Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Μπρούτζινα διακοσμητικά… Μια τέχνη από το παρελθόν!

/Images/Articles/Μεταλλικά_αγάλματα_1.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικά_αγάλματα_2.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικά_αγάλματα_3.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικά_αγάλματα_4.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικά_αγάλματα_3_small.jpg

Τα μπρούτζινα διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν εύκολα να συγκριθούν με έργα τέχνης. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μοναδικά κομμάτια, άλλωστε δύσκολα βρίσκεις ένα πανομοιότυπο αντίγραφο για κάτι που είναι φτιαγμένο στο χέρι, και πάντα κουβαλούν μια ξεχωριστή ιστορία κάτω από τη πατίνα του χρόνου…

 

 

Οι αναπαραστάσεις των μπρούτζινων διακοσμητικών είναι συνήθως εμπνευσμένες από τις μορφές των ζώων. Πρώτα στη λίστα είναι τα άλογα. Το μυώδeς σώμα τους δίνει την δυνατότητα στον τεχνίτη να αναδείξει τη λεπτομέρεια της δουλειάς του. Ακολουθούν τα πτηνά, τα λιοντάρια και πολλά άλλα. Δεν είναι  λίγες και οι φορές που οι αναπαραστάσεις των διακοσμητικών αυτών είναι επηρεασμένες από κάποιο θρησκευτικό σύμβολο, μια σκηνή της καθημερινότητας ή ακόμη και ένα αφαιρετικό σχήμα που παραπέμπει σε πιο μοντέρνες μορφές τέχνης.

 

 

Οι τεχνικές κατασκευής τους είναι πολλές. Μπορούν να καλουπωθούν μέσα σε γύψινο καλούπι ή ακόμη και σε ξύλινο. Μπορεί να φτιαχτεί μόνο το κύριο μέρος τους και κάποιες λεπτομέρειες να γίνουν ξεχωριστά και να κολληθούν με μπρουτζοκόλληση.

 

 

Η κλασική τεχνική όμως, που κατά πολλούς δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι η παρακάτω:

 

Με εύπλαστο κερί φτιάχνεται ένα ακριβές ομοίωμα του τελικού γλυπτού. Αυτή η αναπαράσταση από κερί «τυπώνεται» σε χώμα. Με τον όρο αυτό οι τεχνίτες περιγράφουν τη διαδικασία όπου σφίγγουν χώμα γύρω από το ομοίωμα, προσπαθώντας να το καλύψουν όλο και μάλιστα τόσο σφιχτά ώστε να φτιάξουν ένα στερεό χωμάτινο καλούπι. Αφήνουν από μια τρύπα στο πάνω και στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια ζεσταίνουν το χωμάτινο καλούπι και αφαιρείται από την κάτω τρύπα το κερί (λόγω της θερμότητας είναι πλέον υγρό και ρέει με ευκολία). Από την πάνω τρύπα, έχοντας κλείσει με κάποιον τρόπο την κάτω,  χύνουν το μέταλλο. Πρόκειται για ορείχαλκο πολύ καλής ποιότητας. Εμπορικά ονομάζεται μπρούτζος και είναι το μέταλλο που με το πέρασμα του χρόνου παίρνει μια χαλκό-πράσινη απόχρωση.

 

 

Στο θέμα της συντήρησης των αγαλμάτων οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι τεχνίτες τα περνούν από βούρτσα, τα στιλβώνουν και στη συνέχεις τα καλύπτουν με μια προστατευτική επίστρωση που κρατά αναλλοίωτο το λαμπερό τους χρώμα. Άλλοι πάλι «επιτρέπουν» στο χρόνο και την οξείδωση να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι αφήνουν τα διακοσμητικά σε ένα φυσικό χρώμα που λόγω της επιφανειακής διάβρωσης παίρνει μια πρασινωπή απόχρωση.

 

 

Που θα τα βρείτε; Σίγουρα όχι μόνο σε παλαιοπωλεία… Τεχνίτες του μπρούτζινου διακοσμητικού υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Στην Αθήνα βρίσκετε τουλάχιστον πέντε, αλλά και καμία δεκαριά ακόμη είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα. Στα παλαιοπωλεία, όμως, θα βρειτε και κάποια παλιότερα κομμάτια με ιστορία και πιθανόν πολύ λίγα αντίτυπα. Μπορείτε όμως και να παραγγείλετε το «μοναδικό σας κομμάτι», μιας και γίνονται και διακοσμητικά κατά παραγγελία, φυσικά με κάπως μεγαλύτερο κόστος.

 

 

Γενικά, παρόλο που πρόκειται για μια δύσκολη τέχνη που απαιτεί μεράκι, αγάπη και τριβή με το αντικείμενο, το κόστος τους δεν είναι υπερβολικό. Για παράδειγμα, ένα μέσω διακοσμητικό άλογο (18-20 εκ. ύψος και πλάτος 20-30 εκ.) κοστίζει περίπου 120€.

 

 

Τέλος, αν νομίζετε ότι ένα τέτοιο διακοσμητικό αντικείμενο δεν ταιριάζει στο μοντέρνο σπίτι σας... Ξανασκεφτείτε το! Άλλωστε οι σύγχρονές τάσεις του design τείνουν να «ανακατεύουν» το παλιό με το καινούργιο… Μια Λογική “Mix and match”!

 

 

 

 

Κυριακίδου Έλσα

Designer

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

 

www.antiques.co.uk

www.ehow.co.uk

www.aboutsculpture.com

www.njbronze.com