Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΜΕΛΕΤΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φωτοβολταϊκά συστήματα: το μέλλον

/Images/Articles/Φωτοβολταϊκά_Το_μέλλον.jpg
/Images/Articles/Φωτοβολταϊκά_Το_μέλλον_3.jpg
/Images/Articles/Φωτοβολταϊκά_Το_μέλλον_2.jpg
/Images/Articles/Τέντα_με_φωτοβολταϊκά.jpg

 

Oι κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη μας έχουν αγγίξει τέτοια επίπεδα, ώστε η στροφή προς νέες πηγές εναλλακτικής ενέργειας να είναι πλέον η μοναδική λύση. Οι καθαρές πηγές ενέργειας αποτελούν τη νέα τάση των ανεπτυγμένων κρατών, καθώς και το κύριο μέλημα τους. Πρωτοστάτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια στις χώρες προηγμένης τεχνολογίας και που σταδιακά τείνουν να ενσωματωθούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η εδραίωση τους είναι πλέον γεγονός και η εξέλιξη τους αναμενόμενη.

 

Η EPIA (European Photovoltaic Industry Association) εκτιμά ότι σε μια δεκαετία οι τιμές των φωτοβολταϊκών θα είναι ανταγωνιστικές προς τις συμβατικές τιμές τις ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη κατασκευάζονται οικονομικότερα φωτοβολταϊκά πανέλα και εφοδιασμένα με προηγμένης τεχνολογίας κυψέλες. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά θα είναι εφάμιλλο του κάρβουνου και του λιγνίτη και θα τα καθιστά μία ελκυστική επένδυση υψηλής αποδοτικότητας. Αναμφίβολα, τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα αυξηθούν, καθώς και οι φωτοβολταϊκές στέγες θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

 

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διάφορα εργαστήρια στον κόσμο παρουσιάζουν νέες πατέντες. Η εμπειρία των επιστημόνων επιτρέπει στα φωτοβολταϊκά να επεκταθούν γρήγορα στο μέλλον σε μεγαλύτερες δυναμικότητες. Κάποια από τις τεχνολογίες στα φωτοβολταϊκά στοιχεία που φαίνεται να ξεχωρίζει και μελλοντικά πιθανώς να γίνει ευρεία η χρήση της είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ λεπτού υμενίου (Thin Film). Τα πάνελ αυτά παρέχουν ωφέλιμη ισχύ, παρόμοια με εκείνη των πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου και είναι κατάλληλα για χρήση σε σημεία όπου παραδοσιακά η διαχείριση φωτοβολταϊκών δε θα ήταν εφικτή. Τέτοιες εύκαμπτες ταινίες λεπτών επιστρώσεων, με εξαιρετική απορροφητικότητα στο προσπίπτον φως, μπορούν να εναποτίθενται απευθείας πάνω στις επιφάνειες.

 

Η δημιουργία νέων ενεργειακών συστημάτων είναι κάτι αναμενόμενο. Οι τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών του μέλλοντος θα είναι μεν καινοτομικές, αλλά θα στηρίζονται στην πρότερη και αποδεδειγμένης αξίας τεχνογνωσία. Φανταστείτε έναν περίπατο σε μια πολιτεία γεμάτη βιωσιμότητα, όπου η άσφαλτος αντικαθίσταται από ένα ηλιακό οδόστρωμα ικανό να παράγει εκατομμύρια kwh (κιλαβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο και οι πλάκες πεζοδρομίου καλύπτονται από ταινίες λεπτών επιστρώσεων. Φωτοβολταϊκά φωτιστικά υψηλής αισθητικής στολίζουν το δρόμο και παγκάκια με φωτοβολταϊκά χαρακτηριστικά ξεκουράζουν τους περαστικούς! Ανεμογεννήτριες, πάρκα, θερμοκήπια, ποδηλατοδρόμοι ..συμπληρώνουν το όνειρο! Είμαστε άραγε τόσο μακριά από αυτό;

 

Κατά γενική παραδοχή, η Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία διανύει ακόμα τα πρώτα της βήματα πάνω στο διεθνές ενεργειακό στερέωμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από θεσμούς μιας περασμένης εποχής. Ωστόσο, αναμένεται για τα Φωτοβολταϊκά μια διαπρεπής σταδιοδρομία, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση της ανθρωπότητας με το φυσικό περιβάλλον πρέπει επιτέλους να αναθεωρηθεί. Χρειαζόμαστε καινοτομικές λύσεις σήμερα για τις προκλήσεις του αύριο! Και το αύριο, ίσως να είναι εν τέλει πιο κοντά απ' ό,τι φαντάζονται ακόμα και οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας..

 

 

MCUΒE αρχιτεκτονικό γραφείο

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.greenlaunches.com

http://www.coated.com

http://www.homebuilding.co.uk