Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ψευδοροφές-Χωρίσματα-Επενδύσεις Τοίχων / ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ-ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ, ΓΥΨΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ψευδοροφές: Η λύση σε κάθε εμπόδιο!

/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_εσοχές_και_φωτισμό.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_glossy_stretching_sealing.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_σε_διάδρομο_με_χωνευτά_σποτ.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_ημι-φωτοδιαπερατό_stretching_sealing.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_περιμετρικό_κρυφό_φωτισμό_και_ένθετα_στοιχεία.jpg
/Images/Articles/Οροφή_από_γυψοσανίδα_και_ξυλεπένδυση_με_χωνευτά_σποτ.jpg
/Images/Articles/Stretching_sealing_με_τύπωμα.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_που_φιλοξενεί_πατάρι_και_αποθηκευτικό_χώρο.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_οπή_για_κολόνα_και_χωνευτά_σποτ.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_σε_μπάνιο_με_χωνευτά_ηλεκτρολογικά_και_μηχανικά_συστήματα.jpg
/Images/Articles/Κρεμαστή_ψευδοροφή_σχηματικά_οριοθετημένη.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_φάτνωμα_σε_θόλο.jpg
/Images/Articles/Πατάρι_ημιώροφου.jpg
/Images/Articles/Πατάρι_με_μεταλλικό_σκελετό_με_ξυλεπένδυση_και_χωνευτά_σποτ.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_που_δημιουργεί_ένα_πλαίσιο_στον_ενδότερο_χώρο.jpg
/Images/Articles/Ψευδοροφή_με_ένθετα_χωνευτά_στοιχεία_και_κρεμαστά_φωτιστικά.jpg
/Images/Articles/Ανισοϋψή_επίπεδα_ψευδοροφής_από_γυψοσανίδα_και_ξύλο.jpg
/Images/Articles/Διακοσμητικό_δοκάρι_και_φάτνωμα_από_γυψοσανίδα_και_εσωτερικά_glossy_stretching_sealing.jpg

 

Η ύπαρξη ψευδοροφής στα εσωτερικά των κατοικιών μπορεί να λύσει σημαντικά αισθητικά και πρακτικά προβλήματα, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη στην εικόνα και στη λειτουργικότητα του χώρου. Για την κατασκευή της βρίσκουμε στην αγορά μεγάλη ποικιλία συστημάτων, ενώ ανάλογα με τα υλικά εφαρμογής, τη μορφή–φόρμα και τη θέση της, μπορεί να δώσει νέα διάσταση σε ένα χώρο, προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες. Συγκεκριμένα, δύναται να:

 

Προσφέρει extra επιφάνεια χώρου προς εκμετάλλευση.

 

Σε ένα ψηλοτάβανο χώρο (h> 2,90μ.), μια κατασκευή ψευδοροφής μπορεί να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πατάρι, εκμεταλλευόμενη καθ’ ύψος το χώρο. Ένα οριζόντιο επίπεδο (σάντουιτς πάχους~10-25εκ.) από γυψοσανίδα/ mdf/ ξύλο/ πλακάκι κ.α. –  μεταλλικό/ ξύλινο σκελετό – γυψοσανίδα/ ξύλο/ μεταλλικά φύλλα κ.α., τοποθετείται σε απόσταση από την οροφή τουλάχιστον 40εκ. (αναλόγα με το πλεονάζον ύψος και τη χρήση του χώρου), που μπορεί να υπερβεί τα 2,50μ., όταν ο χώρος το επιτρέπει (h> 4,50μ.). Για να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση, δε θα πρέπει να γίνει η ανάρτηση της ψευδοροφής από την πλάκα της δομικής οροφής, αλλά η στήριξη θα πρέπει να εφαρμοστεί στους πλευρικούς τοίχους. Το κενό που θα δημιουργηθεί από το μεσοδιάστημα της γυψοσανίδας με την οροφή, θα παραμείνει επισκέψιμο, με κρυφά πορτάκια από ξύλο, γυψοσανίδα κ.α., από επιμελώς προσεγμένα ανοίγματα – θυρίδες ή ακόμα στην περίπτωση του βατού παταριού από σκάλα ή εσωτερικό ανελκυστήρα. Θα πρέπει όμως να προσεχθούν τα παρακάτω:

 

Στην περίπτωση μικρού ύψους, θα πρέπει να προσεχθεί η συχνότητα των ανοιγμάτων σε σχέση με την έκταση της επισκέψιμης επιφάνειας, για καλύτερη πρόσβαση.

 

Θα πρέπει να γίνει έγκαιρη ενημέρωση του κατασκευαστή για το βάρος που θέλετε να συγκρατεί η συγκεκριμένη επιφάνεια, ώστε να επιλεχθεί ο σωστός σκελετός στήριξης.

 

Στο σημείο της περιοχής που ενδέχεται να γίνει ένα πατάρι, θα πρέπει να προσεχθούν πιθανά σημεία εναλλαγής επιπέδων (σκαλοπάτια), που περιορίζουν το καθαρό ύψος του χώρου.

 

Οι χώροι που προτείνονται για να δημιουργηθούν πατάρια, είναι συνήθως: το λουτρό/W.C., η κουζίνα, το χολ, το βεστιάριο, οι αποθήκες και γενικά μικρής έκτασης χώροι.

 

Βελτιώνει τις αναλογίες ενός δυσαρμονικού χώρου.

 

Δημιουργώντας μια οπτική απάτη π.χ. χαμηλώνοντας την οροφή στην είσοδο (προθάλαμος) μιας κατοικίας, κάνει τους χώρους υποδοχής και του καθιστικού που ακολουθούν, να φαίνονται ψηλότεροι και μεγαλύτεροι. Ακόμη μια ψευδοροφή μπορεί να προσφέρει ένα αρμονικό αποτέλεσμα σε χώρους με λίγα διαθέσιμα τετραγωνικά ή στενόμακρους, καθώς το μεγάλο ύψος, τους κάνει να φαίνονται ακόμα μικρότεροι ή στενότεροι αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση της ψευδοροφής βελτιώνει την άσχημη εντύπωση και δίνει νέα προοπτική σε χώρους όπως είναι: το λουτρό/ W.C., η κουζίνα, οι διάδρομοι και τα χολ.

 

Διαχωρίζει λειτουργίες σε open plan χώρους.

 

Όταν οι λειτουργίες συγχέονται σε μοντέρνους ενιαίους χώρους η επέμβαση μιας ψευδοροφής κρίνεται πολλές φορές ως επιβεβλημένη. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον στο merchandising καταστημάτων και επιχειρήσεων, για να οργανώσει και να υποδείξει λειτουργίες και υπηρεσίες που δεν διακρίνονται εύκολα σε έναν «ανοιχτό» χώρο. Έτσι και σε μια κατοικία μπορούμε να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη π.χ. για να ξεχωρίσει η γωνία του μπαρ στο καθιστικό, η τραπεζαρία από το σαλόνι, η κουζίνα από τους χώρους υποδοχής κ.α. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ασφαλές το σχήμα της ψευδοροφής να ακολουθεί ή να προκύπτει από το σχήμα της κάτοψης της εκάστοτε λειτουργίας. Επίσης αναλόγως της επιλογής του υλικού μπορούμε να αποκομίσουμε διαφορετικά οφέλη:

 

Στα συν θεωρούνται τα πλεονεκτήματα ηχομόνωσης–ηχοαπορρόφησης, βελτιωμένης ακουστικής, θερμομόνωσης και πυροπροστασίας, που δύναται να προσφέρουν τα διάφορα υλικά και συστήματα ψευδοροφών.

 

Επίσης ανάλογα με το υλικό της ψευδοροφής προσφέρεται η δυνατότητα κρυφού φωτισμού, που συντελεί  σε ένα πιο έντονο αποτέλεσμα διαχωρισμού των χώρων.

 

Ενώ υλικά, όπως π.χ. οι ελαστικές οροφές διαθέτουν χρώμα ή σχέδιο στο υλικό τους και δεν χρειάζονται βάψιμο ούτε επιπλέον συντήρηση.

 

Δημιουργεί κέντρα ενδιαφέροντος.

 

Ο διακοσμητικός ρόλος μιας ψευδοροφής δεν είναι αμελητέος. Αναλόγως με το υλικό (ελαστική μεμβράνη, ξύλο, fiberglass, ύφασμα, καμβάς, γυψοσανίδα κ.α.) που θα χρησιμοποιηθεί, το πιθανό τελικό επίχρισμα, και τη φόρμα ειδικού σχεδιασμού της τελικής επιφάνειας (καμπυλωτή, κεκλιμένη, θολωτή, πολυεπίπεδη ή κλιμακωτή) μπορεί το αποτέλεσμα να ενισχύσει αισθητικά ένα χώρο. Ακόμα extra διακοσμητικά στοιχεία, όπως είναι τα φωτιστικά σώματα και οι γύψινες, ξύλινες ή πολυουρεθανικές κορνίζες, καθώς και σύνθετες τεχνικά λεπτομέρειες μπορούν να αναβαθμίσουν μια ψευδοροφή, αν χρησιμοποιηθούν σε σωστές δόσεις.

 

Εξέχουσας σημασίας χώροι που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και επιζητούν ανάλογη αντιμετώπιση για την οροφή τους είναι συνήθως όσοι βρίσκονται κοντά στην υποδοχή μιας κατοικίας.

 

Κρύβει και φιλοξενεί στοιχεία.

 

Μια ψευδοροφή μπορεί να προσφέρει το χώρο για να καλύψει σωληνώσεις (π.χ. σε κουζίνες, βοηθητικούς χώρους κ.α.), δοκάρια, οικοδομικές ατέλειες, αεραγωγούς, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και ψυκτικές οδεύσεις ή να φιλοξενήσει χωνευτά φωτιστικά σώματα, ηχεία και κασετίνες εγκατάστασης διαφόρων συστημάτων. Επιπρόσθετα οι ψευδοροφές από γυψοσανίδα και ξύλο μπορούν εύκολα να συμπεριλάβουν ράγες για κουρτίνες ή στόρια, εξαφανίζοντας τη συγκεκριμένη υποστήριξη. Βέβαια η όποια πρακτική διευκόλυνση μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους:

 

Γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εφαρμογή ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντανακλάσεις ήχου, διαρροή ηλεκτρισμού κ.α.

 

Πριν από οποιαδήποτε επέμβαση καλό είναι να πάρετε τη γνώμη ειδικού για τον απαιτούμενο χώρο, καθώς και για πιθανές αποκλίσεις βάση πρακτικών και οικονομικών δεσμεύσεων.

 

Σε περίπτωση που η ψευδοροφή χρειαστεί να εγκλωβίσει κάποιον αγωγό ηλεκτρισμού ή υδραυλικών ή όποια ηλεκτρονική εγκατάσταση, θα πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθεί η δυνατότητα επισκεψιμότητας του συγκεκριμένου σημείου.

 

Μετά από όλα τα παραπάνω, ίσως ήρθε η στιγμή που θα κρατάμε το κεφάλι μας μονίμως ψηλά!ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

(ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.)
Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://my.88db.com

http://www.archiexpo.com

http://www.parehe.com

http://www.housemagz.com

http://www.stylisheve.com

http://www.apartmenttherapy.com

http://archinspire.com

http://wallswithanattitude.com

http://www.aboutdesigninterior.com

http://tinyhouseblog.com

http://the189.com

http://www.featuroom.com.au

http://classic-interior-design.blogspot.com