Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βοτανικός κήπος

/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_1.jpg
/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_2.jpg
/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_4.jpg
/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_5.jpg
/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_6.jpg
/Images/Articles/Βοτανικός_κήπος_19.jpg

Οι βοτανικοί κήποι αποτελούν διαδεδομένη τάση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική τοπίου, καθώς τα αρωματικά φυτά που φιλοξενούν απελευθερώνουν στο περιβάλλον αρώματα που ξυπνούν τις αισθήσεις και πολλές φορές έχουν φαρμακευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Οι κήποι αυτού του τύπου περιλαμβάνουν φυτά τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο χώρο της κουζίνας (μπαχαρικά) ή για την ενίσχυση της πολύτιμης υγείας μας. Δημιουργήστε την προσωπική βοτανική συλλογή σας στο χώρο του κήπου σας και απολαύστε την ευεργετική ενέργεια της φύσης στη δύσκολη καθημερινότητά σας.

 

Ένας όμορφα διαμορφωμένος βοτανικός κήπος θα πρέπει να αποτελείται από φυτά διαφορετικού ύψους και ποικίλων μορφών βλάστησης. Η επιλογή ειδών με πλούσια ανθοφορία θεωρείται εξίσου απαραίτητη, ώστε να γεμίζει με χρώμα ο χώρος, κερδίζοντας έξυπνα και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Ορισμένα φυτά αυτού του είδους είναι μονοετή και πολλαπλασιάζονται με σπόρο (του ίδιου του φυτού), ενώ άλλα είναι πολυετή και πολλαπλασιάζονται εκτός από τη σπορά, με διαίρεση παραφυάδων ή μοσχεύματα. Τα αρωματικά φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, καθώς δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα, δεν χρειάζονται λιπάνσεις και η συχνότητα άρδευσης τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις απαιτήσεις του κάθε είδους.

 

Καλλιεργήστε λεβάντα, λυκίσκο και γιασεμί απολαμβάνοντας την κατευναστική επίδρασή τους στη νευρική υπερδιέγερση που προκαλεί το άγχος της καθημερινότητας. Χαρείτε την ομορφιά της αρμπαρόριζας και το ιδιαίτερο άρωμα που προσφέρει στα γλυκά του κουταλιού σας. Θεραπεύστε τον πονεμένο σας λαιμό (φαρυγγίτιδα) πίνοντας ένα αφέψημα φασκόμηλου και τονωθείτε εγκεφαλικά και πνευματικά με τα φύλλα της μαντζουράνας και του μελισσόχορτου. Οι μικροί φουντωτοί θάμνοι βασιλικού θα καταπολεμήσουν τις ζαλάδες, τις ημικρανίες καθώς και τις διάφορες παθήσεις του στομάχου και των εντέρων. Θα συμμετάσχουν όμως και στο μαγείρεμα, αλλά και στην ενίσχυση της ομορφιάς σας με την παράγωγή αιθέριου ελαίου.

 

Τα μπαχαρικά αποτελούν πολύτιμους βοηθούς στην κουζίνα μας, δίνοντας άρωμα και βελτιώνοντας τη γεύση των τροφών μας. Επιπλέον φημίζονται και για τη θετική επιρροή τους στον μεταβολισμό του οργανισμού μας. Γι’ αυτό φροντίστε ώστε να φιλοξενήσετε αρκετά και ποικίλα είδη στο βοτανικό σας κήπο. Μερικά από τα πιο βασικά είναι η δάφνη, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, ο άνιθος, η μέντα, η ρίγανη, το θυμάρι και ο μαϊντανός. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα συλλέξετε, να τα αποξηράνετε και να τα απολαύσετε είτε ως καρυκεύματα είτε για την φαρμακευτική τους δράση. Μερικά φυτά, όπως ο δυόσμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης σε εντριβές, άμεσα χωρίς καμία επεξεργασία, καθώς τα φύλλα του θεωρούνται γιατρικό των χρόνιων ρευματισμών.

 

Φανείτε οργανωτικοί και ομαδοποιήστε το βοτανικό σας κήπο ανάλογα με το κάθε είδος (παρτέρια). Με αυτό τον τρόπο θα παρέχονται σωστά οι κατάλληλες φροντίδες και θα διακρίνεται ευκολότερα ή εξέλιξη της κάθε ομάδας. Η καλλιέργεια βοτάνων ενισχύει την ανάπτυξη των υπόλοιπων φυτών ενός κήπου καθώς συγκεντρώνουν γύρω τους ένα πλήθος ωφέλιμων εντόμων (πεταλούδες, μέλισσες) βοηθώντας την γονιμοποίηση και την καρποφορία των δέντρων (οπωροφόρα). Η μοναδική ευαισθησία που παρουσιάζουν, είναι η μικρή αντοχή τους στα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι δυνατοί άνεμοι. Γι’ αυτό το λόγο εάν ο κήπος σας βρίσκεται σε τοποθεσία εκτεθειμένη σε συχνό αέρα, λάβετε τα κατάλληλα μέτρα με κατασκευές «πράσινων» φρακτών ή ξύλινων ταβλών, ώστε να προστατεύσετε επαρκώς τα ευαίσθητα αρωματικά φυτά σας.

 

Βότανα μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε με άριστα αποτελέσματα σε γλάστρες, τελάρα και ζαρντινιέρες. Μεταφέροντας το άρωμα και όλη την ευεργετική τους ενέργεια και στο χώρο του μπαλκονιού σας ή ακόμη και του παραθύρου της κουζίνας σας, για πιο άμεση χρήση (δυόσμος, μαϊντανός, βασιλικός). Δημιουργήστε βοτανικούς κήπους με μεγάλη ποικιλία ειδών. Μελετήστε τις πολύτιμες ιδιότητες του κάθε φυτού και υιοθετήστε τα στο χώρο σας, απολαμβάνοντας τη σημαντική συμβολή τους στη μαγειρική, την κοσμητολογία και την φαρμακευτική. Να θυμάστε πάντα ότι δεν θα βρείτε ποτέ καλύτερη θεραπεία από εκείνη που μπορεί να σας προσφέρει η ίδια η φύση.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

Χρήσιμος σύνδεσμος

http://hubpages.com/hub/Perennial-Herb-Gardens

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.gardencenterohio.com

http://healthplusrx.com

http://www.roomu.net

http://static.zooomr.com

http://www.gardenvisit.com