενός δικτύου στο σπίτι μας προσφέρει απιστευτες δυνατότητες! Διανομή τηλεφώνου, διανομή τηλεόρασης, δημιουργία ενός δικτύου πληροφορικής για ανταλλαγή δεδομένων, για συμμετοχή σε παιχνίδια σε δίκτυο, για χρήση κοινού εκτυπωτή, για κοινή πρόσβαση στο internet. Επίσης, η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων ανάμεσα στα δίκτυα ψυχαγωγίας και πληροφορικής καθιστά την δημιουργία οικιακού δικτύου ακόμη πιο ελκυστική επιλογή! Για παράδειγμα, στο στερεοφωνικό σύστημα του σαλονιού μας έχουμε την δυνατότητα να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, η οποία μπορεί να είναι αποθηκευμένη είτε στον υπολογιστή μας είτε στο media center. Η κεραία της καλωδιακής ή και της δορυφορικής τηλεόρασης όπως και ο συναγερμός μπορούν να ρυθμίζονται μέσω δικτύου. Στο μελλον πλέον θα μπορούμε να ρυθμίζουμε ακόμη και τη θερμοκρασία του ψυγείου, όπως και άλλων οικιακων συσκευών μέσω δικτύου! Το "έξυπνο σπίτι" έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής μας!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός