Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βλάβες ή ρωγμές σε τοίχους. Είναι επικίνδυνες;

/Images/Articles/Ρωγμές_σε_τοίχους_2.JPG
/Images/Articles/Ρωγμές_σε_τοίχους_1.JPG

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηρίων στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα,  σύστημα κατά το οποίο ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από πλάκες, δοκάρια και κολώνες, οι οποίες μεταβιβάζουν στο έδαφος τα όποια εφαρμοζόμενα κινητά ή μόνιμα φορτία της κατασκευής.  Εκτός από τον φέροντα οργανισμό όμως, η περιμετρική κάλυψη καθώς και η εσωτερική διαμόρφωση ενός κτηρίου συνηθίζεται να γίνεται με χρήση οπτοπλινθοδομής, δηλαδή τούβλου.

 

 

Μετά από έναν σεισμό ή από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. λόγω καθιζήσεων ή κακοτεχνιών, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ρωγμών στα κτήρια και συγκεκριμένα σε κάποιο από τα παραπάνω αναφερόμενα δομικά στοιχεία. Πόσο λοιπόν πρέπει να μας ανησυχούν οι ρωγμές αυτές;

 

 

Η σοβαρότητα της ύπαρξης ρωγμών εξαρτάται από τη θέση στην οποία αυτές εμφανίζονται. Γενικά, οι ρωγμές στους τοίχους πλήρωσης των κτιρίων εμφανίζονται πριν από τις ρωγμές σε στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα επειδή η αντοχή και η ικανότητα παραμόρφωσης των τοιχοποιιών είναι αρκετά μικρότερες από την αντοχή και την ικανότητα παραμόρφωσης των δομικών στοιχείων (δοκών, υποστυλωμάτων και τοιχωμάτων) από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι ρωγμές στην τοιχοποιία πλήρωσης ενός κτηρίου είναι συνήθως μικρότερης σημασίας και μπορεί να θίγουν τη λειτουργικότητα του, αλλά όχι την φέρουσα ικανότητα του.

 

 

Αυτό συμβαίνει διότι μια κατασκευή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα μελετάται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  η συμβολή της τοιχοποιίας στην ανάληψη σεισμικών δυνάμεων ή άλλων ατυχηματικών ή μόνιμων δράσεων. Επομένως, πιθανές βλάβες που θα παρουσιαστούν στους τοίχους μετά από εφαρμογή των δράσεων αυτών δεν θα επηρεάσουν την στατικότητα του. Μεγάλου εύρους ρωγμές πρέπει βέβαια να επισκευάζονται ή ακόμα και να γίνεται καθαίρεση του τοίχου και εκ νέου κατασκευή του, ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανατροπή του σε επόμενη επιβολή κάποιων δράσεων, γεγονός που σχετίζεται πλέον και με την ασφάλεια των χρηστών. Σε κάθε περίπτωση, η αντοχή του όλου οικοδομήματος δεν επηρεάζεται.

 

 

Οι ρωγμές λοιπόν, πρέπει κατά κύριο λόγο να μας ανησυχούν όταν κάνουν την εμφάνισή τους σε φέροντα δομικά στοιχεία, δηλαδή στα υποστυλώματα, στις δοκούς ή στις πλάκες. Στην περίπτωση αυτή η συμβουλή και η επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης από έμπειρο μηχανικό είναι απαραίτητη για την άρση του προβλήματος.

 

 

Το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ρωγμές στις τοιχοποιίες πλήρωσης δεν μειώνουν την αντοχή της κατασκευής, δεν  σημαίνει πως δεν πρέπει να μεριμνήσουμε με όποιο δυνατό τρόπο για την αποφυγή αυτών. Έτσι, η σωστή κατασκευή ενός τοίχου, δεν περιλαμβάνει μόνο την τοποθέτηση σειρών τούβλων με τον σωστό τρόπο και την σύνδεση του με την απαραίτητη ποσότητα συνδετικού κονιάματος, αλλά και την κατασκευή σενάζ.

 

 

Για να ‘δέσει’ λοιπόν ο τοίχος κατασκευάζονται καθ’ύψος του τοίχου δύο στρώσεις  από μπετό πλάτους όσο το πλάτος του τοίχου και πάχους ≈15εκ.Στην περίπτωση της διπλής σειράς των εξωτερικών τοίχων, το σενάζ γίνεται φαρδύτερο ώστε να συνδέει και τις δύο σειρές μεταξύ τους. Ένα τέτοιο σενάζ καλύπτει από την πάνω τους μεριά όλα τα ανοίγματα για πόρτες ή παράθυρα που αφήνουμε στην τοιχοποιία. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, λέγεται πρέκι. Τα σενάζ και τα πρέκια οπλίζονται, αλλά δεν είναι φέροντα δομικά στοιχεία, όπως και η τοιχοποιία. Η ύπαρξη τους όμως είναι ευεργετική για την τοιχοποιία, αφού σταματούν την εξάπλωση των ρωγμών σε όλη την επιφάνεια της.

 

 

Έχοντας λοιπόν κάνει μια σωστή κατασκευή, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ρωγμών στου τοίχους. Κάποιες φορές βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό, αφού το αίτιο δημιουργίας τους μπορεί να είναι ισχυρό, όπως ένας σεισμός. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά είναι ορθό να μπαίνει κανείς στη διαδικασία επισκευής των οποιονδήποτε βλαβών και αν αυτές είναι εκτεταμένες στην εκτίμηση τους από κάποιο ειδικό ώστε να δοθεί η καταλληλότερη λύση που θα διορθώσει το πρόβλημα προς αποφυγή επιδείνωσης του.

 

 

 

Ασημίνα Κουντεμάνη

Πολιτικός Μηχανικός

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.ecoconsultingengineers.com.au/crack%20example.JPG

http://news.xinhuanet.com/english/2009-08/28/xinsrc_0220806290831828313112.jpg