Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δίκτυα-Ασφάλεια-Αυτοματισμοί / ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

"Έξυπνες" τεχνολογίες

/Images/Articles/PLC_technology.jpg

Ο οικιακός αυτοματισμός ή αλλιώς το «έξυπνο σπίτι» είναι μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να έχουμε πιο ολοκληρωμένη διαχείριση της εγκατάστασης μας, απλοποιώντας την καθημερινότητά μας. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να έχουν στο χώρο τους φώτα που ανάβουν με αισθητήρες κίνησης, τέντες που αλλάζουν θέση ανάλογα με τον άνεμο και τη θέση του ήλιου. Παρακάτω, θα γνωρίσουμε τις δυο πιο εφαρμοσμένες τεχνολογίες στον τομέα του οικιακού αυτοματισμού.


Η τεχνολογία PLC για τον αυτοματισμό σε οικιακές εγκαταστάσεις είναι πιο διαδεδομένη στην Αμερική. Για την εφαρμογή αυτοματισμών με αυτή την τεχνολογία, χρησιμοποιούμε το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής εγκατάστασης ως κύριο μέσο επικοινωνίας των διαφόρων συσκευών, δηλαδή την ήδη υπάρχουσα καλωδίωση της εγκατάστασης.


Η λογική με την οποία λειτουργεί ένα τέτοιου τύπου έξυπνο σπίτι είναι απλή. Ένας κεντρικός επεξεργαστής δεδομένων τοποθετείται στον ηλεκτρικό πίνακα και σε αυτόν καταλήγουν όλες οι είσοδοι των δεδομένων (διακόπτες, dimmer, ανιχνευτές κίνησης, ανιχνευτές καπνού κ.α.) καθώς επίσης και οι έξοδοι (φωτιστικά, μοτέρ, alarm, ρελέ κ.α.). Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουμε την εγκατάσταση μας (π.χ. φώτα, τέντες) μέσω οικείων προς εμάς συσκευών (διακόπτες) ενώ ακόμα βλέπουμε το σπίτι μας να «ανταποκρίνεται» στις ανάγκες στις διάφορες ανάγκες μας, ανάλογα φυσικά με τις ρυθμίσεις που έχουμε θέσει στον κεντρικό επεξεργαστή.


Η ρύθμιση ενός PLC συστήματος πραγματοποιείται με γλώσσα προγραμματισμού όπως τα προγράμματα του υπολογιστή. Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την PLC τεχνολογία για την αυτοματοποίηση της οικιακής του εγκατάστασης θα «γνωρίσει» το πρωτόκολλο X10. Το πρωτόκολλο X10 είναι το πιο διαδεδομένο τυποποιημένο πρωτόκολλο οικιακού αυτοματισμού, δηλαδή με πιο απλά λόγια πρόκειται για ένα τυποποιημένο πρόγραμμα (το οποίο προέκυψε βάση των πιο συνηθισμένων απαιτήσεων των χρηστών) που προσαρμόζεται στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις κάθε οικιακής εγκατάστασης.


Το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός PLC συστήματος είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης καλωδίωσης προϋπάρχει σε μια κατοικία, άρα το κόστος καλωδίωσης αφορά μόνο τα επιπλέον κυκλώματα τα οποία ενδεχομένως να θέλουμε να δημιουργήσουμε (π.χ. αν θέλουμε αυτοματισμούς σε τέντες και ρολά) ενώ επίσης, λόγω αυτού του προτερήματος, η εγκατάσταση γίνεται πιο εύκολα. Ακόμα, σημαντικό είναι πως η τεχνολογία αυτή είναι γενικά εύκολη στη χρήση μιας και οι εντολές δίνονται είτε από αισθητήρες είτε από διακόπτες.


Μια άλλη τώρα τεχνολογία για έξυπνα σπίτια είναι η τεχνολογία BUS (πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ενδεχομένως άλλα ονόματα για αυτή την τεχνολογία, έχοντας όμως συνήθως το συνθετικό BUS μέσα στην ονομασία). Η τεχνολογία αυτή είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη και πρόκειται για την εξέλιξη των αυτοματισμών βάση της γενικότερης εξέλιξης της τεχνολογίας (υπολογιστές, κινητά, internet, κλπ). Η πρώτη διαφορά που συναντάμε, σε σχέση με την PLC τεχνολογία είναι πως η τα BUS συστήματα χρησιμοποιούν για την μετάδοση των εντολών δική τους καλωδίωση, ένα επιπλέον κόστος δηλαδή.


Η λογική λειτουργίας παραμένει η ίδια με την προηγούμενη τεχνολογία. Έτσι λοιπόν έχουμε κι εδώ εντολοδότες (διακόπτες, αισθητήρες κ.α.) και εντολοδόχους (φώτα, μοτέρ κλπ). Η διαφορά εδώ είναι πως το σύστημα διαθέτει μια κεντρική οθόνη μέσω της οποίας μπορούμε να ελέγχουμε όλη την εγκατάσταση. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε από το ίδιο σημείο να σβήσουμε ή να ανάψουμε τα φώτα όλου του σπιτιού, να κατεβάσουμε τα ρολά και να ανεβάσουμε τη θέρμανση. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να καταργούμε τους διακόπτες και τους αισθητήρες, ώστε να γίνεται η χρήση πιο ολοκληρωμένη και εύκολη.


Ο αρχικός σχεδιασμός της εγκατάστασης, δεν μας περιορίζει στο να παρεμβαίνουμε στις ρυθμίσεις. Από την κεντρική οθόνη που αναφέραμε, έχουμε πάντα την δυνατότητα να μεταβάλουμε τις παραμέτρους ανάλογα με τις ανάγκες μας ανά περιόδους.


Γενικότερα τα BUS συστήματα θεωρούνται πιο ευέλικτα (όσον αφορά τροποποιήσεις, παρεμβάσεις, προεκτάσεις κλπ) και είναι σαφώς μια πιο εξελιγμένη μορφή αυτοματισμού. Το μειονέκτημά τους είναι βέβαια η ξεχωριστή καλωδίωση, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο στην κατασκευή και κατά συνέπεια μεγαλύτερο κόστος. Γι’ αυτό το λόγο ίσως να είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αυτή την τεχνολογία σε εγκαταστάσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της κατασκευής, χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείται περιορισμός.


Οι δυο τεχνολογίες που αναφέραμε παραπάνω διαφέρουν σε διάφορα σημεία χωρίς όμως να στερείται δυνατοτήτων κάποια από αυτές. Για παράδειγμα, ο απομακρυσμένος έλεγχος (μέσω τηλεφώνου ή internet) μπορεί να βρει εφαρμογή και στις δύο. Για να κάνουμε την καλύτερη, για τα δικά μας δεδομένα, επιλογή θα πρέπει να εξετάσουμε καλά τις ανάγκες μας και να τις συνυπολογίσουμε με τις δυνατότητες του χώρου και της τσέπης μας.

 


Γιάννης Βιδάλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Ένα σπίτι πιο "έξυπνο" από τ' άλλα

Αυτόματος φωτισμός

Το σπίτι στον αυτόματο πιλότο

 

 

 

Η φωτογραφία προέρχεται από:

http://www.indusoft.com