Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ένα σπίτι πιο "έξυπνο" από τα άλλα...

/Images/Articles/εξυπνο_σπιτι.jpg
/Images/Articles/εξυπνο_σπιτι_2.jpg
/Images/Articles/εξυπνο_σπιτι_3.jpg
/Images/Articles/εξυπνο_σπιτι_4.jpg

Η ώρα είναι 6:30 το πρωί και το ξυπνητήρι χτυπάει. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας (χάριν ευκολίας ας τον πούμε Γιώργο) ξυπνάει και σηκώνεται από το κρεβάτι του, ενώ αυτόματα ανεβαίνουν τα ρολά του δωματίου του και ανάβουν τα φώτα. Το σπίτι είναι ζεστό παρά το κρύο που έχει έξω μιας και η θέρμανση ενεργοποιήθηκε αυτόματα πριν μισή ώρα. Ο Γιώργος ντύνεται και φεύγει για δουλειά. Στην εξώπορτα πατάει ένα κουμπί: όλα τα φώτα σβήνουν, τα ρολά κατεβαίνουν και η θέρμανση κλείνει για λόγους οικονομίας. Άλλη μια μέρα ξεκινά.

Παρασκευή απόγευμα και ο Γιώργος περιμένει φίλους στο σπίτι για να τους κάνει το τραπέζι. Το κουδούνι χτυπάει και στην τηλεόραση του Γιώργου εμφανίζεται εικόνα από την είσοδο του σπιτιού. Ο Γιώργος, χωρίς να κουνηθεί από τον καναπέ του, ανοίγει την εξώπορτα. Η παρέα μαζεύεται στην τραπεζαρία και με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Γιώργος ρυθμίζει κατάλληλα το φωτισμό του χώρου. Λίγο αργότερα το δείπνο τελειώνει και η παρέα αποφασίζει να περάσει στο καθιστικό και να δει μια ταινία. Ο Γιώργος παίρνει στα χέρια του το τηλεχειριστήριο και ενεργοποιεί το home cinema. Αμέσως κατεβαίνουν τα ρολά, χαμηλώνουν τα φώτα και ενεργοποιείται το dvd player, ιδανική ατμόσφαιρα για ταινία!

Το Σαββατοκύριακο έφτασε. Μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά τελείωσε και ο Γιώργος κανονίζει μια διήμερη απόδραση από την καθημερινότητα, σε κάποιον κοντινό προορισμό. Για την ασφάλεια του σπιτιού κατά την απουσία του, έχει προσλάβει τον κατάλληλο, το ίδιο το σπίτι. Έχει εγκατεστημένους ανιχνευτές καπνού και διαρροής νερού όπου σε περίπτωση ύποπτης κίνησης θα τον ειδοποιήσουν…στο κινητό του. Ακόμα, το σύστημα καμερών στο εσωτερικό της οικείας του, του επιτρέπει να παρακολουθεί μέσω κινητού ή υπολογιστή ό,τι συμβαίνει όσο απουσιάζει. Τέλος, οι διακόπτες του σπιτιού είναι προγραμματισμένοι να αναβοσβήνουν αυτόματα τα φώτα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να φαίνεται πως κάποιος είναι μέσα. Καμία ανησυχία για την ασφάλεια του χώρου!

Όλα τα παραπάνω ίσως και να ακούγονται σαν σενάριο από ταινία με πρωταγωνιστές από το μέλλον. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σας έλεγε ότι όλα αυτά μπορείτε να τα έχετε στο σπίτι σας σήμερα; Η τεχνολογία του παρόντος έφτιαξε για μας το σπίτι του μέλλοντος και το ονόμασε «έξυπνο σπίτι».

Ξεκινώντας από το μηδέν μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή προσαρμόζοντας την ήδη υπάρχουσα, μας δίνεται η δυνατότητα να βάλουμε στο σπίτι μας τεχνολογίες που μέχρι πριν λίγο καιρό χρησιμοποιούνταν μόνο στη βιομηχανία. Η τεχνολογία PLC είναι αυτή που εφαρμόζεται ευρέως στα έξυπνα σπίτια. Το PLC είναι στην ουσία ένας υπολογιστής κατάλληλα σχεδιασμένος για εφαρμογές αυτοματοποιημένου ελέγχου. Δέχεται δεδομένα (π.χ. θερμοκρασία περιβάλλοντος με τη βοήθεια αισθητήρων), τα επεξεργάζεται βάση των δικών μας επιλογών (π.χ. θέλω η θερμοκρασία να είναι σταθερά 25˚C) και τροποποιεί ανάλογα τις εξόδους του (π.χ. αυξάνει τη θερμοκρασία μέσω των συσκευών θέρμανσης). Παρόμοια λειτουργία έχουν και οι ελεγκτές DDC, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αυτοματισμός και έχουν σχεδιαστεί για οικιακές εγκαταστάσεις (σε αντίθεση με τα PLC που αρχικά προορίζονταν για βιομηχανία). Γενικά, νέες τεχνολογίες βγαίνουν στην αγορά καθημερινά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν την επιλογή της κατάλληλης για τον χώρο μας, να προσδιορίσουμε τις απαιτήσεις σε συνάρτηση με τα χρήματα που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε κατά την εγκατάσταση, υπολογίζοντας ακόμα και τα μελλοντικά έξοδα (επέκτασης ή συντήρησης).

Τέτοιες τεχνολογίες μέσα σε ένα σπίτι το χαρακτηρίζουν «έξυπνο». Ένα σπίτι που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας, κάνοντας ευκολότερη και πιο διασκεδαστική τη ζωή μέσα στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται μια περιουσία. Ας σκεφτούμε λοιπόν έξυπνα…αξίζει!


Γιάννης Βιδάλης
Ηλεκτρολόγος

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Το σπίτι στον αυτόματο πιλότο

Αυτόματος φωτισμός

Έξυπνες τεχνολογίες