Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Less is more kitchen

/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_1.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_2.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_3.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_4.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_5.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_6.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_7.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα_μίνιμαλ_8.jpg

O μινιμαλισμός αποτελεί την κορυφαία τάση στο σύγχρονο design. Ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του κάθε χώρου η αφαιρετική διάθεση γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο και το εκάστοτε στυλ αποδίδεται με λιγοστές και καθαρές επεμβάσεις. Η φλυαρία και η σύγχυση που προκαλείται από το στοίβαγμα διάφορων αντικειμένων προκειμένου να εκφραστεί κάποια διακοσμητική άποψη μπερδεύει το θεατή, ο οποίος βομβαρδίζεται από δεκάδες οπτικά μηνύματα. Η ουσία κρύβεται στα λίγα λόγια και ο μινιμαλισμός ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία, δημιουργώντας χώρους με ελάχιστα, ξεχωριστής αισθητικής, όμως, έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Η κουζίνα είναι ο χώρος καθημερινής δημιουργίας εντός μιας κατοικίας, γι? αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η απαιτούμενη δημιουργική διάθεση κατά το στάδιο του σχεδιασμού και της διαμόρφωσής της. Όταν λοιπόν ο μινιμαλισμός συναντά το ναό ενός νοικοκυριού τότε το λίγο γίνεται πολύ.

 

 

Το minimal design προστάζει συνθέσεις κουζινών σε μοντέρνο σχεδιασμό, με εντυπωσιακούς συνδυασμούς υλικών και εξοπλισμό (ηλ. συσκευές, μικροσυσκευές) τελευταίας τεχνολογίας. Το στυλ αποδίδεται από τον τρόπο διαμόρφωσης του χώρου και η διακόσμηση βασίζεται στην επιλογή μοναδικών-εντυπωσιακών κομματιών που θα πρέπει να τοποθετούνται σε μελετημένες γωνιές-σημεία. Ευθύγραμμης διάταξης, ή σε σχήμα Γ ή Π, με την υποστήριξη νησίδας-μπαρ ή μη, η ανάπτυξη της σύνθεσης των επίπλων αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του χώρου, γύρω από το οποίο θα στηθεί το επιθυμητό σκηνικό. Γεωμετρικά σχήματα και φόρμες απαλλαγμένες από φλύαρα σκαλίσματα αποδίδουν ξεκάθαρα την έκδηλη ροπή προς τη λιτότητα. Τα υλικά και η υφή τους είναι εκείνα που θα καθορίσουν την ποιότητα, το στυλ και την προσωπικότητα της σύνθεσης. Το μυστικό κρύβεται στους τολμηρούς συνδυασμούς των υλικών. Ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πέτρα, corian, κεραμικά, ψηφίδες και παντός τύπου συνθετικά υλικά, μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα αποτελέσματα.

 

 

Ο εξοπλισμός της minimal κουζίνας περιορίζεται στις απόλυτα βασικές ηλεκτρικές συσκευές που συστήνεται να είναι εντοιχισμένες, ενώ οι μικροσυσκευές θα πρέπει να βρίσκονται αποθηκευμένες και να εμφανίζονται μόνο κατά τη στιγμή της χρήσης τους. Οι πάγκοι θα πρέπει να είναι τελείως ελεύθεροι, αποφεύγοντας το στοίβαγμα σερβίτσιων και μικροσυσκευών όπως τοστιέρες, φρυγανιέρες, φριτέζες, σκουπάκια, αποχυμωτές, blender κ.α. Εξαίρεση αποτελούν οι πολυκαφετιέρες και οι κομψοί βραστήρες που με τις σωστές επιλογές μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και ως αναπόσπαστα κομμάτια μιας σύνθεσης. Η υπόλοιπη επίπλωση του χώρου θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τις γραμμές και το ύφος της κύριας. Επιλέξτε λιτές τραπεζαρίες από ξύλο, μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό, συνδυάζοντας τις με κομψά καθίσματα. Για τον υπόλοιπο χώρο προτιμήστε ράφιαή κρεμαστές συνθέσεις μόνο με σκοπό τη δημιουργία ενός διακοσμητικού θέματος. Ιδανικότερο θα ήταν να αφήσετε ελεύθερους τους τοίχους να αναδειχθούν απλά από το είδος της επένδυσής τους (ταπετσαρία, βαφή, πλακάκι, πέτρα, ξύλο). Κρυφός φωτισμός ανάδειξης υλικών και υφής, καθώς και διάφορα έργα τέχνης (πίνακες, γλυπτά, κατασκευές) minimal χαρακτήρα θα δώσουν στην κουζίνα μια ευχάριστη νότα, λιτής πολυτέλειας.

 

 

Μοντέρνα αγγεία-κασπώ δαπέδου (με ύψος άνω του ενός μέτρου) με καλάμια ή περίτεχνα κλαδιά, γυάλες με άμμο και πέτρες ή ειδικά διαμορφωμένες βυθισμένες κατασκευές δαπέδου γεμάτες βότσαλα σε περιμετρικά σημεία της κουζίνας, μπορούν να αποδώσουν την minimal αισθητική που αναζητάτε. Πάγκος, τραπεζαρία και ράφια θα πρέπει να διακοσμούνται με ελάχιστα κομμάτια ίδιων ή παρόμοιων σειρών και αποχρώσεων, για αρμονικά αποτελέσματα ή σε έντονα διαφορετικά χρώματα προκαλώντας θαυμαστές αντιθέσεις. Ο σωστά μελετημένος τεχνητός φωτισμός είναι εκείνος που έχει εξέχοντα ρόλο στο χώρο μιας κουζίνας, καθώς πάνω του αναθέτεται το βάρος της ανάδειξης ολόκληρου του χώρου μα και ξεχωριστά όλων των ενδιαφέροντων γωνιών. Για πάγκο και ράφια προτιμήστε κρυφό φωτισμό, δίνοντας ζωντάνια στην άψυχη-υλική σύνθεση ενώ για την τραπεζαρία, επιλέξτε minimal γεωμετρικά φωτιστικά που θα αιωρούνται σε μικρό ύψος από την επιφάνεια σερβιρίσματος. Νέο-baroque πολυέλαιοι σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, συστήνονται για πιο glamour εκδοχές minimal χώρων. Η επανάληψη και η συμμετρία αντικειμένων, αποτελούν έξυπνα τρικ με μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, εάν ένα κενό μαύρο frame (πλαίσιο τύπου κορνίζας) τοποθετηθεί ως μονάδα σε έναν τοίχο δεν θα αποτελέσει διακοσμητικό αριστούργημα, όμως αν τοποθετηθεί επαναληπτικά, δυο, τρεις ή και περισσότερες φορές, διατηρώντας τα σωστά διαστήματα, τότε πολύ εύκολα, έξυπνα και απλά μεταμορφώσαμε έναν τοίχο σε ένα πρωτότυπο έργο τέχνης. Η ίδια κατεύθυνση μπορεί να ακολουθηθεί στην τοποθέτηση φωτισμού και λοιπών διακοσμητικών αντικειμένων.

 

 

Οι minimal κουζίνες ξεχωρίζουν για την «πολυτέλεια» της απλότητάς τους. Υλικά και φόρμες είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, ενώ η τάξη και η καθαριότητα είναι τα στοιχεία που επιβάλλεται να αποπνέει πάντα η εικόνα αυτού του είδους των χώρων. Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα κομμάτια που θα συνθέσουν τα minimal σκηνικά σας χρησιμοποιώντας «λίγα για να πείτε πολλά».

 

 

 

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

http://www.yakal.net

http://www.epicturs.com

http://www.homecreat.com