Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Μωσαϊκό: Παρελθόν ή μέλλον;

/Images/Articles/Μωσαϊκό_3.jpg
/Images/Articles/Μωσαϊκό_4.jpg
/Images/Articles/Μωσαϊκό_5.jpg
/Images/Articles/Μωσαϊκό.jpg
/Images/Articles/Μωσαϊκό_2.jpg

Θεωρείτε passé την κατασκευή μωσαϊκού στο χώρο σας ψάχνοντας τρόπο και εναλλακτικές λύσεις για να το ξεφορτωθείτε από το χώρο σας; Πριν κάνετε ένα μεγάλο λάθος, ήρθε η ώρα να ξανασκεφθείτε καλά και να αναθεωρήσετε την απόφαση σας καθώς το μωσαϊκό αποτελεί νέα ανανεωμένη τάση στο εξωτερικό με πρωτότυπες ιδέες και εφαρμογές σε κάθε είδους επιφάνεια. Ιταλοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές έρχονται να δώσουν το φιλί της ζωής σε μια τέχνη που είχε αρχίσει να ξεθωριάζει τα τελευταία χρόνια. Η παλαιότερη ευρεία χρήση της προκάλεσε κορεσμό στα γούστα των καταναλωτών και η έλλειψη εξέλιξής της οδήγησαν το αγοραστικό κοινό στην αναζήτηση εναλλακτικών υλικών επένδυσης.

Το μωσαϊκό αποτελεί ένα σύνολο ψηφίδων ανακατεμένων μέσα σε μια συνδετική πάστα μαρμαρόσκονης, τσιμέντου και νερού. Όταν οι πέτρες είναι τοποθετημένες βάση ενός σχεδίου τότε έχουμε τη δημιουργία ψηφιδωτών ενώ όταν αναμειγνύονται ακανόνιστα στο μείγμα τότε προκύπτουν τα χυτά μωσαϊκά. Η ομορφιά της πολυχρωμίας και των διαφόρων σχημάτων επιτυγχάνεται με το τρίψιμο, τη λείανση και το γυάλισμα της επιφάνειας του μείγματος το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος σκυροδέματος(μπετόν) ενισχυμένο με πολύ ανώτερα χαρακτηριστικά.

Τα μωσαϊκά παρουσιάζουν απόλυτη συμβατότητα με το σκελετό του κτιρίου καθώς έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την πλάκα την οποία εδράζονται. Εντοπίζεται επομένως κοινή συμπεριφορά σε θερμικές μεταβολές όπου κτίριο και υλικό επένδυσης αντιδρούν σαν ένα σώμα. Η έλλειψη ύπαρξης αρμών τα καθιστά ως ένα ενιαίο τύπο δαπέδου απαλλαγμένο από κάθε είδους υψομετρική διαφορά. Παράγεται δε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών και διάταξη ψηφίδας ώστε να αποτελούν ιδανική λύση για κάθε χρήση και γούστο. Ευέλικτο ως υλικό μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή και σχήμα με εντυπωσιακές εφαρμογές σε σκαλοπάτια, νεροχύτες, πάγκους, πατήματα παραθύρων και διακοσμητικά αντικείμενα χαρίζοντας μικρές δημιουργίες υψηλής αισθητικής και κομψού design. Στον τομέα της ανθεκτικότητας κατακτούν τη δεύτερη θέση του βάθρου, καθώς μετά το φυσικό γρανίτη έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια σε βάθος χρόνου. Γεγονός που τα καθιστά αγαπημένο υλικό σε πολυσύχναστους χώρους όπως νέα αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ακόμη και μοντέρνα συνεδριακά κέντρα..

Οι μορφές που εντοπίζονται χωρίζονται ανάλογα με τη χρήση την οποία προορίζονται να εξυπηρετούν. Τα χυτά μωσαϊκά εφαρμόζονται κυρίως σε κατοικίες, σε κοινόχρηστους καθώς και σε δημόσιους χώρους με τυπική συντήρηση τριψίματος, λείανσης και στίλβωσης(βοήθεια μηχανικών μέσων) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο χώρο λοιπόν της κατοικίας τα μωσαϊκά θα είναι πλέον κατασκευασμένα με νέες μεθόδους παραγωγής και αυστηρές διαδικασίες σωστής τοποθέτησης, συνθέτοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και απαράμιλλου διακοσμητικού ενδιαφέροντος.

Τα στρωτά μωσαϊκά-ψηφιδωτά ενδείκνυνται για χρήση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους που απαιτούν ιδιαίτερα καλλιτεχνική αισθητική. Εκπρόσωπο του είδους με μεγάλη ιστορία στο χώρο της διακόσμησης αποτελούν από τους χρόνους της κλασικής αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας τα βοτσαλωτά μωσαϊκά. Με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την απλότητα των ακατέργαστων υλικών και την κομψότητα των ευφάνταστων συνθέσεων τα μωσαϊκά αυτού του είδους εξακολουθούν να γοητεύουν και να δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση.

Το μωσαϊκό είναι η τέχνη της δημιουργίας ποικίλων εικόνων και σχεδίων με μια συνάθροιση μικρών κομματιών πέτρας, χρωματισμένων γυαλιών ή άλλων υλικών. Είναι μια ιδιαίτερη τεχνική διακοσμητικού ύφους, μια θαυμαστή πτυχή εσωτερικού decoration. Πλακίδια μωσαϊκού (κεραμικά, γυάλινα, πορσελάνινα, μαρμαρίνες) ντύνουν επιφάνειες και αντικείμενα συνθέτοντας αληθινά έργα τέχνης. Πλακίδια με εφαρμογές σε λεπτομέρειες καθιστικών, κουζινών και λουτρών κάνουν τις ψηφίδες το νέο διακοσμητικό κύμα της εποχής. Κυρίαρχη επιλογή και στην εσωτερική επένδυση πισινών το γυάλινο μωσαϊκό δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου βάθους του νερού και προσφέρει τη δυνατότητα ευφάνταστων πλακάτων ή τρισδιάστατων σχεδίων.

Επισκευάστε και γυαλίστε τα παραμελλημένα σας μωσαϊκά αναδεικνύοντας τα ως κυρίαρχα στοιχεία του ανανεωμένου σας χώρου. Η μόδα των εναλλακτικών προϊόντων περνάει σιγά-σιγά και η διαχρονική αξία των μωσαϊκών αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι. Πρωτοτυπήστε, πειραματιζόμενοι και προλάβετε να είστε οι πρώτοι που θα χαρείτε την επανάκτηση του χαμένου τους θρόνου στον τομέα της διακόσμησης.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων