Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Χωματουργικές εργασίες κήπου

/Images/Articles/Χωματουργικές_εργασίες_κήπου_1.jpg
/Images/Articles/Χωματουργικές_εργασίες_κήπου_2.jpg

 

Η κατεργασία του εδάφους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα πριν από οποιαδήποτε κατασκευή σε έναν κήπο, καθώς το χώμα που θα φιλοξενήσει τα πολύτιμα φυτά μας θα πρέπει να έχει σωστή δομή και σύσταση, ώστε να υποστηρίξει επαρκώς την υγιή ανάπτυξη και συντήρησή τους για αρκετά χρόνια. Πολλές φορές το υφιστάμενο εδαφικό υπόστρωμα του εξωτερικού μας χώρου είναι ακατάλληλο ή φτωχό για τη θεμελίωση και δημιουργία μιας άψογα σχεδιασμένης κηποτεχνικής επέμβασης. Οι χωματουργικές εργασίες περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες διαμόρφωσης ενός στέρεου υπόβαθρου καθώς και τη χρήσιμη προσθήκη θρεπτικών ουσιών, ώστε να είναι έτοιμο για τη μετέπειτα χρήση.

 

Πρώτο βήμα ανάπλασης του χώρου αποτελεί το φρεζάρισμα-εκσκαφή του υπάρχοντος εδάφους, το οποίο θα αποκαλύψει την ποιότητα του χώματος και θα φέρει στην επιφάνεια διάφορα υλικά (ρίζες, πέτρες, σκουπίδια) που πιθανόν να βρίσκονται εγκλωβισμένα στα κατώτερα στρώματα του εδάφους. Το φρεζαρισμένο χώμα καθαρίζεται, απομακρύνοντας τα τυχόν ζιζάνια και τα άχρηστα αδρανή υλικά που έχουν αποκαλυφθεί και αναλύεται ένα δείγμα του, ώστε να κρίνουμε την ποιότητα του και να εντοπίσουμε τις ανάγκες του για προσθήκη θρεπτικών ουσιών. Εάν η σύσταση του θεωρηθεί επαρκής τότε προχωράμε στον εμπλουτισμό του με προσθήκη ειδικών βελτιωτικών, όπως είναι ο χούμος, η καλοχωνεμένη κοπριά και το κομπόστ. Σε περιπτώσεις όπου το χώμα είναι τελείως ακατάλληλο για οποιαδήποτε διαμόρφωση και πρόσφορη καλλιέργεια, γίνεται ολική ή μερική αντικατάστασή του με νέο, έτοιμο κηπαίο χώμα (κοσκινισμένο) εξαίρετης ποιότητας.

 

Για να αποφευχθεί διάβρωση, κατολίσθηση ή απόπλυση από νερό ή δυνατούς ανέμους σε εδάφη με κλίση, θα πρέπει όλα τα υλικά επιχωμάτωσης να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του πρανούς. Η διαμόρφωση του κατάλληλου υποστρώματος μπορεί να εμποδίσει την κατολίσθηση των χαλαρότερων στρώσεων. Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί με βαθμιδωτή διαμόρφωση του εδάφους σε περιπτώσεις επιχωματώσεων με μεγαλύτερο πάχος. Όταν η κλίση των βαθμίδων είναι αντίστροφη από την κλίση της πρανούς, θα πρέπει να προβλέπεται κατά μήκος τους κλίση για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων. Για την κατασκευή ενός κήπου προτείνεται η διαμόρφωση στρογγυλευμένων πρανών μικρής κλίσης, με επιφάνεια που πρόκειται να καλυφθεί από γκαζόν ή θάμνους. Σε όσες έχουν κλίση μεγαλύτερη της φυσικής γωνίας επιχωμάτωσης η εξασφάλιση ευστάθειας προκύπτει με τη χρήση πλεγμάτων, πλακόστρωσης, τοιχοποϊίας και πλάκες χόρτου.

 

Μετά την τοποθέτηση του νέου χώματος ή την προσθήκη των βελτιωτικών ουσιών στο υφιστάμενο έδαφος και τη διασφάλιση σταθερότητας του χώρου, τελούμε διάστρωση και ισοπέδωση του χώματος, σύμφωνα πάντα με τις ισοϋψείς που έχουν προβλεφθεί κατά τη μελέτη. Εάν μετά το τέλος των χωματουργικών εργασιών θα τελεσθούν άμεσα οι διάφορες κηποτεχνικές εργασίες (φύτευση ή τοποθέτηση χλοοτάπητα) θα πρέπει να γίνεται συμπίεση της επιχωμάτωσης με διάφορα τεχνικά μέσα. Με μηχανική σφύρα κατάλληλη για περιπτώσεις συμπαγών εδαφών, με χρήση μηχανημάτων ισοπέδωσης (γκρέιντερ), με λάσπωμα, με δόνηση ή με κύλινδρο. Σε κάθε μέθοδο συμπίεσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μελλοντική χρήση του χώρου, καθώς σε επιφάνειες φύτευσης γκαζόν ή τοποθέτησης φυτών θα πρέπει να υπάρχει μια χαλαρή στρώση ως τελική επιφάνεια (πάχους 10-40εκ.).

 

Δημιουργώντας μια στέρεα βάση μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην διακοσμητική προσέγγιση-διαμόρφωση του εξωτερικού σας χώρου. Οι σωστές χωματουργικές εργασίες θα σας προσφέρουν τη σιγουριά ενός υγιούς υπόβαθρου που θα υπηρετήσει και θα φιλοξενήσει επιτυχημένα κάθε καλλιεργητική και εικαστική σας επέμβαση. Όπως τα γερά θεμέλια στηρίζουν την κατοικίας σας έτσι και η σωστή χωματουργική κατεργασία του εξωτερικού σας χώρου θα ανταπεξέλθει άξια στο «βάρος» της διαμόρφωσης ενός κήπου.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Χρήσιμος σύνδεσμος:

http://www.bottomlinerecycling.com/2010/11/04/tips-improving-garden-soil/

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://blog.ottoplanet.net

http://i.ehow.com