Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δάπεδα / ΠΛΑΚΑΚΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ο θαυμαστός κόσμος των πλακιδίων

/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_2.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_3.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_4.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_5.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_6.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_7.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_8.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_τετράγωνα_9.jpg

Αν σας αρέσει η εναλλαγή διαθέσεων, συναισθημάτων, χρωμάτων και υφής τότε ήρθε η ώρα να μπείτε κι εσείς στο θαυμαστό και όμορφο κόσμο των πλακιδίων. Η ανεξάντλητη ποικιλία, οι δεκάδες εφαρμογές, η ευκολία καθαρισμού και αποκατάστασης κάθε φθοράς έχουν ανεβάσει τα πλακάκια στην πρώτη θέση επιλογής για επιστρώσεις δαπέδων και επενδύσεις εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική εδώ και αιώνες λόγω της ομορφιάς αλλά και της ανθεκτικότητας που τα διακρίνει. Στη Ρώμη, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν κύριο διακοσμητικό και οικοδομικό υλικό στα σπίτια επιφανών πολιτών όπως επίσης σε δημόσια κτίρια, ναούς και λουτρά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ευρήματα ανασκαφών τέτοιων κτιρίων έδωσαν στο φως δάπεδα και τοίχους από πλακίδια τα οποία είχαν διατηρηθεί σε εξαίρετη κατάσταση, αποδεικνύοντας την αντοχή και την ποιότητα του υλικού αυτού.

Τα πλακίδια σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού. Με τις σύγχρονες μεθόδους επικάλυψης τοποθετούνται σε οποιοδήποτε δάπεδο, τοίχο ή διαχωριστικό, όμως το σωστό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στον τομέα αυτό πριν αποφασίσετε ποια είναι τα ιδανικά για το χώρο σας. Ο βασικός διαχωρισμός τους γίνεται σε τέσσερις κατηγορίες που η καθεμία έχει τις δικές της ιδιότητες και ενδείκνυνται για χρήση σε συγκεκριμένους χώρους. Υπάρχουν λοιπόν τα απλά, που είναι πλακίδια γυαλιστερά ή ματ και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Ανάλογα με τη χρήση επιλέγονται τα υαλοποιημένα, τα σμαλτωμένα κτλ. Η υαλοποίηση είναι η μετατροπή τους σε ένα ομοιογενές, μη κρυσταλλικό στερεό υλικό και γίνεται με ψήσιμο του πηλού σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο βαθμός υαλοποίησης τα χαρακτηρίζει σε μη υαλοποιημένα (πλακίδια που δεν έχουν υποστεί υάλωση, ακατέργαστα μετά την πρώτη πύρωση), μονόπυρα (πλακίδια μονής πύρωσης όπου δομικό κομμάτι και στίλβωμα περνούν μια φορά από το φούρνο υπό υψηλή θερμοκρασία), δίπυρα (πλακίδια που παράγονται με πύρωση σχηματισμένης βάσης κι έπειτα με πύρωση μετά την εφαρμογή στίλβωσης ή διακόσμησης) και πορσελανάτα (αδιαπέραστα, σκληρά κεραμικά πλακίδια πολλαπλής πύρωσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες). Η επισμάλτωση αφορά την κάλυψη της επιφάνειας τους με σμάλτο ή παρεμφερές υλικό. Τα σύνθετα, αποτελούνται από πλακίδια με διαμορφωμένες ανωμαλίες στη επιφάνεια ή με απεικονίσεις. Δεν διαφοροποιούνται από τα απλά σε ποιότητα απλά τα σχέδια τους μπορεί να είναι και χειροποίητα. Υπάρχουν επίσης τα πλακίδια ειδικών χρήσεων τα οποία χωρίζονται σε ειδικά για χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός) και είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, στα ανθεκτικά σε οξέα και χημικά που είναι κατάλληλα για βιομηχανικούς χώρους, στα ανθεκτικά στη θερμότητα που χρησιμοποιούνται για χώρους δίπλα στο τζάκι ή για φούρνους και στα πλακίδια με στρογγυλευμένες άκρες ιδανικά για γωνίες, σκαλοπάτια κτλ. Τέλος εντοπίζονται στην αγορά και τα επικολλητά που είναι σύνολα από μικρά πλακίδια (10Χ10 εκ.) ή ψηφίδες μερικών χιλιοστών. Τα πλακίδια ή οι ψηφίδες επικολλώνται από το εργοστάσιο σε διάφορα σχέδια. Η επικόλληση γίνεται σε ειδικό φύλλο χαρτί από την όψη τους ή από το πίσω μέρος επάνω σε πλαστικό υλικό, γάζες και διαμορφωμένες πλάκες (30Χ60 εκ, 60Χ60 εκ. κτλ.). Η επικόλλησή τους στον τοίχο ή το δάπεδο γίνεται όπως και των κανονικών πλακιδίων.

Στο χώρο της αγοράς τα πλακίδια ως βιομηχανοποιημένο προϊόν προσφέρουν μια σταθερή ποιότητα και μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τύπων, διαστάσεων και ειδικών τεμαχίων για τη διαμόρφωση ευαίσθητων σημείων (γείσα, σοβατέπια, ακμές). Υπάρχουν πλακάκια από απλό επισμαλτωμένο γρανίτη, από απλό ή παλαιωμένο μάρμαρο, από σχιστολιθικά πετρώματα, από πορσελάνη ακόμη και από δέρμα για ιδιαίτερους χώρους με πιο εκκεντρική διάθεση και ύφος.

Η πιο διαδεδομένη μορφή επίστρωσης και επένδυσης στον τομέα αυτό σήμερα είναι τα κεραμικά πλακίδια. Είναι υλικό που επιτάσσει η μόδα, όμως οι αγοραστές δεν τα εμπιστεύονται μόνο γι’ αυτό. Παραμένουν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια και είναι ασφαλή γιατί δεν είναι εύφλεκτα και δε μεταφέρουν ηλεκτρισμό. Βοηθάνε στην υγιεινή ενός χώρου επειδή δεν απορροφούν σκόνη και καθαρίζονται πολύ εύκολα, ενώ ενδείκνυνται για άτομα που υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες γιατί δεν εγκλωβίζουν σκόνες, γύρη και καυσαέριο. Διαθέτουν θερμομονωτικές και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Παράλληλα δεν θεωρούνται ψυχρό υλικό, καθώς αποθηκεύουν και διατηρούν τη θερμότητα και δεν απορροφούν τις οσμές.

Πάνω απ’ όλα τα πλακίδια είναι όμορφα και αποτελούν μια οικονομική λύση με μεγάλη διάρκεια ζωής και χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες συντήρησης. Είναι ένα υλικό που κατά γενική ομολογία μεταμορφώνει πλήρως ένα χώρο και του δίνει ιδιαίτερο στυλ και προσωπικότητα.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων