Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

/Images/Articles/Θερμική_νησίδα.jpg

 

Πλησιάζει το καλοκαίρι και μαζί με αυτό η πιθανότητα καύσωνα, που δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες σε αστικά κέντρα με έντονη δόμηση –εκεί, δηλαδή, που παρατηρείται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Αν και το φαινόμενο "θερμική νησίδα" (Urban Heat Island-UHI) είναι εξίσου σοβαρό με τα συνήθη περιβαλλοντικά προβλήματα (ατμοσφαιρική ρύπανση και αστικός θόρυβος) και ενώ αποτελεί σημαντική παράμετρο του αστικού μικροκλίματος, είναι άγνωστο στον κόσμο. Πρόκειται για την αύξηση των αστικών ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών σε περιοχές που περικλείονται από δόμηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας τις νυχτερινές ώρες.

 

Στη διαμόρφωση της θερμικής νησίδας συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως υλικά σκούρα και θερμά (άσφαλτος, αυτοκίνητα και λαμαρίνες) που παρακρατούν τη ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας και την αποδίδουν το βράδυ. Το τσιμέντο και τα υπόλοιπα εχθρικά -προς το περιβάλλον- υλικά των οικοδομών έχουν αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας στις πόλεις.  Το ανάγλυφο και η μορφολογία του αστικού περιβάλλοντος (ψηλά κτήρια και στενοί δρόμοι που δεν επιτρέπουν καλό αερισμό), καθώς και η χωροταξική αναρχία δόμησης εμποδίζουν τη διαφυγή της θερμικής ενέργειας, εγκλωβίζοντάς την σε αυτήν την περιοχή. Η απουσία πρασίνου στους δημόσιους χώρους αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια δημιουργίας και έντασης του φαινομένου. Όλη αυτή η συγκεντρωμένη θερμική ενέργεια που εκλύεται τη νύχτα, θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να μειώνεται μέσω της διαδικασίας της διαπνοής των φυτών. Η συχνότερη εμφάνιση καυσώνων λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δυσκολεύει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Η πυκνότητα του πληθυσμού, η εντατική χρήση κλιματιστικών, η καύση ορυκτών καυσίμων και οι ταχύρρυθμες βιομηχανικές εκπομπές συμβάλλουν στην τόνωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.

 

Συνεπώς, με την αύξηση των θερμοκρασιών την ημέρα και τη διατήρησή της τη νύχτα, η θερμική νησίδα γίνεται πρόσθετος παράγοντας επικινδυνότητας για την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν το όριο της ανθρώπινης άνεσης για μεγάλο μέρος του χρόνου, το φαινόμενο της θερμικής νησίδας παρουσιάζει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, για ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένους η κατάσταση είναι χειρότερη και ξεφεύγει από το θέμα της "ανθρώπινης άνεσης", μια και σε ακραίες περιπτώσεις καυσώνων αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο του θανάτου. Το μέλλον διαγράφεται ασφυκτικό, αφού η μεταβλητότητα του κλίματος καθώς και η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πλέον γεγονός.

 

Και πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; Η απουσία στοιχειώδους περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών σε συνδυασμό με την έλλειψη δράσεων των κυβερνήσεων αφήνουν τον πλανήτη στη "μοίρα" του. Απαιτούνται δρακόντεια μέτρα απεμπλοκής από την οικονομία του πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων, η καύση των οποίων επιδεινώνει το φαινόμενο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και κρίνεται απαραίτητη η συστηματική ενημέρωση των Δήμων. Η ανάγκη φύτευσης, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ο περιορισμός χρήσης του Ι.Χ. και η ανακύκλωση θα έπρεπε να απασχολούν τους πολίτες περισσότερο από τα "reality shows" της τηλεόρασης. Και εδώ έρχονται να συμπληρώσουν με τη σειρά τους τη θλιβερή εικόνα οι αρχιτέκτονες-κατασκευαστές. Αντί για ένα σχεδιασμό που θα είχε ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, επιδιώκουν την υλοποίηση έργων αποθέωσης του "κιτς", μόνο και μόνο για να ικανοποιούν τα εξωλογικά καπρίτσια των εύπορων και ασυνείδητων πελατών τους. Για την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των πόλεων απαιτούνται λήψεις αποφάσεων και παρεμβάσεις στο χωροταξικό σχεδιασμό, που δεν αφορούν τσιμεντοποιήσεις, αποδεκατισμούς πρασίνων χώρων και ακρωτηριασμούς πάρκων..

 

 

MCUBE αρχιτεκτονικό γραφείο

 

 

Η φωτογραφία προέρχεται από το:

www.econews.gr